BVB si RASDAQ Acţiunile energetice, în creştere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 februarie 2015

Acţiunile energetice, în creştere

OMV Petrom (SNP), Transelectrica şi Conpet au susţinut creşterea uşoară înregistrată vineri de bursa de la Bucureşti, în timp ce Banca Transilvania (TLV) a scăzut cu 1,6%, iar Banca Comercială Carpatica (BCC) cu 1,8%, după ce au anunţat rezultatele financiare pentru anul trecut.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au urcat cu 0,1%, după creşteri de 0,4% şi, respectiv, 0,5% în şedinţa anterioară. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 32,1 milioane de lei (7,25 milioane de euro).

Tranzacţiile cu acţiuni ale companiilor din energie au asigurat mai mult de jumătate din lichiditatea pieţei.

Acţiunile primelor două companii în funcţie de rulaj, Romgaz (SNG) şi Electrica (EL), au înregistrat variaţii foarte reduse. Astfel, Romgaz a urcat cu 0,1%, în urma unor operaţiuni de 7,3 milioane de lei, iar Electrica a stagnat, după schimburi de 4,3 milioane de lei.

Indicele sectorului energetic, BET NG, a crescut cu 0,5%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,6%.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au încheiat şedinţa în creştere cu 1,1% şi au contribuit semnificativ la avansul BET NG, dar şi al principalilor indici ai bursei, chiar dacă transferurile au totalizat numai 950.000 de lei. OMV Petrom este a doua companie ca pondere în componenţa BET şi BET Plus, după Fondul Proprietatea.

În creştere au închis şi Transelectrica (TEL), cu 1,6%, după tranzacţii de 1,4 milioane de lei, şi Conpet Ploieşti (COTE), cu 2,4%, în urma unor operaţiuni de aproape 1 milion de lei.

În sectorul bancar, titlurile Banca Transilvania au scăzut cu 1,6%, după transferuri de 1,74 milioane de lei.

Banca Transilvania a anunţat, vineri, că a obţinut anul trecut un profit net de 448,1 milioane lei (101 mil. euro), în creştere cu 19,5%, pe fondul unui control al costurilor mai bun, deşi provizioanele au urcat cu 57%, la 638 milioane lei. Activele băncii au crescut în intervalul analizat cu 11,2%, la 35,64 miliarde lei.

De asemenea, cotaţia Banca Comercială Carpatica a coborât cu 1,8%, pe tranzacţii de 350.000 de lei.

Banca Comercială Carpatica a anunţat, vineri, că a trecut în 2014 pe pierderi, înregistrând un rezultat negativ de circa 170 milioane lei (38,2 milioane euro), de la un câştig de 38,4 milioane lei în 2013, după ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 milioane lei pentru creditele neperformante.

Acţiunile celei mai mari bănci româneşti listată, BRD - Groupe Société Générale, au avansat cu 0,3%, după schimburi de 1,45 milioane de lei, care includ şi singurul transfer de tip deal al zilei, în valoare de 980.000 de lei.

Cotaţia băncii austriece Erste Group Bank (EBS), proprietarul BCR, a crescut cu 1,7%, iar transferurile s-au ridicat la 3,9 milioane de lei.

Indicele BET XT a crescut cu 0,2%, iar BET BK a urcat cu 0,4%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb