BVB ŞI RASDAQ Lichiditate de 8 milioane de euro

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 aprilie 2014

Lichiditate de 8 milioane de euro

Adrian Ormenişan, "SSIF Broker": "Investitorii caută companii care să ofere dividende"

Plus de 15% pentru "Dafora" şi "Condmag", după anunţul că grupul vrea să revină pe profit

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, ieri, o lichiditate de 36 de milioane lei (aproximativ 8 milioane euro), din care 63,61% au reprezentat tranzacţiile "deal" cu BRD (14,7 milioane lei), SNP Petrom (5,2 milioane lei), SIF2 Moldova (2,1 milioane lei) şi Calipso (830.000 lei).

Vlad Vasilescu, analist financiar la "Transilvania Capital", ne-a declarat: "Ca şi în şedinţa anterioară, volumele sunt dominate de deal-uri (BRD, SIF2, SNP). Probabil investitorii mai mici aşteaptă rezultatele AGA pentru a se poziţiona, în timp ce «deal»-urile sunt preferate de investitorii mari, atunci când nu găsesc lichiditate pe piaţa regular".

Adrian Ormenişan, director de tranzacţionare la "SSIF Broker", ne-a spus: "Astăzi (n.r ieri) am înregistrat o lichiditate scăzută, de doar 8 milioane de euro. Cu toate acestea, deal-urile BRD în valoare de 14,7 milioane au mai salvat imaginea pieţei. Motivul pentru care vedem în ultima perioadă foarte multe deal-uri cu BRD este faptul că previziunile băncii pentru anul curent sunt slabe şi de aceea investitorii vor să îşi vândă din participaţii. Dacă presiunea la vânzare se va diminua pe titlurile BRD, atunci este posibil ca titluril să devină din nou atractive pentru investitori. Un alt element important este şi contextul general al pieţelor externe".

Domnia sa este de părere că lichiditatea de ieri a fost foarte mică faţă de aşteptările celor din piaţă.

"Sunt câteva companii care înregistrează volume de tranzacţionare ridicate, în rest lumea a căutat societăţile care oferă dividend, ocolind restul titlurilor de pe BVB", a comentat Adrian Ormenişan.

Directorul de operaţiuni de la "SSIF Broker" a mai adăugat: "Nu sunt multe alternative în perioada aceasta pe piaţă, de aceea companii precum «Dafora» (DAFR) au ajuns să înregistreze cel mai mare volum de pe piaţă (8,7 milioane acţiuni). Investitorii s-au axat pe titlurile DAFR datorită unor previziuni făcute public şi lipsei de alternative pe bursă. În momentul de faţă, piaţa este ridicată de companiile instituţionale cu capitalizare foarte mare, fără acestea, nu ştiu cine ar mai putea fi capabilă să ridice piaţa".

Acţiunile "Dafora" (DAFR) au încheiat şedinţa de ieri cu o apreciere 14,68%.

Grupul Dafora mizează în acest an pe revenirea pe profit, cu câştig de 26,9 milioane lei, după pierderi consolidate de 155,7 milioane lei anul trecut.

Totodată, afacerile grupului Dafora sunt anticipate să urce cu 34% în acest an, la 212,1 milioane lei (47,2 milioane euro). Grupul Dafora este compus în principal din firma de foraj şi construcţii Dafora Mediaş şi constructorul de conducte magistrale de gaze Condmag Braşov.

Cea mai mare creştere de pe BVB ieri a fost înregistrată de titlurile "Condmag" (simbol COMI), care s-au apreciat cu 14,92%, până la 0,0701 lei/acţiune.

Brokerii sunt însă de părere că această creştere a fost în mare parte speculativă.

BET-FI, singurul indice care a închis pe «roşu»

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a înregistrat o scădere de 0,44%, cotaţia închizând ziua de tranzacţionare de ieri la nivelul de 28.692,87 puncte.

În schimb, ceilalţi indici bursieri au reuşit să termine şedinţa de tranzacţionare de joi pe plus. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la BVB, a crescut cu 0,40%, până la 6.457,69 puncte, iar indicii extinşi BET-XT şi BET-BK s-au apreciat cu 0,24% şi 0,25%, până la 585,64 puncte, respectiv 1.205,80 puncte.

Indicele BET-NG a crescut cu 0,44%, cotaţia ajungând la valoarea de 656,35 puncte.

SIF Moldova - plus de 0,23%

SIF2 Moldova a fost, ieri, singura dintre SIF-uri care a încheiat şedinţa de tranzacţionare pe plus (0,23).

În rest, SIF1 Banat - Crişana s-a depreciat cu 0,88%, SIF3 Transilvania a scăzut cu 1,16%, SIF4 Muntenia cu 0,12% iar SIF5 Oltenia a coborât cu 0,71%.

De asemenea, Fondul Proprietatea s-a depreciat cu 0,24%, pe fondul unor schimburi de 5,6 milioane lei.

În urma FP în topul rulajelor, s-a aflat Transgaz, cu o valoare tranzacţionată de 1,1 milioane lei.

Pe piaţa Rasdaq, s-au înregistrat tranzacţii totale în valoare de 172.000 lei, aproximativ 38.500 euro.

Adrian Ormenişan este de părere că lichiditatea mică de pe Rasdaq este cauzată de lipsa unui fundament, care să convingă investitorii să tranzacţioneze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb