Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,25%, într-o piaţă liniştită şi unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea, BVB, SIF Transilvania şi şase deal-uri au acoperit 72% din lichiditatea de 19,2 milioane lei.
Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, iar la fel ca în precedentele şedinţe atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva acţiuni. Astfel, la închiderea pieţei principale, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau doar acţiuni emise de 13 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
La fel ca în precedentele şedinţe, unii investitori au continuat să trans-fere pachete mai mari de acţiuni direct prin tranzacţii negociate. Astfel, au fost realizate trei deal-uri cu acţiuni SIF Moldova (1,2 milioane lei), două tranzacţii negociate cu titluri OMV Petrom (1,4 milioane lei) şi un deal cu acţiuni SIF Oltenia (1,7 milioane lei).
"Intensificarea deal-urilor poate fi determinată de unii investitori treziţi din amorţeală de vânzarea pachetului de 0,4% din acţiunile OMV Petrom de către BERD. Exact acest gen de tranzacţii lipseşte pieţei locale, deoarece acestea reuşesc să declanşeze iureşul de tranzacţii la care brokerii speră din iunie. De atunci bursele externe au avut un rally sus-ţinut, aflându-se în preajma maximelor din 2007, în timp ce piaţa locală este la ani lumină depărtare de la ceea ce a însemnat BVB în anul 2007, atât din punct de vedere al volumelor, cât şi ca preţuri. Din păcate, atât brokerii, cât şi investitorii se răresc, mulţii dintre ei pierzându-şi în primul rând banii, apoi răbdarea şi entuziasmul", a declarat directorul general al Rombell Securities, Adrian Tod, citat de Mediafax.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,11%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,14% peste ziua precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,15%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,26%.
Totodată, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a încheiat în creştere cu 0,53%.
Rulajul pieţei acţiunilor, de 19,2 milioane lei (4,2 milioane euro), a fost foarte apropiat de cel de miercuri, de 19,1 milioane lei (4,2 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 72% de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (6 milioane lei), BVB (2 milioane lei), SIF Transilvania (1,3 milioane lei) şi de tranzacţiile negociate cu titlurile SIF Oltenia, OMV Petrom şi SIF Moldova.
Tod consideră că scăderea interesului pentru bursă este determinată pe de o parte de politicienii care nu susţin dezvoltarea pieţei deoarece foarte mulţi dintre ei nu înţeleg piaţa de capital, iar pe de altă parte de brokerii care nu au ştiut să promoveze bursa.
"În ultimul timp brokerii s-au angrenat într-o luptă oarbă de cotă de piaţă, când de fapt acea piaţă nu prea mai există, şi nu au ştiut să promoveze suficient companiile în rândul investitorilor. Este greu de crezut că o persoană care dispune de anumite lichidităţi nu ar fi preferat să le investească de exemplu în acţiuni SIF Transilvania, care au avut un randament la dividend de peste 15%, decât să îşi ţină banii la bancă la o dobândă de 6-7%", a adăugat brokerul.
Totodată, el spune că o mică parte din vină revine şi investitorilor care nu s-au mai informat suficient cu privire la oportunităţile oferite de bursă în ultima perioadă.
"Să sperăm că odată cu alegerile parlamentare se va încheia un capitol negru pentru bursă, iar politicienii care vor ieşi câştigători din această luptă electorală vor avea ochii şi pentru piaţa de capital, care peste tot în lume este un pilon important al economiei. Cred că perioada următoare va fi hotărâtoare pentru ce va însemna piaţa de capital în România. Intenţia de modificare a comisioanelor de către actuala conducere a BVB este mai mult decât benefică dacă acestea se vor micşora, deoarece brokerii au redus deja comisioanele percepute clienţilor la nişte cote alarmante, iar această mişcare a dus deja la ieşirea unora din piaţă. Sper ca o scădere de comisioane să fie urmată şi de CNVM", a afirmat Tod.
Pe piaţa Rasdaq, rulajele au continuat să fie foarte reduse, operaţiunile de joi însumând numai 180.000 de lei. Suma este de peste două ori sub rulajul de miercuri, de 425.000 de lei.
Brokerul crede că BVB ar trebui să urmeze modelul unor burse importante pentru a se dezvolta şi astfel să poată intra pe radarele marilor investitori.
"Probabil că cea mai bună decizie ar fi alăturarea BVB de un nume mare în domeniul pieţei de capital, de ce nu London Stock Exchange, care a fost premiată de Asociaţia Brokerilor pentru sprijinul acordat pieţei de capital din România, şi care să ne împrumute din experienţă şi să ne ajute să devenim mult mai vizibili în ochii investitorilor şi să trecem peste aceste clipe negre", a adăugat Tod.