BVB şi RASDAQ Bursa a închis în scădere, după cinci şedinţe de ascensiune

M.F.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 februarie 2015

Bursa a închis în scădere, după cinci şedinţe de ascensiune

Bursa de la Bucureşti a închis marţi în scădere şi a pus capăt astfel unei serii de cinci şedinţe de creştere, după ce sectorul energetic a stagnat, iar Fondul Proprietatea (FP) şi Banca Transilvania (TLV) au tras în jos piaţa.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au scăzut cu 0,4%, după ce, în prima jumătate a zilei piaţa s-a aflat pe minus cu 0,2%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a situat la 34,5 milioane de lei (7,76 milioane de euro).

Titlurile Electrica (EL) au consemnat cel mai ridicat rulaj, de 5,6 milioane de lei, şi au închis în creştere cu 1,8%.

Alte câteva companii din energie au înregistrat, de asemenea, o lichiditate mai ridicată, de 4,8 milioane de lei în cazul Romgaz (SNG), 2,46 milioane de lei în cel al Transelectrica (TEL) şi 2,8 milioane de lei în cazul OMV Petrom (SNP). Lichiditatea acţiunilor OMV Petrom include şi un transfer de tip deal de 1,2 milioane de lei.

Cotaţiile Romgaz şi Nuclearelectrica au stagnat, iar OMV Petrom a scăzut cu 0,5%. Preţul titlurilor Transgaz (TGN) a scăzut tot cu 0,5%, în urma unor schimburi de 1 milion de lei.

BET NG, indicele sectorului energetic, a stagnat, în timp ce BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,5%.

Titlurile Fondul Proprietatea au coborât cu 0,7%, după schimburi de 4,7 milioane de lei.

Peste pragul de 1 milion de lei în privinţa rulajului au mai trecut şi acţiunile Banca Transilvania, în scădere cu 0,9% faţă de închiderea din ziua precedentă.

Pe segmentul deal al bursei au mai avut loc şi trei transferuri cu acţiuni SIF Moldova (SIF2), în valoare totală de 2,57 milioane de lei, precum şi operaţiuni de 2,5 milioane de lei cu titluri Artego Tg. Jiu (ARTE) şi de 1,6 milioane de lei cu acţiuni SIF Muntenia (SIF4), potrivit Mediafax.

Tranzacţia cu titluri SIF Muntenia a fost perfectată la un preţ cu 7,4% mai mic decât cel din închiderea şedinţei de luni. În piaţa regular, titlurile SIF Muntenia au închis în scădere cu 1,3%, pe un rulaj de numai 39.500 lei.

Operaţiunea de 2,5 milioane de lei cu titluri Artego a vizat un pachet reprezentând 2,63% din titlurile companiei şi a avut loc la un preţ cu 14,94% mai ridicat decât cel din închiderea şedinţei de luni, foarte aproape de limita de variaţie de 15% permisă pe bursă.

În piaţa regular, titlurile Artego au crescut de asemenea cu 14,94%, la 10 lei/unitate. Creşterea a fost înregistrată pe parcursul mai multor tranzacţii succesive, toate perfectate la ora 14:19, cu volume mici de acţiuni. Toate tranzacţiile zilei au fost încheiate la ora 14:19, cu excepţia a două schimburi cu valoare foarte mică, perfectate ulterior. Lichiditatea pe titlurile Artego s-a ridicat la 28.900 lei, apropiată de şedinţa de luni, când preţul a urcat cu 8,6%, în urma unor operaţiuni de 25.000 lei.

Tranzacţiile cu acţiunile companiei se ridică în mod obişnuit la numai câteva mii de lei pe zi. Compania a anunţat luni că profitul a scăzut anul trecut cu 3,3%, de la 5,19 milioane de lei în 2013 la 5 milioane de lei.

Indicele BET XT a scăzut cu 0,4%, iar BET BK a înregistrat un declin de 0,5%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb