BVB şi RASDAQ Bursa - fără reacţie la anunţarea preţurilor din oferta Electrica

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 iunie 2014

Bursa - fără reacţie la anunţarea preţurilor din oferta Electrica

Bursa a crescut uşor, cu 0,23%, pentru a treia zi consecutiv, într-o piaţă unde anunţarea intervalului de preţ din oferta publică pe care Electrica o va derula pentru listarea la bursă nu au mai dus preţurile în jos la fel cum s-a întâmplat la prezentarea detaliilor din alte oferte anterioare.

Bursa a fluctuat uşor încă din primele minute ale şedinţei, într-o piaţă cu volume foarte reduse de transfer în cazul majorităţii acţiunilor, în condiţiile în care majoritatea investitorilor au aşteptat informaţii despre oferta publică iniţială pe care o va lansa Electrica pentru listare.

Detaliile importante privind oferta au fost prezentate în a doua parte a zilei de ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, însă în piaţă nu a fost vizibilă vreo reacţie a investitorilor, astfel că piaţa a rămas uşor pe verde, iar rulajele au continuat să fie mai mari doar în cazul unora dintre acţiunile de regulă lichide.

"Dacă în trecut, în preajma unui eveniment major precum ofertele publice iniţiale sau secundare observam o creştere a presiunii pe vânzare pe blue-chips (acţiunile lichide - n.r.), în momentul de faţă anunţul ofertei Electrica nu pare să afecteze într-o măsură negativă, deoarece elementul în plus de data aceasta este creşterea ponderii României în indicele MSCI Frontier Markets de la 1,5% la 2,7%, cu efecte vizibile deja la nivelul volumelor zilnice tranzacţionate pe acţiunile BRD, Banca Transilvania, OMV Petrom şi Romgaz", a declarat directorul general al casei de brokeraj NBG Securities România, Liviu Avram, citat de Mediafax.

Oferta publică iniţială prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă 51% din acţiuni începe la preţuri cuprinse între 11 lei/titlu şi 13,5 lei/titlu, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,48%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,44% peste ziua precedentă.

Totodată, cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au urcat cu 0,4% şi, respectiv, cu 0,27%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu doar 0,11%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 53,7 milioane lei (12,2 milioane euro), cu 12% mai puţin decât marţi, când operaţiunile au cumulat 60,8 milioane lei (13,8 milioane euro). Aproape jumătate din rulajul de miercuri au reprezentat deal-uri cu titluri BRD (19,5 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,9 milioane lei), OMV Petrom (2,2 milioane lei), Transgaz (920.000 de lei) şi Nuclearelectrica (657.000 de lei).

Încă 45% din rulaj sunt operaţiuni realizate în piaţa principală cu acţiuni Fondul Proprietatea (6,1 milioane lei), SIF Transilvania (5,7 milioane lei), Banca Transilvania (4,7 milioane lei), OMV Petrom (3,5 milioane lei) şi Romgaz (2,9 milioane lei) şi Transelectrica (1 milion de lei). Transferuri de peste 500.000 de lei au mai consemnat acţiunile SIF Moldova (756.000 de lei) şi Transgaz (aproape 590.000 de lei).

"Volumul ridicat înregistrat de acţiunile SIF Transilvania se datorează în mare măsura faptului că mâine (joi - n.r.) se tranzacţionează ex-dividend (fiind prima zi din care investitorii care cumpără acţiuni SIF Transilvania nu mai au dreptul să primească titlurile gratuite pe care compania le va emite într-o majorare de capital - n.r.). În cazul acţiunilor Băncii Transilvania vorbim despre o creştere de aproximativ 8% în trei zile pe fondul unei oferte tot mai subţiate în raport cu interesul în continuare ridicat pentru această acţiune", a mai spus Avram.

Acţionarii SIF Transilvania (SIF3) au decis la finalul lunii aprilie dublarea capitalului social, de la 109,2 milioane lei, la 218,4 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profit.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 718.000 de lei, faţă de 1,8 milioane lei în ziua anterioară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Reactia va veni zilele viitoare cand preturile vor scadea la ceilalti emitenti cu 20-30 % . Iar titlurile vor fi de genul : " Scade bursa pentru ca investitorii fac rost de lichiditati in vederea participarii la IPO Electrica "

    Nimic mai fals dar deja ne-am obisnuit cu manipularile preturilor de pe bvb in jos in jurul IPO-urilor , mai ales acum cand bursele externe cresc. Iar cand acestea vor scadea bvb va scadea dublu/triplu fata de bursele mature pentru ca .......asa este moda la Bucuresti .

    Iar ASF "doarme " pe salariile incasate din comisioanele platite de noi .  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb