Bursa de la Bucureşti a continuat ieri să urmeze linia burselor externe şi a încheiat a doua zi consecutivă de creştere, cu 1,55%, într-o piaţă în care atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva acţiuni.
Piaţa locală a fost pe verde încă de la deschiderea şedinţei, însă volumele de acţiuni tranzacţionate au fost reduse în majoritatea operaţiunilor. În a doua parte a zilei, o parte dintre investitori au început să plaseze ordine de cumpărare la preţuri din ce în ce mai ridicate, pentru titlurile SIF-urilor, OMV Petrom, BRD şi Banca Transilvania, astfel că aceste titluri au crescut cu 2% - 4,7%.
Punctul maxim atins ieri de indicele general al Bursei, BET-C, a fost înregistrat la ora 15:00, când piaţa era cu 2% peste nivelul de miercuri. Ulterior, creşterea a încetinit, astfel că la închiderea pieţei principale indicele general era cu 1,55% peste ziua anterioară.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 1,58%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 1,75%.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în urcare cu 2,59%. Titlurile a patru dintre SIF-uri au consemnat creşteri de 3,83% - 5,07%, în timp ce acţiunile SIF Muntenia au crescut cu doar 0,67%. Titlurile FP au avansat cu 0,73%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 2,11%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 17,8 milioane lei (4 milioane euro), sumă cu 22% sub rulajul de miercuri, de 22,7 milioane lei (5,1 milioane euro). Peste 77% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiuni BRD (7,7 milioane lei), Fondul Proprietatea (4,1 milioane lei) şi SIF Transilvania (1,9 milioane lei).
Rulajele reduse înregistrate de majoritatea acţiunilor sunt determinate de neîncrederea investitorilor într-o direcţie a pieţei, astfel că mulţi preferă să rămână pe poziţii de aşteptare.
Pe segmentul de piaţă destinat obligaţiunilor au fost transferate 11 pachete de titluri de stat, pentru 149 milioane lei (33,4 milioane euro), potrivit Mediafax. Cele mai mari transferuri au fost realizate la interval de 24 de minute, cu câte două pachete de titluri de stat, în valoare cumulată de 143,7 milioane lei (32,2 milioane euro).
Majoritatea transferurilor cu titluri de stat sunt realizate de fonduri de investiţii şi fonduri de pensii. Cele mai mari tranzacţii cu titluri de stat din acest an au fost intermediate de BRD, care în primele cinci luni a înregistrat un rulaj de 607,6 milioane lei.
Rulajele de pe piaţa Rasdaq au continuat să fie reduse şi au însumat 178.000 de lei. Suma este de peste trei ori mai mare decât lichiditatea de miercuri, de numai 56.000 de lei.
Acţiunile firmei Napochim Cluj (NACH) au consemnat cel mai mare rulaj, de 33.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 4,44%, la 0,086 lei.