BVB ŞI RASDAQ Acţiunile "Petrom" şi-au revenit după declinul de vineri

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 februarie 2014

Acţiunile "Petrom" şi-au revenit după declinul de vineri

Tranzacţiile efectuate la Bursa de Valori Bucureşti au însumat 33,9 milioane de lei (7,55 milioane euro), ieri, indicii condemnând aprecieri uşoare.

Gabriel Aldea, Director General Adjunct "Intercapital Invest", a comentat: "Înregistrăm astăzi (n.r. ieri) o şedinţă de aprecieri pentru indicii locali, cea mai bună evoluţie fiind înregistrată de către BET, acesta crescând cu 0,67%.

Valoarea tranzacţiilor s-a menţinut la nivelul celor din ziua de vineri, însă similar situaţiei din ultima parte a săptămânii trecute, în lipsa unei lichidităţi suficiente pe piaţa principală, peste jumătate din valoarea tranzacţiilor a fost realizată în piaţa «Deal»".

Au fost realizate deal-uri cu acţiuni BRD (10,5 milioane lei), SIF Oltenia (5,3 milioane lei), Banca Transilvania (1,7 milioane lei), SIF Banat-Crişana (1,3 milioane lei) şi Romgaz (495.000 de lei). Deal-urile au asigurat, astfel, aproape 60% din rulajul pieţei, de 33,6 milioane lei (7,5 milioane euro).

Domnia sa a remarcat evoluţia bună a acţiunilor OMV Petrom (SNP) şi Banca Transilvania (TLV): "Dacă în cazul SNP, aprecierea de 2,3% reprezintă o revenire faţă de închiderea forţată pe minus de la finalul săptămânii trecute, în cazul acţiunilor TLV, aprecierea de 1,22% reprezintă o continuare a creşterilor survenite de la jumătatea săptămânii trecute, pe fondul anunţării rezultatelor peste aşteptări a rezultatelor financiare preliminate".

La capitolul de evoluţii negative, domnul Aldea notează continuarea scăderii cotaţiei acţiunilor "Nuclearelectrica" (SNN), acestea scăzând cu 2,27%, principalul element fiind perspectivele nefavorabile pe care societatea le are în ceea ce priveşte rezultatele financiare din anul curent.

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a declarat că societăţile care au raportat profituri mai bune faţă de 2012 au determinat reacţii bune în piaţă, atrăgând investitorii şi astfel s-a ajuns la o creştere a preţurilor acţiunilor, în timp ce companiile cu rezultate mai slabe faţă de anul anterior au văzut o coborâre a cotaţiei titlurilor lor.

"În ceea ce priveşte Nuclearelectrica, informaţiile privind profitul bugetat pe anul acesta şi taxa pe constructţile speciale rămân decisive în scăderea preţului acţiunilor", a adăugat domnul Milea.

La închiderea şedinţei, titlurile SNN erau cotate la 8,6 lei, cu 2,27% sub şedinţa de vineri, iar operaţiunile însumau 1,3 milioane lei.

Ovidiu-George Dumitrescu, director general adjunct la "Tradeville" spune că scăderea lichidităţii pe piaţa de acţiuni a BVB uşor sub media zilnică a anului curent era oarecum de aşteptat având în vedere că pieţele din SUA au fost închise, iar în Europa pieţele mai însemnate, cu excepţia Marii Britanii, au încheiat ziua cu variaţii reduse faţă de închiderea şedinţei anterioare.

"Pe acest fond, majoritatea indicilor locali au încheiat ziua uşor pe plus excepţia fiind indicele BET-FI pentru care evoluţia a fost mai degrabă laterală fiind afectată de scăderile acţiunilor SIF2 şi SIF4", ne-a precizat domnul Dumitrecu, adăugând: "Cele mai tranzacţionate au fost titlurile Fondul Proprietatea urmate de acţiunile SIF1 Banat Crişana, SNP Petrom, SIF5 Oltenia, SNN, Romgaz şi SIF3 Transilvania. Dintre acţiunile prezente în indicele BET cele mai mari creşteri le-au marcat titlurile SNP şi TLV, iar cele mai mari scăderi le-au înregistrat SNN şi TEL".

Indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,56% peste nivelul de vineri.

Creşterea a fost determinată în principal de acţiunile OMV Petrom, care au urcat cu 2,3%, recuperând din corecţia de 2,48% din ultimele minute ale şedinţei precedente. Titlurile SNP au consemnat un rulaj de 1,4 milioane lei.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în stagnare. Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au consemnat cea mai vizibilă creştere din indice, cu 1,4%.

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT (care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea) şi BET-BK (cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea), au crescut cu 0,56% şi, respectiv, cu 0,19%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat luni acţiuni de 121.000 de lei, faţă de 185.000 de lei în sesiunea anterioară.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb