BVB şi RASDAQ Bogdan Gherghe, "Tradeville": "Nehotărâre în piaţă"

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 mai 2014

Bogdan Gherghe, "Tradeville": "Nehotărâre în piaţă"

Bursa a scăzut uşor, cu 0,86%, pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar acţiunile Nuclearelectrica (SNN), Fondul Proprietatea (FP) şi Romgaz (SNG) au asigurat cea mai mare parte a rulajului de aproape 24 milioane lei.

Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, însă după prima oră a intrat pe roşu, volumele de tranzacţionare fiind foarte reduse pentru toate acţiunile.

"Exceptând tranzacţiile deal înregistrate cu Romgaz, Nuclearelectrica, Bursa de Valori Bucureşti şi BRD, rulajele de astăzi (n.r. ieri) au fost destul de reduse faţă de media începutului de an", ne-a spus Bogdan Gherghe, Senior Broker "Tradeville". Domnia sa a continuat: "Un posibil motiv ar putea fi nehotarârea din piaţă. Pe de o parte, rezultatele financiare trimestriale au depăşit performanţa de anul trecut, cel puţin în cazul Romgaz, Transelectrica, Transgaz, Banca Transilvania sau SIF Moldova. În acelaşi timp, evoluţia indicilor globali nu pare că ar da un semnal foarte clar privind direcţia viitoare.

Adăugăm la asta posibilitatea ca investitorii să fie într-o perioadă de reanalizare a oportunităţilor curente, după datele ex-dividend şi rezultatele din trimestrul I".

Brokerul citat notează evoluţiile OMV Petrom, cu un minim nou al ultimelor şase luni, scăzând cu 1,84%, şi Banca Transilvania, care a încheiat ziua la 1,8210 lei/acţiune, cu 3,14% mai jos faţă de marţi.

La închiderea pieţei principale, indicele general al Bursei, BET-C, era pe minus cu 0,86%, acesta fiind şi cel mai redus nivel al zilei. Indicele BET-C reflectă evoluţia acţiunilor companiilor listate pe primele două categorii ale BVB, mai puţin SIF-urile.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa pe minus cu 1,22%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,63% sub nivelul de marţi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,55%.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 1,05%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,41% sub ziua precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Rulajele au continuat să fie reduse, pe piaţa principală operaţiuni de peste 500.000 de lei înregistrând doar acţiunile Fondului Proprietatea (aproape 5,5 milioane lei), Romgaz (1,6 milioane lei), Banca Transilvania (1,1 milioane lei), Transgaz (806.000 de lei), OMV Petrom (762.000 de lei) şi Nuclearelectrica (710.000 de lei).

Investitorii au tranzacţionat, în total, acţiuni de 23,9 milioane lei (5,4 milioane euro), cu 18% sub rulajul de marţi, de 29,3 milioane lei (6,6 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea de miercuri a provenit din transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea şi câte două deal-uri cu acţiuni Nuclearelectrica (aproape 5 milioane lei) şi Romgaz (4,7 milioane lei).

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au consemnat cea mai vizibilă scădere, de 3,14%, fiind cotate la 1,821 lei. Aceste titluri au scăzut în şapte din ultimele opt şedinţe, cotaţia coborând în această perioadă cu 4,91%, după ce anterior a crescut cu 6,4% în doar patru zile.

Scăderi vizibile au consemnat şi acţiunile BRD (1,3%), OMV Petrom (1,84%) şi SIF Oltenia (1,84%), în timp ce titlurile Aerostar Bacău (ARS) au înregistrat cel mai mare recul din piaţă, de 11,92%, şi au ajuns la preţul de 1,619 lei.

Marţi a fost ultima zi în care investitorii trebuia să deţină acţiuni Aerostar pentru a putea primi şi titlurile gratuite pe care compania le va emite în cadrul unei majorări de capital cu 11,2 milioane lei din rezerve, la 48,7 milioane lei. Astfel, unii investitori au început să vândă din acţiunile deţinute, ştiind că vor primi titlurile gratuite.

Acţiunile Aerostar au intrat la jumătatea lunii aprilie pe un trend vizibil ascendent, preţul închizând pe minus în doar cinci din ultimele 22 de şedinţe. În perioada 15 aprilie - 20 mai, cotaţia acţiunilor Aerostar a urcat cu aproape 45%.

Pe piaţa Rasdaq au fost realizate transferuri de 222.000 de lei, faţă de 539.000 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb