Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor internaţionale şi scăzut uşor, cu 0,17%, pentru a doua zi consecutiv, astfel că indicele general BET-C a încheiat primele nouă luni cu 0,2% sub nivelul de la finalul anului trecut.
În primele două săptămâni din septembrie bursa a fost pe creştere, urmând evoluţia pieţelor externe, unde investitorii au anticipat noile măsuri de stimulare a economiei şi de combatere a crizei datoriilor suverane din zona euro pe care le-au anunţat băncile centrale din SUA şi din zona euro.
Totuşi, după ce măsurile anticipate au fost anunţate la mijlocul lunii septembrie, piaţa a locală a început să scadă uşor, efectele fiind vizibile atât în preţuri, cât şi în rulaje.
"Investitorii au mers în această lună pe principiul «Cumpără pe zvon, vinde pe ştire». Consider că ne aflăm într-o perioadă de corecţii, eventualele ştiri pozitive nefiind tratate ca atare de către investitori. Indicii s-au apropiat de valorile de dinainte de începerea crizei şi, ca atare, există îngrijorări din partea investitorilor că pieţele s-au «supraîncălzit» şi s-ar putea «să dea pe foc». Piaţa mai este animată doar de datele macro furnizate de principalele puteri economice, date ce pot duce la creşterea volatilităţii. Piaţa noastră reacţionează în funcţie de evoluţiile burselor externe. Şi la noi există corecţii, dar nu au determinat vânzătorii să intre în panică. Pe de altă parte, cumpărătorii sunt destul de timizi ca să intre în piaţă, aşteptând, probabil, ordine mai mari de vânzare", a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, citat de Mediafax.
Indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut în această săptămână cu 3,11%, astfel că raportat la nivelul de la finele lunii august indicele este cu 2,81% mai jos. În al treilea trimestru, indicele a avansat cu 2,69%, dar în ultimele zile din septembrie s-a întors sub nivelul din 2011.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româ-neşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a coborât în această săptămână cu 3,7%. Astfel, a încheiat luna cu aproape 1% sub nivelul din august, iar faţă de sfârşitul anului trecut este în creştere cu 10,11%. În ultimele trei luni, indicele a avansat cu 7,33%.
În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut în această săptămână cu 3,77%, astfel că a încheiat luna septembrie cu 1,82% sub nivelul din august. Raportat la nivelul de la finele lunii iunie indicele este cu 4,35% mai sus, iar faţă de finele anului trecut este în urcare cu aproa-pe 9%.
La închiderea şedinţei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,4%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,23% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,19%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,33%.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al ti-tlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,38% peste închiderea de joi.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 20,3 milioane lei (4,5 milioane euro), valoare cu 48% peste rulajul şedinţei precedente, de 13,7 milioane lei (3 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 83% de transferurile cu acţiunile SIF Oltenia (6,5 milioane lei), Fondul Proprietatea (5,3 milioane lei) şi deal-uri cu titluri OMV Petrom (2,4 milioane lei), Banca Transilvania (1 milion de lei), BRD (1 milion de lei) şi SIF Banat-Crişana (565.000 de lei).
Cea mai mare parte a rulajului SIF Oltenia reprezintă valoarea unei tranzacţii cu 0,72% din acţiunile societăţii, în valoare de 5,9 milioane lei. Transferul pachetului a fost realizat la 1,4 lei, preţ cu 1,45% peste închiderea de joi. La finalul şedinţei de vineri, acţiunile SIF Oltenia erau în creştere cu 0,87%, la 1,392 lei.
"Ceea ce mai salvează piaţa sunt tranzacţiile deal, indiferent dacă locul în care se desfăşoară (piaţa principală sau cea a deal-urilor - n.r.). În cazul tranzacţiei cu pachetul mare de la SIF Oltenia este posibil să fi asistat la un deal. Oricum, au ras piaţa până la 1,4 ca să ajungă la acel ordin mare", a mai spus brokerul.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 264.000 de lei, valoare cu 69% peste rulajul de joi, de 156.000 de lei.
Acţiunile Bucureşti Turism (BUTU), proprietarul hotelului de cinci stele Radisson Blu din Capitală, s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, deşi a fost realizată doar o tranzacţie de 60.000 de lei. Titlurile au fost cedate la 3,08 lei, preţ cu 12% sub nivelul precedent.