BVB şi RASDAQ "Oltchim", a doua şedinţă de creştere cu aproape 15%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 februarie 2012

"Oltchim", a doua şedinţă de creştere cu aproape 15%

Acţiunile "Oltchim" (simbol OLT) au ajuns la 1,447 lei/unitate, după ce au crescut cu aproape 15%, ieri, pentru a doua zi de urcare cu maximul permis pentru majoritatea acţiunilor de la BVB.

Operaţiunile cu aceste titluri au însumat 615.000 de lei şi majoritatea au fost realizate în primele două ore.

Analiştii pun aprecierea fulminantă pe seama informaţiilor cu privire la apropierea termenului în care se va lua decizia referitoare la metoda de vânzare a pachetului majoritar.

Constantin Dascălu, fostul preşedinte "Oltchim", ne-a declarat vineri că anunţul privind privatizarea Combinatului chimic va fi făcut public pe 15 martie, tot atunci urmând să fie stabilită şi modalitatea prin care va fi efectuată vânzarea.

Bursa a crescut cu 0,38%, deşi spre finalul şedinţei de la Bucureşti bursele externe au trecut pe scădere, însă cei mai mulţi investitori de la BVB au fost prudenţi şi au plasat ordine pentru volume reduse de acţiuni, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 19,6 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,4%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu doar 0,08% sub nivelul de la închiderea de luni.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 1,17%.

"Creşterile de la începutul acestui an, de 20% pentru indicele BET şi de peste 30% pentru BET-FI, îndeamnă investitorii la precauţie şi atentă observare a psihologiei pieţei. Ţinând cont că perioada de raportări financiare s-a încheiat, dividendele aşteptate se încadrează în parametri relativ cunoscuţi dacă ne raportăm la ratele de distribuire din anii precedenţi, putem spune că veştile bune sunt în mare parte înglobate în preţul acţiunilor. Din acest motiv interesul din ultimele zile a scăzut simţitor, aspect observabil cu usurinţă la nivelul volumelor", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, citat de Mediafax.

Au fost realizate operaţiuni cu acţiuni de doar 19,6 milioane lei (4,5 milioane euro), valoare cu 36% sub rulajul şedinţei precedente, de 30,8 milioane lei (7 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 6,8 milioane lei, şi au asigurat 35% din lichiditatea pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,561 lei, preţ în creştere cu 2%. Astfel, aceste acţiuni au revenit uşor spre nivelul maxim al ultimelor zece luni, atins în şedinţa de vineri, de 0,568 lei/titlu.

"Profiturile adunate de investitori sunt extem de generoase pentru această lună, motiv pentru care mă aştept să văd corecţii rapide ale pieţei, dar încă nu de durată. O astfel de situaţie a fost ilustrată chiar în cursul zilelor precedente în cazul acţiunii FP, când după o marcare rapidă a profiturilor şi o scădere a cotaţiei spre 0,55 lei, şedinţa de marţi a adus o revenire peste 0,56 lei/acţiune. În opinia mea, acţiunile FP vor încerca să consolideze în această zonă de preţ, iar o creştere susţinută se va observa imediat prin prisma volumelor, cu un potenţial de 0,6 lei/acţiune. În cazul unei corecţii pe termen mediu, un prag de luat în seamă va fi cel de 0,5 lei", a mai spus brokerul.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai consemnat acţiunile SIF Transilvania (3,9 milioane lei), SIF Moldova (1,9 milioane lei) şi SIF Oltenia (1,5 milioane lei).

Titlurile "Prospecţiuni", în creştere cu 3,35%

"Prospecţiuni" Bucureşti (simbol PRSN) a înregistrat, ieri, transferuri de 22.766 lei, fiind schimbate 115.130 acţiuni. Cotaţia de referinţă s-a apreciat cu 3,35%, la 0,2 lei/titlu. Preţul minim al acţiunilor PRSN a fost de 0,19 lei/titlu, iar cel maxim de 0,2 lei/titlu.

Tranzacţiile încheiate, ieri, pe piaţa Rasdaq au totalizat 112.446 lei. Indicele Raq-C, care arată evoluţia acţiunilor pe piaţă, a crescut cu 0,08%, la 1.611 puncte. Indicele Raq-I, care arată oscilaţia acţiunilor pe piaţă de la categoria întâi, a stagnat la 845 puncte. Indicele Raq-II, care indică preţul acţiunilor de la categoria a doua, a scăzut cu 1,30%, la 2.073 puncte.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu prea stiu ce cresteri vedeti voi, doar cu mici exceptii, in rest cresteri "false", valorile actiunilor sunt cele de acum 1- 2 luni, ... ape tulburi cu ... mult mal, si ... vrejeala.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb