BVB şi RASDAQ Cel mai redus rulaj din ultimele trei săptămâni

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 august 2012

Cel mai redus rulaj din ultimele trei săptămâni

Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 0,95%, după două şedinţe de creşteri uşoare, într-o piaţă apatică, în care operaţiunile au cumulat doar 6,7 milioane lei şi lichiditatea a coborât astfel la cel mai redus nivel din ultimele aproape trei săptămâni.

Piaţa a debutat în stagnare, iar în primele două ore cotaţiile au fluctuat între creşteri uşoare şi scăderi, în condiţiile în care şi bursele mature din Europa au avut o evoluţie incertă.

În a doua parte a zilei, deşi bursele vest-europene s-au stabilizat pe verde, piaţa de la Bucureşti a rămas pe scădere uşoară, în condiţiile în care unii vânzători au plasat ordine la preţuri mai mici pentru a reuşi să vândă acţiunile respective.

Şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula, a declarat: "Piaţa se află într-o stare de vacanţă şi din când în când se văd câteva ordine mai mari ale investitorilor străini în special. În general, majoritatea investitorilor se află într-o stare de aşteptare deoarece există o contradicţie între evoluţia pieţelor externe şi realitatea din Europa. În astfel de situaţii, investitorii devin foarte precauţi şi reticenţi, iar în cel mai bun caz se aleg câteva acţiuni cu fundamente foarte bune pe care încep timid să construiască sau să consolideze expunerea. Contextul politic de la noi se adaugă situaţiei europene, dar influenţa este marginală. Doar în cazuri extreme vom vedea şi pe bursă variaţii semnificative. Momentan, aşteptările pe plan european sunt foarte mari, ceea ce duce şi pieţele pe un minitrend pozitiv, iar o neconfirmare a acestora va duce la o corecţie importantă".

Astfel, la închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,1%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,01% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În scădere uşoară, cu 0,57%, era şi indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,04%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,98% sub închiderea zilei precedente.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de doar 6,7 milioane lei (1,4 milioane euro), valoare cu 14% mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 7,8 milioane lei (1,7 milioane euro). Un rulaj mai redus a fost înregistrat la 20 iulie, când transferurile au însumat doar 4,8 milioane lei (puţin peste 1 milion de euro).

"Orice piaţă care înregistrează volume extrem de mici nu poate fi analizată sau comentată foarte mult. Practic, orice este posibil în astfel de situaţii şi nu cred că explicaţiile sunt relevante", a conchis brokerul, citat de Mediafax.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 1,5 milioane lei şi, respectiv, 1,4 milioane lei. Cele două titluri au asigurat, astfel, 45% din lichiditatea pieţei acţiunilor. Cotaţia acţiunilor SIF Transilvania a scăzut cu 0,91%, la 0,488 lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au coborât cu 1,24%, la 0,5185 lei.

Titlurile Contor Group Arad (CGC) au revenit ieri la tranzacţionare după ce au fost suspendate în mai 2011, când firma a intrat în insolvenţă. Între timp, a fost întocmit şi acceptat un plan de reorganizare a firmei, care apoi a fost contestat în instanţă de unii creditori, însă contestaţiile au fost respinse. La reluarea transferurilor, cotaţia a urcat cu 15%, variaţia maximă admisă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB. Astfel, preţul a ajuns la 0,0276 lei, pe un rulaj de aproape 23.000 de lei.

Rulaje de peste 200.000 de lei au mai înregistrat doar acţiunile Erste (1 milion de lei), OMV Petrom (536.000 de lei), SIF Oltenia (452.000 de lei) şi BRD (327.000 de lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 10,5 milioane lei (2,3 milioane euro), valoare cu 34% peste rulajul de luni, de 7,8 milioane lei (1,7 milioane euro). Lichiditatea a fost dominată din nou de un deal cu acţiuni ale procesatorului de lactate Albalact (ALBZ), de 10,3 milioane lei (2,3 milioane euro) (Citiţi, în pagina 5, mai multe detalii despre Albalact).

Pe piaţa principală, acţiunile Albalact au încheiat ziua în creştere cu 4,21%, la 0,1261 lei, pe un rulaj de aproape 80.000 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb