BVB şi RASDAQ Relaxarea cantitativă anunţată de BCE nu a impulsionat bursa bucureşteană

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 ianuarie 2015

Relaxarea cantitativă anunţată de BCE nu a impulsionat bursa bucureşteană

Bursa de la Bucureşti a închis, vineri, în creştere uşoară, la fel ca joi, însă înregistrează un avans de numai 0,6% pe ansamblul celor două zile, fără un efect vizibil al anunţului BCE că va susţine economia zonei euro cu un program financiar de 1.100 de miliarde de euro.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au închis în creştere cu 0,3%, după ce au deschis în urcare cu 0,8%, iar la mijlocul zilei de vineri se aflau în teritoriu pozitiv cu 0,5%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine, conform Mediafax.

Banca Centrală Europeană (BCE) va lansa, în martie, un program extins de achiziţii de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până în septembrie 2016 şi care va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale. Valoarea programului era aşteptată de pieţele financiare.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a ridicat vineri la 28 milioane de lei (6,24 milioane de euro).

Şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, a declarat: "Decizia BCE ar trebui să aducă mai mulţi bani în piaţă şi să susţină preţul acţiunilor. Programul BCE ne-ar putea pune în situaţia paradoxală din SUA, în care datele economice mai puţin bune consolidau aşteptările pentru continuarea programului financiar al băncii centrale şi, implicit, susţineau bursele. Acţiunile româneşti, mai ales cele care asigură dividende ridicate, par şi mai atractive, întrucât decizia BCE vine într-un climat de inflaţie şi dobânzi foarte mici".

Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au consemnat cel mai ridicat rulaj, cu transferuri de 6,3 milioane de lei, şi au crescut cu 1,5%. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni BVB include şi 2 milioane de lei dintr-o operaţiune de tip deal.

O lichiditate mai ridicată au consemnat şi Banca Transilvania (TLV), cu transferuri de 5,58 milioane de lei, din care 650.000 de lei printr-un deal, dar şi Fondul Proprietatea (FP), cu operaţiuni de 5,2 milioane de lei.

Cotaţia acţiunilor Fondul Proprietatea a urcat cu 0,8%, iar cea a Băncii Transilvania cu 0,6%.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai consemnat Electrica (EL), Romgaz (SNG) şi Erste Group Bank (EBS). Dintre acţiunile lichide ale zilei, doar titlurile băncii austriece, proprietarul BCR, au închis în scădere, cu 1,3%.

Indicele sectorului energetic, BET NG, a crescut cu 0,2%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 1,1%, susţinut de evoluţia, mai bună decât cea a pieţei, înregistrată de societăţile de investiţii financiare.

SIF Moldova (SIF2) a crescut cu 1,8%, SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Oltenia (SIF5) cu 1,7%, iar SIF Muntenia (SIF4) cu 0,8%. Doar acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au închis, vineri, în scădere, cu 0,1%.

Domnul Căruntu apreciază: "Fundamentele SIF-urilor nu sunt bune. Cu excepţia SIF Oltenia, ele nu-şi acoperă din veniturile curente cheltuielile curente, deci nu pot da dividende sustenabile. SIF-urile sunt întotdeauna mai volatile decât alte companii mari din piaţa locală şi reacţionează mai puternic la ce se întâmplă afară. SIF Oltenia şi SIF Moldova ar putea acorda dividende şi, de asemenea, SIF Muntenia. Pe de altă parte, SIF Transilvania are un portofoliu de active care ar putea atrage atenţia în viitor. Ar fi bine ca investitorii să se uite că pe SIF-uri se pot pierde bani"..

Indicele BET XT a crescut cu 0,4%, iar BET BK cu 0,5%. BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa-i puna careva pistolul la tampla mai repede ca trebuia dob. de ref. la zero inca de anul trecut( si qe euro la fel).niste jigodii de oameni

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb