BVB şi RASDAQ Jumătate din rulaj a provenit din tranzacţiile cu Fondul Proprietatea

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 octombrie 2014

Jumătate din rulaj a provenit din tranzacţiile cu Fondul Proprietatea

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au generat marţi jumătate din lichiditatea bursei de la Bucureşti şi au crescut puternic, într-o piaţă care a închis în urcare, dar cu o evoluţie pozitivă mai slabă decât a pieţelor dezvoltate din vestul Europei.

Creşterea principalilor indici, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, s-a accelerat treptat pe parcursul zilei, de la 1% în deschidere până la 1,4% pe finalul şedinţei. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Rulajul pieţei, de 38,3 milioane de lei (8,7 milioane de euro), este de peste două ori mai ridicat faţă de luni, dar în linie cu şedinţele mai agitate de săptămâna trecută, când bursa a scăzut, afectată de turbulenţele de pe pieţele externe.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni Fondul Proprietatea de 18,75 milioane de lei, faţă de 5 milioane de lei pe parcursul zilei precedente. Preţul a crescut cu 3,6%, la 0,9285 lei/unitate, şi a revenit peste pragul de 0,9 lei/unitate, sub care a coborât joi în urma unui declin de 3,9%. Piaţa locală a scăzut puternic joi, trasă în jos de volatilitatea de pe bursele mari din SUA şi Europa.

Fondul Proprietatea a anunţat luni, după închiderea bursei, că a depus în timpul zilei spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documentaţia pentru iniţierea unei oferte publice de cumpărare de acţiuni, în cadrul celui de-al patrulea program de achiziţie de titluri proprii. ASF ar trebui să aprobe oferta în termen de 10 zile lucrătoare, potrivit reglementărilor în vigoare.

Prin ofertă, Fondul Proprietatea intenţionează să răscumpere 750 de milioane de acţiuni. Fondul Proprietatea a început la 1 octombrie cel de-al patrulea program de răscumpărare de acţiuni. Programul poate fi derulat până în noiembrie 2015 şi vizează achiziţia a maxim 990.855.616 de acţiuni proprii, reprezentând 7,97% din capital.

La sfârşitul lunii septembrie, Fodul Proprietatea a anunţat că va lua în considerare o ofertă publică pentru accelerarea programului de răscumpărare.

De la începutul programului, compania a răscumpărat 36,35 milioane de acţiuni, pentru care a cheltuit 34,14 milioane de lei. În cadrul celui de-al patrulea program, Fondul mai poate cumpăra 954,5 milioane de acţiuni.

Execuţia programului de răscumpărare pe piaţa reglementată a fost suspendată începând de joi, 16 octombrie, iar reluarea după închiderea ofertei va fi anunţată din timp, a informat Fondul.

"Investitorii se aşteaptă ca preţul să fie egal sau mai ridicat decât cel din oferta din urmă cu un an, de 1 leu/unitate. Fondul trebuia să respecte mai multe restricţii în cadrul operaţiunilor de răscumpărare. Având în vedere mărimea programului al patrulea faţă de programul al doilea, era de aşteptat ca Fondul Proprietatea să recugă la o ofertă de achiziţie de titluri proprii", a declarat directorul general al casei de brokeraj NBG Securities România, Liviu Avram, citat de Mediafax.

Achiziţiile zilnice din piaţa regular ale companiei sunt limitate la un sfert din volumul mediu al precedentelor 20 de zile, cu anumite excepţii.

În urmă cu un an, Fondul Proprietatea a cumpărat printr-o ofertă publică derulată în cadrul celui de-al doilea program de răscumpărare, 600 de milioane de acţiuni la preţul de 1 leu/unitate, cu 34,22% mai mare faţă de cotaţia din piaţă la acel moment. Oferta a făcut parte din cel de-al doilea program de răscumpărare, lansat în aprilie 2013 de Fondul Proprietatea, prin care au fost preluate 1,1 miliarde de acţiuni proprii.

Transferuri mai ridicate au înregistrat şi acţiunile OMV Petrom (SNP), cu 5,32 milioane de lei, din care 764.000 de lei printr-o tranzacţie pe segmentul deal al bursei. Titlurile companiei de petrol şi gaze au urcat cu 0,9%, după ce luni au scăzut cu 0,3%.

În topul rulajului a intrat şi BRD - Societe Generale (BRD), însă cu o lichiditate rezultată în cea mai mare parte din operaţiuni de tip deal. Astfel, totalul de 4,3 milioane de lei pe titlurile BRD include cinci tranzacţii deal de 4 milioane de lei. În piaţa regular, BRD a închis în scădere cu 1,3%, după schimburi de 301.000 lei.

O lichiditate mai ridicată au înregistrat şi Transgaz (TGN), cu 3,1 milioane de lei, Electrica (EL), cu 1,6 milioane de lei, şi Romgaz (SNG), cu 1,2 milioane de lei.

Indicele extins BET XT a crescut cu 1,1%, iar BET BK a avansat cu 1%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb