Bursa de la Bucureşti a închis joi în creştere, pentru a doua şedinţă consecutivă, pe volume peste media zilnică de anul trecut, evoluţia fiind determinată de aşteptările de pe pieţele externe că Banca Centrală Europeană va lansa la finele lunii un program de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale.
Indicele BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au crescut cu 0,8%, după ce miercuri au urcat cu 1,2%, respectiv 1,3%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Indicele BET a recuperat miercuri şi joi cea mai mare parte a scăderilor din primele două zile ale săptămânii şi se află în declin de la începutul anului cu 0,3%, în timp ce BET Plus se află încă pe minus, cu 0,4%.
Bursele europene au crescut joi, iar indicele celor mai mari companii listate din Europa a trecut în teritoriu pozitiv comparativ cu sfârşitul anului trecut, în contextul aşteptărilor investitorilor că marile bănci centrale vor susţine economia prin politica monetară.
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a situat la 57,8 milioane de lei (12,85 milioane de euro), peste media de circa 50 de milioane de lei pe şedinţă înregistrată anul trecut.
Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au înregistrat cel mai ridicat rulaj din piaţă, de 20,6 milioane de lei, şi au închis în creştere cu 0,4%, primul avans după patru şedinţe de scădere.
Acţiunile din sectorul energetic au generat o parte importantă a lichidităţii, dar multe dintre cotaţii au închis în stagnare faţă de miercuri.
Astfel, Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi OMV Petrom (SNP) au terminat şedinţa de joi la acelaşi nivel la care s-au situat şi la finele zilei precedente. Schimburile cu Transgaz au totalizat 6,45 milioane de lei, cele cu titluri OMV Petrom 2,33 milioane de lei, iar cele cu acţiuni Transelectrica s-au ridicat la 8,5 milioane de lei, din care 3,93 milioane de lei prin două transferuri de tip deal.
Indicele sectorului energetic, BET NG a crescut cu 0,5%, mai lent decât piaţa, iar BET FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,9%.
Dintre acţiunile lichide din energie au închis în urcare Romgaz (SNG), cu 1,2% după schimburi de 7,8 milioane de lei, şi Electrica (EL), cu un avans de 0,9%, în urma unor tranzacţii de 2,68 milioane de lei.
Piaţa a fost susţinută şi de cotaţiile celor două mari bănci locale listate, Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au crescut cu 2%, respectiv 1,3%.
Operaţiunile cu titlurile Banca Transilvania s-au ridicat la 4,72 de milioane de lei, din care un transfer deal de 582.000 de lei, iar cele cu acţiunile BRD la 1,4 milioane de lei, cu 356.000 de lei dintr-un deal, potrivit Mediafax.
Pe segmentul deal al bursei, unde schimburile se perfectează în urma negocierii directe, a mai avut loc şi o tranzacţie cu titluri Condmag (COMI) de 256.800 lei.
Indicele BET XT a crescut cu 0,9%, iar BET BK a avansat cu 1%.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.