BVB şi RASDAQ În ultimele trei şedinţe, titlurile Oltchim au căzut cumulat cu 38,5%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 august 2012

În ultimele trei şedinţe, titlurile Oltchim au căzut cumulat cu 38,5%

Bursa a continuat să evolueze incert, fără reacţie la datele privind creşterea economică

Bursa a scăzut ieri foarte uşor, cu 0,13%, într-o piaţă liniştită în care investitorii au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare şi nu au reacţionat la datele care au arătat revenirea economiei pe creştere în al doilea trimestru.

Produsul Intern Brut (PIB) a cres-cut în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere, astfel că în primul semestru economia a urcat cu 0,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. Datele au fost anunţate chiar la deschiderea şedinţei bursiere de Institutul Naţional de Statistică.

Tot marţi dimineaţă, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik de Vrijer, a anunţat că Fondul Monetar Internaţional a revizuit semnificativ în jos prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%, însă anticipează un avans real al PIB mult mai consistent în 2013, de 3%.

În aceste condiţii, atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare la BVB a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni, iar majoritatea titlurilor au înregistrat variaţii reduse chiar din primele minute.

Brokerii spun că pentru moment piaţa de acţiuni pare să ia în calcul o încetinire economică, precum şi un mediu de afaceri incert.

"Nu este clar care este strategia guvernamentală pentru perioada următoare, cel puţin până la alegerile din toamnă. Problemele din zona euro ar putea avea în economia româ-nească un impact mai mare decât se aşteaptă mulţi, inclusiv Guvernul. În plus, din cauza incertitudinii politice, piaţa noastră a fost scoasă din universul investiţional pentru mulţi din investitorii instituţionali străini care erau activi în România", a afirmat un broker, citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,33%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut nesemnificativ, cu 0,09%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,03%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,26% sub nivelul de luni.

Investitorii nu au reacţionat vizibil nici la rezultatele financiare anunţate de companiile listate, iar rulajele au continuat să fie reduse în cazul majorităţii tranzacţiilor.

"Ca să reacţioneze la rezultate, trebuie să aibă cine să reacţioneze. Volumele rămân reduse, cu cea mai multă activitate pe acţiunile OMV Petrom, după rezultatele la semestru, precum şi pe titlurile SIF-urilor ", a mai spus brokerul.

Pe primele locuri în topul rulajelor s-au clasat acţiunile OMV Petrom (3,8 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,2 milioane lei), Erste (1,7 milioane lei) şi SIF Transilvania (1,6 milioane lei). Operaţiunile cu aceste titluri au asigurat 77% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 12,4 milioane lei (2,7 milioane euro). Rulajul bursei este cu 27% mai redus decât cel din şedinţa precedentă, de 17 milioane lei (3,7 milioane euro).

Acţiunile Oltchim au marcat o nouă zi de corecţie accelerată, de 14,95%, şi au ajuns la 0,5205 lei. În ultimele trei şedinţe titlurile combinatului chimic au căzut cumulat cu 38,5%, coborând în fiecare sesiune cu maximul admis într-o şedinţă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB, respectiv 15%.

Cu aceste titluri au fost realizate operaţiuni de 73.000 de lei, uşor pes-te rulajele din precedente două şedinţe, de 53.000 de lei.

Volumele de acţiuni Oltchim trans-ferate şi preţul au scăzut vizibil întrucât foarte puţini investitori mai pun ordine de cumpărare, după anunţul privind privatizarea combinatului. Operaţiunea implică într-o primă etapă majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. În cadrul acestei majorări va fi convertită în acţiuni o creanţă AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, în valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 228.000 de lei, valoare de două ori mai redusă decât rulajul de luni, de 555.000 de lei.

Acţiunile Fimaro Development (FIMD) au fost cele mai lichide din piaţă, cu un rulaj de 89.000 de lei. Titlurile au fost cedate la 8,9 lei, preţ similar cotaţiei precedente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb