BVB SI RASDAQ Lichiditate de 13,2 milioane euro

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 martie 2014

Lichiditate de 13,2 milioane euro

Deal-urile, aproape jumătate din rulaj

"Grigoraş, "Intercapital Invest": "Scăderile - foarte vizibile pe emitenţii din sectorul financiar, în special pe SIF-uri şi bănci"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, ieri, o lichiditate de 59,7 milioane lei (aproximativ 13,2 milioane euro), dintre care aproximativ 45,2% au reprezentat tranzacţiile "deal" cu acţiuni SIF5 Oltenia (14,6 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,8 milioane lei), BRD (3,3 milioane lei), Romgaz (1,7 milioane lei) şi SIF4 Muntenia (3,5 milioane lei).

Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Tendinţa pieţei este descendentă"

Potrivit lui Nicu Grigoraş, director departament front office "SSIF Intercapital Invest", tendinţa generală a pieţei a fost una descendentă în ultima perioadă.

Domnia sa ne-a spus: "Scăderile au fost foarte vizibile pe emitenţii din sectorul financiar, în special pe SIF-uri şi bănci şi mai puţin pe emitenţii din sectorul energetic sau utilităţi".

Domnia sa consideră că scăderile indicilor BVB au fost determinate, în mare măsură, de contextul regional, care s-a înrăutăţit din cauza situaţiei încordate din Ucraina.

"SIF-urile au scăzut mai mult decât piaţa, din cauza propunerilor de dividende sub aşteptările investitorilor şi sub dividendele plătite în anii anteriori.

Conflictul din Ucraina poate să ţină investitorii în afara pieţei pentru o perioadă, iar lichiditatea poate să rămână la niveluri destul de reduse", a concluzionat Nicu Grigoraş.

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Lichiditatea mai ridicată s-a datorat «deal»-urilor"

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a spus că lichiditatea mai ridicată de ieri se datorează în mare parte "deal"-urilor.

"Astăzi (n.r ieri), evoluţia pieţei din România a fost în special influenţată de evoluţia pieţelor externe", ne-a declarat domnia sa, adăugând: "Din păcate, s-au înregistrat, în continuare, scăderi pe acţiuni şi indici, iar pentru perioada imediat următoare, vom avea o lichiditate mai mare, doar dacă piaţa va oferi randamente mai bune, astfel încât să îi facă pe investitori să tranzacţioneze".

BET-NG, singurul indice care a încheiat şedinţa pe plus

La finalul şedinţei de ieri, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a scăzut cu 0,43%, ajungând la 6.228,95 puncte, iar indicele extins BET-BK s-a depreciat cu 0,46%, până la 1.188,05 puncte.

Indicele BET-FI, care include cele cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 0,60% în şedinţa de ieri, scăzând până la 28.896,34 puncte.

În ceea ce priveşte SIF-urile, SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au crescut cu 0,69% respectiv 0,46%, iar SIF Moldova (SIF2), şi SIF Oltenia (SIF5) s-au depreciat cu 3,69% respectiv 0,16%.

SIF Transilvania (SIF3) a scăzut şi ea cu 2,01%.

Şi indicele extins BET-XT a coborât cu 0,52%, până la 572,33 puncte.

În schimb, indicele sectorului energetic BET-NG, s-a apreciat cu 0,43%, cotaţia urcând până la valoarea de 638,22 puncte.

"Fondul Proprietatea" - liderul de pe bursă în ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare

La fel ca în şedinţa anterioară, Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat cel mai mare volum de pe Bursă (25.387.200 acţiuni), fiind urmat de Turbomecanica (17.284.000 acţiuni) şi SIF Transilvania (4.578.000 acţiuni).

Acţiunile "Petrolexportimport" (PEI) au înregistrat cea mai mare creştere de pe Bursă, urcând cu 5,73% până la preţul de 23,8 lei.

În urma lor s-au clasat titlurile "Turism Hoteluri Restaurante Marea Neagră" (EFO), cu un avans de 4,58%, şi "Romcarbon" (ROCE), cu o creştere de 2,79%.

Pe piaţa Rasdaq, s-au înregistrat tranzacţii în valoare de 1 milion de lei, aproximativ 239.150 euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb