BVB şi RASDAQ Piaţa bursieră a scăzut cu 0,76%

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 septembrie 2013

Piaţa bursieră a scăzut cu 0,76%

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, indicele compozit al pieţei, BET-C, coborând cu 0,76%, la 3.025,73 puncte.

Lichiditatea în şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost de numai 15,28 milioane lei (3,44 milioane euro), cu aproximativ 35% mai puţin decât în sesiunea anterioară, când investitorii au tranzacţionat de 23,5 milioane lei (5,3 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) s-au diminuat ieri, cu 0,15%, ajungând la 0,681 lei/unitate.

Pe piaţa Deal, au fost realizate trei tranzacţii, două cu 3,4 milioane de acţiuni OMV Petrom (simbol SNP), în valoare cumulată de 1,48 milioane lei, şi unul cu 922.500 acţiuni SIF Moldova (simbol SIF2), în valoare de 1,13 milioane lei. Cele trei Deal-uri au marcat aproximativ 17% din rulajul de ieri.

Unul din motivele pentru care s-au înregistrat deprecieri la BVB s-a datorat volatilităţii mediului extern, potrivit lui Maxim Moldovan, analist la Prime Transaction. Domnia sa ne-a declarat: "Corecţiile de astăzi (n.r. ieri) au fost cauzate de volatilitatea pieţelor externe, ca urmare a speculaţiilor privind intervenţia SUA în Siria. Lichiditatea redusă din piaţă este un semn că investitorii sunt în aşteptarea ofertei Nuclearelectrica, care trebuie să înceapă luni, 9 septembrie".

Un alt factor care ar fi contribuit la scăderile de ieri de la BVB îl constituie intenţia unor investitori de a susbcrie în cadrul ofertei Nuclearelectrica, aceştia lichidându-şi o parte din participaţiile deţinute, potrivit lui Gabriel Aldea, director general adjunct la Intercapital Invest. Domnia sa ne-a declarat: "Înregistrăm astăzi (n.r. ieri) la BVB o şedinţă extrem de puţin lichidă, pe fondul căreia toţi indicii locali au înregistrat corecţii de preţ. Scăderile acţiunilor locale au urmat tendinţa înregistrată de pieţele europene, cel mai probabil teama privind o creştere a instabilităţii în Orientul Mijlociu putând fi motivul evoluţiei nefavorabile a burselor externe. Pe lângă influenţa negativă a pieţelor externe, un alt element care ar putea avea o contribuţie negativă asupra evoluţiei pieţei locale din această zi este şi oferta Nuclearelectrica, intenţia unor investitori de a susbcrie în cadrul ofertei determinându-i, probabil, să lichidizeze o parte din participaţiile deţinute şi crescând, astfel, presiunea la vânzare în piaţă".

În sfera SIF-urilor, cu excepţia cotaţiei SIF Banat Crişana, care s-a apreciat uşor cu 0,1%, la 1,05 lei/ unitate, acţiunile celorlalte patru societăţi au înregistrat, ieri, evoluţii negative. Astfel, titlurile SIF Moldova (simbol SIF2) s-au diminuat cu 0,49%, la 1,22 lei/unitate, cele ale SIF Transilvania (simbol SIF3) cu 0,44%, la 0,5705 lei/unitate, cele ale SIF Muntenia (simbol SIF4) cu 1,76%, la 0,668 lei/unitate, iar cele ale SIF Oltenia (simbol SIF5) cu 1,3%, la 1,52 lei/unitate.

Evoluţia titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare, coroborată cu diminuarea acţiunilor FP, a dus la coborârea cu 0,6% a indicelui BET-FI, la 25.176,04 puncte, aceeaşi depreciere fiind înregistrată şi de indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP) şi care a ajuns la 517,73 puncte.

Indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a micşorat cu 0,43%, la 1.106,47 puncte, BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 0,5%, la 5.763,69 puncte, iar BET-NG, al companiilor din sectorul energetic, cu 0,48%, la 637,72 puncte.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, în şedinţa de ieri, acţiuni de 189.179,41 lei (42.549,52 euro), mult sub cel anterior, când 28 de tranzacţii cu acţiuni Amplo SA Ploieşti (simbol AMPL) au dus rulajul la peste 2 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb