BVB Scăderi pentru indici, în contrast cu aprecierile pieţelor europene

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 iulie 2023

Scăderi pentru indici, în contrast cu aprecierile pieţelor europene

Tranzacţii de numai 53 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi, în sesiunea de tranzacţionare de vineri, într-o zi cu aprecieri uşoare în pieţele europene. Indicele compozit BETPlus a coborât cu 0,42%, la 1.969 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,12%, până la 2.479 de puncte. Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri de la BVB, a coborât cu 0,44%, la 13.230 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 53,1 milioane de lei, cu mult sub sub media zilnică a anului, de 148 milioane lei, în condiţiile în care în piaţa "deals" nu a avut loc niciun schimb.

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Hidroelectrica (H2O), ce au cumulat schimburi de 13,2 milioane de lei, titlurile H20 încheind ziua în creştere cu 0,18%, la preţul unitar de 113,7 lei.

Pe treapta a doua a clasamentului rulajului s-au situat acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au coborât cu 0,54%, la 0,55 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 7,5 milioane lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,21%, la preţul de 1,88 lei, pe fondul unor tranzacţii de 6,4 milioane de lei.

Pe poziţia a patra în topul rulajului s-au situat titlurile Banca Transilvania (TLV), ce s-au depreciat cu 1,43%, la preţul de 20,7 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 3,9 milioane de lei.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea, a avut un avans de 0,25%, la 48.838 de puncte, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 0,21%, până la 1.011 puncte. Indicele BETAeRO, al companiilor listate în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a avut un recul de 0,21%, la 905 puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Impact Developer & Contractor" (IMP): +10,58%

2. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): +8,73%

3. "Aquila" (AQ): +5,09%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +2,82%

5. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +2,29%

Topul celor mai mari scăderi

1. "UAMT" (UAM): -14,71%

2. "Promateris" (PPL): -4,67%

3. "Socep" (SOCP): -4,59%

4. "Transport Trade Services" (TTS): -3,85%

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. or veni scaderi si noi suntem istetii lumii

    se poate o ridicare si pt DIGI ca la TTS si AQ...sa descarcam gunoiul? ca tot nu mai conteaza nici o evaluare....hai si cu digi....ca incepe sa se descompuna

    1. :))

    Au trecut datele exdividend la majoritatea companiilor....BVB se bazează pe ciclul acesta de distribuție a dividendelor , singurul motor puternic de creștere pe piata noastră!

    1. fa ma si pe mine sa inteleg, ok....dam suuuuuper dividende cele mai multe cele mai mari dar DE CE? Adica ce vreau sa zic - de ce le ofera companiile in loc sa investeasca banii respectivi? 2. De ce le cer/asteapta investitorii si daca nu sunt pe masura asteptarilor imediat penalizeaza cotatiile? Ce e asa mare smecherie cu dividendele? Daca maine e taxa 30% ca in vest doar asa se schimba treaba?

      Dividendele sunt un mare plus pentru mine.

      Daca as avea 500k de SNP, dividendul ar veni 0.03, as pleca in concediu. 

      Daca maine ar ajunge taxa la 30% nu as schimba nimic., tot as lua cu precadere companii care ofera dividend. Sunt mai stabile. 

      Inteleg ce spui , poate ar trebui reinvestite ma agresiv asa cum face ARS sau SNP, dar viata este scurta, de ce sa nu te bucuri de ea? Asta inseamna dividenul pentru mine. 

      Daca nu am avea dividende asa mari, multi ar lua obligatiuni de stat si am pierde toti. 

    Unde mama dreak se oprește fp ??? Saraciile astea de americani vor sa procedeze așa cum au făcut o cu Bechtel ? Au luat o căruță de bani și n au făcut 1 km de autoastrada ... pe modelul asta se merge aici ? Detin fp ...

    1. Daca creste ca Carbochim e super, daca scade și iau dividendul de peste 80% ( cumpăr aur cu acei bani), e tot super plus că voi mai primi un dividend din supra alocare care va fi mare fiindcă până atunci vor mai rămâne vreo 4 MLD. De acțiuni din cele 6 MLD. Deci voi avea și o grămadă de bani in investiți în aur și o grămadă de acțiuni la FP și va garantez ca nu pierd bani nici daca scade, nici daca vând tot și închid fondul. Investițiile în aur și FP nu le fac pe câteva săptămâni. Daca cineva are altă părere, să-mi explice cum pot sa pierd bani in FP, dar sa nu vina explicații de genul "nu are valoare sau va ajunge la 0,2 bani" fiindcă dacă faci toate calculele îți dai seama că nu ai cum sa pierzi bani.

      Daca  

      Dragilor,

      Important ca ati luat decizii pe cont propriu. Fiecare isi face calculele sale. Nimeni nu-i fortat sa participe. Haideti sa raminem oameni! 

      Pierderea sau câștigul FP rezidă din prețul cu care a acumulat acțiuni fiecare investitor în parte. Spre ex, eu am un preț mare, de aproape 2 lei. Rezultă că sunt pe pierdere. Mai e o mare problemă. Dividendul acesta uriaș, de la H2O, îmi va fi impozitat și voi plăti și CASS. La calculele mele, pentru a fi în câștig după dividend am nevoie ca acțiunea FP să fie 1 leu,o re destul de clar că va fi maximum 50 de bani. Acestea fiind spuse, FP (alături de SNP) au fost pariurile mele de anul acesta. Flerul îmi spune că voi câștiga bani la FP, deci nu vând nici mort. Mă bazez pe programul lor de răscumpărări, pe alte două dividende speciale post H2O și pe seriozitatea administratorilor fondului. Sincer, mă bate gândul ca dividendul H2O să-l investesc tot în FP.

      Poate reusesti sa castigi la SNP ,acum depinde si acolo ce pret de achizitie ai.

      Eu astept rezultatele la SNP si poate dau si anuntul cu div speciale.

      iti doresc sa iesi in castig ! 

      Merci, la fel! La SNP sunt pe plus bine.

      Dc tu nu vinzi , eu nu vând ..ei ele nu vând ... întrebarea se pune cine vinde ? Ghici ghicitoare .

      Yankeii au facut exit-ul la timp.

      De ce ar mai fi avut detineri intr'o tara care poate deveni "teatru de operatiuni" - vorba lui Adelin Petrisor cand transmitea eroic din Afganistan. 

      Eu n as fi atât de sigur ... se vinde la orice preț cantități nu gluma , eu zic ca i un fond care nu se mai termina ...de când S a anunța div vinde încontinuu ,nu știu unde poate ajunge in ritmul asta ..

      Contează mai putin cine vinde. Contează cine cumpără, mai precis FP, care va anula acțiunile cu pricina. Vă garantez că FP va mai da un dividend H2O cu valoare de minimum 20 de bani. Deci partida nu s-a sfârșit...

      N ar fi fost mai bine sa facă răscumpărări de banii ăștia ?nu mai vb de taxele aferente div ... Ar fi crescut cotația și binetsls interesul pe aceata acțiune

      Statul a impus ca banii să fie distribuiți sub formă de dividend. Oricum, FP are bani de răscumpărări.

    Ce parere aveti de MACO? Pare ca se intoarce la 15 dupa cresterea cu dividendul de 1/actiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb