BVB şi RASDAQ Bursa a încheiat şedinţa în stagnare

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 noiembrie 2012

Bursa a încheiat şedinţa în stagnare

Bursa de la Bucureşti a încheiat în stagnare şedinţa de vineri, într-o piaţă în care cotaţiile au fluctuat foarte uşor, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de acţiuni, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat peste 70% din lichiditatea de doar 11,5 milioane lei.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 11,5 milioane lei (2,5 milioane euro), este, totuşi, cu 74% peste cel de joi, când transferurile au însumat numai 6,6 milioane lei (1,4 milioane euro).

"Mai sunt câteva acţiuni la care investitorii se uită, respectiv Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Erste şi SIF-urile. În afara acestora nu prea avem volume. Cred că piaţa are nevoie de un eveniment care să dezmorţească pe toată lumea, atât investitori locali, cât şi străini. O privatizare dusă cu succes până la sfârşit, o veste bună legată de Româ-nia, nişte date macroeconomice, orice. În lipsa acestora, volumele mici de pe bursă redau exact interesul foarte redus pentru piaţa de capital româ-nească. Eu cred că se aşteaptă o veste din care să rezulte că învie speranţa în ţara noastră. Şi finalizarea alegerilor ar fi un nou punct de plecare", a declarat directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca, citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,22%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,21% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii aus-triece Erste (EBS), era în scădere cu doar 0,1%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,62% peste ziua anterioară.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât nesemnificativ, cu 0,06%.

Peste 70% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 8,5 milioane lei. Aproape o treime din rulajul titlurilor Fondului Proprietatea a fost reprezentat de o tranzacţie realizată cu puţin înainte de ora 11:00, pentru suma de 2,7 milioane lei. La închiderea pieţei principale, acţiunile FP erau în stag-nare, la 0,541 lei.

"Este greu să ma pronunţ la evoluţia pentru ultimele două luni din acest an tocmai pentru că abia mai este interes pentru bursă. Cred că pe acţiunile menţionate vor fi volume mai mari, precum şi pe Transgaz dacă avem parte de vânzarea pachetului de 15% din acţiuni aşa cum s-a promis la mijlocul anului", a mai spus brokerul.

Spre deosebire de segmentul de acţiuni, rulajul de pe piaţa destinată produselor structurate a continuat să fie ridicat, investitorii tranzacţionând derivate de 2,2 milioane lei (501.000 de euro). Suma reprezintă 20% din rulajul pieţei acţiunilor. Tranzacţiile cu produse structurate sunt oprite la ora 18:30, cu aproape două ore după închiderea pieţei de acţiuni.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat tranzacţii de 188.000 de lei, valoare aproape la jumătate faţă de rulajul de joi, de 341.000 de lei.

Acţiunile firmei Bucur Obor (BUCU), care administrează centrul comercial cu acelaşi nume din capitală, au fost cele mai lichide din piaţă, cu un rulaj de 44.000 de lei. La finalul şedinţei, aceste acţiuni erau în creştere cu 3,62%, la 3,15 lei.

Titlurile firmei Bucureşti Turism (BUTU), proprietarul hotelului Radisson Blu din Capitală, au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de aproape 42.000 de lei, iar preţul a urcat cu 28,62%, la 4 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb