BVB şi RASDAQ Fondul Proprietatea şi OMV Petrom, în topul lichidităţii

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 noiembrie 2012

Fondul Proprietatea şi OMV Petrom, în topul lichidităţii

Bursa de la Bucureşti a încheiat în creştere cu 0,74%, într-o piaţă unde majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP) au ridicat lichiditatea la 18,7 milioane lei.

Raportat la nivelul de la finalul lunii septembrie, indicele general BET-C este cu 2% mai sus, iar faţă de anul trecut cu 1,8%.

Piaţa a evoluat în lateral în luna octombrie, şedinţele de creştere fiind urmate de scăderi uşoare, iar variaţiile indicilor au fost în majoritatea şedinţelor de sub 1%. Totodată, prudenţa investitorilor a afectat şi lichiditatea pieţei, astfel că în aproape jumătate din cele 23 de şedinţe, rulajul pieţei acţiunilor nu a reuşit să treacă de 10 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 4,2% în luna octombrie, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a cres-cut cu 3,4%. Astfel, raportat la nivelul de la finele anului trecut, BET este pe plus cu 13,5%, iar BET-FI cu 25,7%.

Mihai Iulian Căruntu, şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, spune că până la soluţionarea crizei datoriilor statelor din zona euro, investitorii străini vor prefera pieţele dezvoltate, care pot oferi oportunităţi de plasamente mult mai lichide şi unde nivelul de transparenţă şi vizibilitate al companiiilor este sensibil mai mare decât în pieţele emergente şi cele de frontieră.

"BVB nu este avantajată în acest peisaj complex global şi european din cauza lichidităţii foarte scăzute şi a nivelului de vizibilitate redus al emitenţilor săi. Singurele două companii cu caracteristicile necesare pentru a atrage atenţia investitorilor instituţionali străini sunt Fondul Proprietatea şi Petrom. În acest context, se explică lichiditatea sensibil mai redusă a BVB comparativ chiar cu media anului 2011. Nici alegerile nu vor schimba brusc bioritmul investitorilor străini faţă de acţiunile româneşti, atât timp cât nu se va construi o opinie solidă referitoare la evoluţia economiei europene. Pe de altă parte, pentru a avea un efect concret asupra evaluării acţiunilor româneşti, care sunt tranzacţionate la discounturi substanţiale faţă de acţiunile europene, condiţia necesară, dar nu şi suficientă, va fi ca alegerile parlamentare din decembrie să ducă la formarea unei coaliţii guvernamentale cu un sprijin confortabil în Parlament, astfel încât să aibă perspectiva unui suport politic puternic şi să scadă ris-curile privind noi confruntări politice", a declarat Căruntu citat de Mediafax.

La finalul şedinţei de miercuri, indicele BET era în creştere cu 0,86%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,92% peste nivelul de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în urcare cu 0,83%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,8% peste ziua precedentă.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,03%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 18,7 milioane lei (4,1 milioane euro), valoare de aproape trei ori peste cea de marţi, de doar 6,5 milioane lei (1,5 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea şi Banca Transilvania au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 9,5 milioane lei şi, respectiv, 2,9 milioane lei. Aceste titluri, alături de acţiunile OMV Petrom (1,7 milioane lei) au asigurat 76% din rulajul pieţei. Aproape o treime din rulajul titlurilor Fondului Proprietatea a fost asigurat de un deal, de 3,2 milioane lei.

Acţiunile Fondului au încheiat ziua în creştere cu 1,03%, la 0,54 lei, iar titlurile băncii au urcat cu 2,5%, la 1,19 lei.

În acelaşi timp, acţiunile companiei energetice au crescut nesemnificativ, cu 0,05%, la 0,4093 lei.

"Fără îndoială că principalele acţiuni româneşti par departe de a fi scumpe dacă ne uităm la randamentul potenţial al dividendului pe 2012, unde vorbim de niveluri de 7-8% pentru Petrom şi FP, de peste 12% pentru Transgaz şi între 10% şi 20% pentru SIF-uri. Din acest punct de vedere ar exista un spaţiu de creştere redusă pentru astfel de acţiuni susţinute de dividende ridicate, iar principalul argument pentru investitori pentru menţinerea sau creşterea expunerii va consta în randamentul dividendului. În acest context contează şi faptul că sunt şanse mari ca nivelul dividendelor să fie susţinut şi în anii următori, chiar dacă în cazul SIF-urilor o astfel de politică nu este sustenabilă pe termen lung", a afirmat analistul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 517.000 de lei, valoare de nouă ori peste rulajul de marţi, de numai 56.000 de lei.

Acţiunile firmelor Fimaro Invest (FIMI) Bega Tehnomet (TEHO) şi au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 192.000 de lei şi, res-pectiv, de 151.000 de lei. Preţul titlurilor Fimaro a urcat cu 10%, la 38,5 lei, pe o singură tranzacţie, iar titlurile Bega Tehnomet au sărit cu 24,22%, la 20 lei, în cadrul a cinci transferuri realizate în decurs de un minut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb