BVB şi RASDAQ Minus de 4% pentru Romgaz, după plasamentul privat al FP

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 iunie 2014

Minus de 4% pentru Romgaz, după plasamentul privat al FP

Tranşa acţiunilor garantate, subscrisă 57%, suprasubscriere de 2,8 ori pe tranşa mică negarantată, la oferta Electrica

Rulajul Bursei de Valori Bucureşti a fost redus şi ieri, tranzacţiile însumând 25,78 milioane de lei (5,85 milioane de euro), în a doua zi a ofertei publice "Electrica", prin care statul vinde pe bursă 51% din acţiuni.

La finalul zilei de ieri, pe tranşa investitorilor mici (7%), erau înregistrate subscrieri de 5,78 milioane de acţiuni, pe segmentul titlurilor garantate (subscrieri de până la 1000 de acţiuni, în limita a 10 milioane de acţiuni), în timp ce segmentul titlurilor negarantate pentru micii investitori, dar cu discount, era deja suprasubscris de 2,79 ori, potrivit datelor oferite de Estinvest.

Tranşa investitorilor mari (8%) a atras subscrieri de 1,5 milioane de acţiuni, până ieri, tranşa fiind subscrisă în proporţie de 11%.

Preţurile pentru acţiunile Electruca variază între 11 lei/titlu şi 13,5 lei/titlu, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro.

Oferta pentru investitorii instituţionali are alocat un procentaj de 85% din acţiunile scoase la vânzare, respectiv 150,61 milioane de titluri. Rezultatele finale ale ofertei Electrica vor fi cunoscute la sfârşitul lunii iunie.

Bursa de la Bucureşti a închis, ieri, în scădere cu 1,4%, pe un rulaj modest, iar acţiunile Romgaz (SNG) au coborât cu peste 4% după ce Fondul Proprietatea (FP) a vândut un pachet de 5% din capitalul producătorului de gaze, printr-un plasament privat, la un discount de aproape 6%.

Indicele general al Bursei, BET-C, a închis în coborâre cu 1,42%, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a scăzut cu 1,8%.

Mai mult de jumătate din rulajul bursei a fost asigurat, ieri, de transferuri cu titluri Romgaz şi Fondul Proprietatea.

Patru acţiuni au înregistrat rulaje de peste 1 milion de lei marţi. Titlurile OMV Petrom (SNP) au închis în scădere cu 0,53%, la 0,452 lei, iar acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 3,18%, la 1,798 lei.

Indicele BET-NG al acţiunilor din sectorul energiei a coborât marţi cu 1,75%, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a depreciat cu 0,23%.

Indicii extinşi BET-XT şi BET-BK au pierdut 1,38%, respectiv 0,69% din valoare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. cum numarul total de subscrieri este mai mic decit oferta

    putem spune ca doar de azi incepe suprasubscierea la cele cu discount

    daca sar fi inchis aseara oferta, toti care au subscris cu discount, are fi primit actiunile integrale 

    1. Numarul de actiuni cu discount este de 12,4 milioane- MAX[nr actiuni subscrisegarntat;10 mil]

      Aseara actiunile garntate si negarnttae nu depaseau cele 12,4 mil actiuni pentru PF.

      Deci,.... nu avem suprasubcriere,..INCA. 

    Ce prost esti mai mrx!Cei de la ziar au perfecta dreptate,subscrierea la segmentul titlurilor negarantate pentru micii investitori, dar cu discount era deja de 2,79 . Ce-i asa de greu de calculat, 6,696 mil actiuni /2,4 mil=2,79?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb