BVB Scăderi pentru indici, într-un context negativ pentru pieţele de acţiuni

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 iulie 2022

Scăderi pentru indici, într-un context negativ pentru pieţele de acţiuni

Tranzacţii de 43,2 milioane lei, sub cele din şedinţa anterioară

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în ton cu declinul pieţelor internaţionale ce au stat cu ochii pe datele privind inflaţia din Statele Unite.

În iunie, Indicele Preţurilor de Consum a urcat cu 9,1% faţă de nivelul din urmă cu un an, peste estimările Dow Jones, de 8,8%, în timp ce inflaţia de bază (ce exclude energia şi alimentele) s-a ridicat la 5,9%, peste aşteptările de 5,7%, conform CNBC.

În acest context, la ora 18:30, indicele pan-european Stoxx 600 avea o scădere de 0,8%, în timp ce în SUA deprecierile erau situate între 0,13% pentru Nasdaq şi 0,66% în cazul Dow Jones.

La Bucureşti, indicele compozit BETPlus s-a depreciat cu 1,41%, la 1.795 de puncte, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un declin de 0,63%, până la 50.485 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 43,2 milioane de lei, sub cea din sesiunea precedentă, de 44,5 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a fost derulat niciun schimb.

Ştefan Dumitru, ce face parte din Departamentul de Analiză al casei de brokeraj TradeVille, ne-a transmis: "Indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o dinamică negativă, similară cu cea din principalele burse europene. Indicele BET a scăzut cu 1,42% faţă de şedinţa anterioară. Restul indicilor au variat între -1,51% pentru ROTX şi -0,38% în cazul BETAeRO. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 8,75 milioane de euro, sub media zilnică de 22,16 milioane de euro, înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Conted (CNTE), +11,67%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Nuclearelectrica (SNN), +1,25%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile Mecanica Ceahlău (MECF), cu -7,41%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o acţiunile societăţii Banca Transilvania (TLV), -2,66%, pe fondul unui volum peste cel tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), ce au cumulat un rulaj de 17,26 milioane de lei, titlurile FP încheind ziua la preţul unitar de 2,01 lei, în scădere cu 1,23% faţă de cel din sesiunea anterioară.

Acţiunile Banca Transilvania au coborât până la preţul de 2,015 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 4,69 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a acestui clasament s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), ce s-au depreciat cu 2,03%, până la preţul de 0,4595 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 3,33 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au coborât cu 1,34%, la 44,25 lei, pe fondul unor schimburi de 2,82 milioane de lei.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, s-a depreciat de 1,25%, la 1.051 de puncte, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a coborât cu 1,02%, până la 904 puncte.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un recul de 0,79%, la 2.212 puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Conted" (CNTE): +11,67%

2. "Turbomecanica" (TBM): +5,38%

3. "Nuclearelectrica" (SNN): +1,25%

4. "Transport Trade Services" (TTS): +0,93%

5. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +0,66%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -7,41%

2. "Romcab" (MCAB): -5,76%

3. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -3,70%

4. "Banca Transilvania" (TLV): -2,66%

5. "Transilvania Broker de Asigurare" (TBK): -2,40%

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Lăsați naibi gogoșile, versiunea reală este ca șmecherii devalorizeaza intenționat pentru a jefui fraierii speriați care vand rapid

    1. Iti inteleg frustrarea, cu atat mai mult cu cat observ ca postezi cu pseudonime diferite, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te razbuni pe cineva care a muncit sa scrie acest articol.

      Mai ales ca articolul e destul de obiectiv scris si cu multa decenta. E mai degraba un snapshot al situatiei si nu vad urma de tendentiozitate.

      Si da, pe orice bursa, intotdeauna vor exista "fraieri speriati care vand rapid", dar lasa-i sa-si invete lectia si profita! Stii ce zic?! 

    Traim cronica unei recesiuni anuntate. Cine nu a vandut inca, isi merita soarta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb