BVB si RASDAQ Bursa a scăzut cu 0,7%, pe o lichiditate susţinută de acţiunile FP şi Banca Transilvania

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 aprilie 2011

Bursa a scăzut cu 0,7%, pe o lichiditate susţinută de acţiunile FP şi Banca Transilvania

Bursa a scăzut ieri cu 0,71%, după numai o şedinţă de creştere, însă pe o lichiditate în revenire şi asigurată în proporţie de 66% de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi Banca Transilvania (TLV).

Deşi în primele minute piaţa a avansat uşor, cu 0,2%, cotaţiile celor mai multe acţiuni au trecut pe scădere, investitorii de la BVB reacţionând la corecţiile înregistrate de bursele externe. Pieţele mature din Europa au scăzut după publicarea unui raport din care reieşea că inflaţia în China va fi peste aşteptări, ceea ce a reaprins temerile investitorilor cu privire la o politică monetară mai riguroasă.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,7%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,03% sub nivelul de miercuri.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare au înregistrat ieri variaţii mai vizibile, astfel că la finalul şedinţei indicele BET-FI, care analizează şi titlurile FP, înregis-tra un recul de 2,38%.

Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, a scăzut cu 1,29%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 48,9 milioane lei (11,9 milioane euro), sumă cu 56% mai mare decât rulajul din şedinţa anterioară, de 31,3 milioane lei (7,6 milioane euro). Lichiditatea de ieri a fost asigurată în proporţie de 66% de transferuri cu acţiunile FP şi Banca Transilvania, în valoare cumulată de 32,5 milioane lei.

Acţiunile FP au avut un rulaj de 19,4 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 1,09%, la 0,591 lei.

Directorul de tranzacţionare al Rombell Securities, Adrian Tod, crede că aceste acţiuni sunt în scădere deoarece la începutul lunii mai se va relua procesul de despăgubire în titluri la Fond, iar de atunci vor fi mai multe acţiuni disponibile la vânzare, ceea ce va permite cumpărătorilor să ofere preţuri mai mici.

Adrian Tod a precizat, citat de Mediafax: "Preţul la care se vor acorda acţiunile pentru despăgubiri va fi cam la nivelul la care s-au tranzacţionat acţiunile până acum, în jurul nivelului de 0,6 lei. Deci, cei care vor primi acţiuni la această valoare ar putea fi mai dis-puşi să vândă decât cei care au fost despăgubiţi la 1 leu, cât era înainte de listare. Un alt motiv pentru scăderea acţiunilor Fondului este reprezentat şi de investitorii care fac piaţa pe acest simbol, deoarece sunt jucători de calibru, care reacţionează mai vizibil la ce se întâmplă pe bursele externe".

Titlurile Băncii Transilvania au avut un rulaj de 13,1 milioane lei, din care 1,7 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. La finalul sesiunii, aceste acţiuni erau cotate la 1,501 lei, preţ similar cu referinţa. Deal-ul a fost realizat la 1,5 lei, preţ în scădere nesemnificativă cu 0,07%.

Tod crede că tranzacţiile mai mari cu acţiunile Băncii Transilvania au fost realizate de unii investitori care vor să îşi restructureze portofoliile înainte de AGA, deoarece preţul nu a înregistrat variaţii.

"Cred că este restructurare deoarece unele fonduri vor înregistra o scădere a activului net până la înregistrarea noilor acţiuni, iar pentru a evita acest lucru au preferat să vândă din aceste acţiuni înainte de data de înregistrare şi să le recumpere ulterior", a explicat brokerul.

Tranzacţii speciale au mai fost realizate cu acţiuni SIF Moldova (SIF2) - 1,1 milioane lei şi Teraplast (TRP) - 1 milion de lei. Pe piaţa principală, titlurile SIF Moldova au avut un rulaj de 2,1 milioane lei, iar operaţiunile cu acţiunile Teraplast au însumat 121.000 de lei.

Deal-ul cu acţiuni SIF Moldova a fost realizat la 1,42 lei, preţ în scădere cu 1,73%, iar pe piaţa principală cotaţia a coborât cu 2,77%, la 1,405 lei.

Tranzacţia negociată cu titlurile Teraplast a fost operată la preţul de 0,56 lei, în scădere cu 0,18%, cotaţie la care au închis ziua aceste acţiuni şi pe piaţa principală.

Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Oltenia (SIF5) - 2,9 milioane lei şi SIF Transilvania (SIF3) - 2,3 milioane lei.

Tranzacţiile de pe piaţa Rasdaq au însumat numai 286.000 de lei

Tranzacţiile de pe piaţa Rasdaq au însumat numai 286.000 de lei, sumă cu mult sub rulajul de miercuri, de 3,7 milioane lei.

Titlurile Iproeb (IPRU) au fost cele mai lichide, cu transferuri de doar 33.000 de lei. La finalul şedinţei, aceste acţiuni erau cotate la 1,55 lei, preţ în scădere cu 1,27%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb