BVB si RASDAQ Bursa a închis în scădere uşoară, cu lichiditate mai ridicată pe Erste, Romgaz, Transelectrica şi FP

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 octombrie 2014

Bursa a închis în scădere uşoară, cu lichiditate mai ridicată pe Erste, Romgaz, Transelectrica şi FP

Titlurile Erste Group Bank (EBS), Romgaz (SNG), Transelectrica (TEL) şi Fondul Proprietatea (FP) au generat luni aproape 70% din lichiditatea bursei, într-o piaţă care a închis în scădere uşoară, urmând evoluţia burselor mai mari din Europa.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au terminat şedinţa în declin cu 0,1%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Principalii indici ai pieţei au deschis în urcare cu 0,6-0,7%, însă avansul a încetinit până la mijlocul zilei la 0,3%, după ce bursele de la Londra, Paris şi Frankfurt au trecut în teritoriu negativ.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 25,15 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu o atenţie mai ridicată pentru Erste, Romgaz, Transelectrica şi Fondul Proprietatea, fiecare cu transferuri de aproximativ 4 milioane de lei.

Titlurile băncii austriece Erste au înregistrat cel mai rdicat rulaj, cu schimburi de 4,59 milioane de lei. Cotaţia băncii a crescut cu 3,5%, după ce a trecut cu succes programul de evaluare a calităţii activelor şi testele de stres asociate derulate de Banca Centrală Europeană şi Autoritatea Bancară Europeană, ale căror rezultate au fost anunţate duminică.

Acţiunile Romgaz au generat transferuri de 4,4 milioane de lei, cele Transelectrica (TEL) de 4 milioane de lei, iar cele Fondul Proprietatea de 3,84 milioane de lei. Titlurile Transgaz au stagnat, în timp ce Romgaz a scăzut cu 0,6%, iar Fondul Proprietatea cu 0,3%.

Alte cinci acţiuni au mai trecut pragul de 1 milion de lei în privinţa rulajului, potrivit Mediafax.

Astfel, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 1,9% după tranzacţii care au însumat 1,6 milioane de lei, iar SIF Moldova (SIF2) a avansat cu 0,5%, în urma unor operaţiuni de 1,35 milioane de lei, din care 902.000 lei printr-un transfer în piaţa deal.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,5%, iar BET NG, al sectorului energetic, a avansat cu 0,9%.

Tranzacţiile cu acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Electrica (EL) s-au ridicat la câte 1,2 milioane de lei, însă în timp ce OMV Petrom a crescut cu 0,8%, Electrica a scăzut cu 0,7%.

OMV Petrom a anunţat, luni, că a început, împreună cu Exxon Mobil, forajul unei sonde de explorare pentru un nou prospect în blocul Neptun din Marea Neagră.

Transgaz (TGN) încheie plutonul acţiunilor cu operaţiuni de 1 milion de lei, iar cotaţia companiei a crescut cu 0,7%.

Indicele extins BET XT a stagnat, iar BET BK a urcat cu 0,5%, ca urmare a evoluţiei solide a acţiunilor Erste.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Titlurile băncii austriece Erste au înregistrat cel mai rdicat rulaj, cu schimburi de 4,59 milioane de lei. Cotaţia băncii a crescut cu 3,5%, după ce a trecut cu succes programul de evaluare a calităţii activelor şi testele de stres asociate derulate de Banca Centrală Europeană şi Autoritatea Bancară Europeană, ale căror rezultate au fost anunţate duminică.

    Cotaţia băncii a crescut....trebuia pusa in ghilimele, despre ce crestere vorbiti? cand actiunile sunt prabusite? vorbiti de "crestere la descrestere"? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb