BVB si RASDAQ Bursa a închis în scădere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 octombrie 2014

Bursa a închis în scădere

Bursa de la Bucureşti a închis miercuri în scădere, cu rulaj mai ridicat pe acţiunile Fondul Proprietatea (FP), Transgaz (TGN), Romgaz (SNG) şi Transelectrica (TEL), în timp ce acţiunile SIF-urilor au avut, de asemenea, o evoluţie negativă, după creşterile puternice de marţi.

Acţiunile SIF-urilor au fost susţinute în şedinţa de marţi de un proiect de lege care prevede eliminarea pragului maxim pentru deţinerile la societăţile de investiţii financiare.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au terminat şedinţa pe minus cu 1,2%, după ce au deschis cu o scădere de 0,5%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni în valoare de 24,23 milioane de lei (5,5 milioane de euro), fără ca rulajul să fie dominat de titlurile vreunui emitent.

Cele mai ridicate schimburi au avut loc cu titlurile Fondul Proprietatea (FP), de 5,1 milioane de lei. Cotaţia companiei a scăzut cu 0,7%, mai lent decât piaţa, la 0,939 lei/unitate.

Fondul a anunţat miercuri că a răscumpărat marţi 3,5 milioane de acţiuni, astfel că totalul achiziţiilor în cadrul celui de-al patrulea program de achiziţie de titluri proprii a ajuns la 17,13 milioane de unităţi.

Compania a început miercuri al patrulea program de răscumpărare, care poate fi derulat până în noiembrie 2015 şi vizează achiziţia a maxim 990.855.616 de acţiuni proprii, reprezentând 7,97% din capital.

În topul lichidităţii au mai intrat şi acţiunile Transgaz, cu 3,67 milioane de lei, cele ale Romgaz, cu 3,2 milioane de lei, şi cele ale Transelectrica, cu 2,33 milioane de lei. În timp ce Transgaz a scăzut cu 1,7%, iar Romgaz cu 1,4%, titlurile Transelectrica au coborât cu doar 0,3%.

Indicele BET NG, al companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 1,3%, iar BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, cu 0,7%.

Dintre societăţile de investiţii financiare, doar SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) au depăşit pragul de lichiditate de 1 milion de lei, cu 2,22 milioane de lei, respectiv 1,6 milioane de lei. Cel mai redus rulaj a fost consemnat de SIF Muntenia (SIF4), cu 118.100 de lei.

SIF Moldova şi SIF Transilvania (SIF3) au avut cele mai reduse scăderi, de doar 0,3%, în timp ce declinul cel mai puternic a fost înregistrat de acţiunile SIF Banat Crişana (SIF1), cu 1,4%.

Acţiunile SIF-urilor au consemnat marţi creşteri între 2,6% în cazul SIF Muntenia (SIF4) şi 5,6% în cel al SIF Moldova (SIF2). SIF Moldova a avut cel mai mare rulaj, cu 3,8 milioane de lei, în timp ce SIF Muntenia a generat cea mai redusă lichiditate, de 586.700 lei.

Proiectul de lege al Ministerului Finanţelor Publice prevede ca pragul maxim pentru deţinerile de acţiuni la SIF-uri, în prezent de 5%, să fie eliminat, dar şi ca plafonul pentru participaţiile la operatorii de piaţă, printre care şi BVB, să crească de la 5% la 20%.

Deşi proiectul de lege este un element cu efect pozitiv asupra acţiunilor SIF-urilor, faptul că acesta trebuie să treacă printr-un proces, posibil de lungă durată, prin Parlament a mai tăiat din elanul investitorilor, a afirmat Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

"Legea trebuie să treacă prin Parlament. Piaţa de capital este precaută privind eventuala modificare şi adoptarea legii. Precedentele acţiuni din Parlament pe legea SIF-urilor au întâmpinat chinuri groaznice şi au fost lipsite de transparenţă. În trecut, astfel de procese erau de durată, cu 7.000 de comisii, care spuneau lucruri diferite. Eliminarea restricţiei de deţinere ar fi binevenită, chiar dacă tardivă. În urmă cu mai mulţi ani ar fi avut un efect benefic mult mai puternic pentru piaţa de capital", a declarat Chişu citat de Mediafax.

Pe segmentul deal al bursei nu au avut loc tranzacţii.

Indicele extins BET XT a scăzut cu 1,1%, iar BET BK cu 1%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb