BVB şi RASDAQ Scăderi generalizate în sfera SIF-urilor

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 aprilie 2014

Scăderi generalizate în sfera SIF-urilor

Şedinţa de ieri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-a caracterizat prin scăderi generalizate, în sfera acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF), potrivit lui Andrei Rădulescu, analist senior la SSIF Broker, acţiunile celor cinci SIF-uri consemând deprecieri între 2,34% şi 4,41%.

Rulajul total s-a ameliorat faţă de luni, însumând 29,66 milioane de lei (6,65 miloane de euro), din care 27% au reprezentat "deal"-urile cu acţiuni BRD (5,16 milioane de lei), SIF5 (1,89 milioane lei) şi "Transelectrica" (0,93 milioane lei).

Titlurile SIF1 Banat Crişana s-au depreciat cu 3,14%, pe un rulaj de 2,12 milioane de lei, în timp ce acţiunile SIF4 Muntenia au consemnat cea mai mare scădere, de 4,41%, pe fondul unor schimburi de 0,46 milioane de lei.

Titlurile SIF3 Transilvania au avut o lichiditate de 1,68 milioane de lei, cotaţia scăzând cu 3,48%, în timp ce acţiunile SIF2 Moldova s-au depreciat cu 2,34%, după schimburi de 1,58 milioane de lei. Acţiunile SIF5 Oltenia au coborât cu 3,08%, însă tranzacţiile au fost reduse, de numai 0,7 milioane de lei,

"Faţă de anii anteriori, politica de dividende este în schimbare la SIF-uri", a punctat Andrei Rădulescu.

Potrivit domniei sale, şedinţa de ieri a fost în ton cu pieţele europene, unde au continuat corecţiile din şedinţele precedente. În opinia sa, ponderea "deal"-urilor s-a menţinut ridicată.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,19%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,21% sub ziua precedentă.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,74%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 1,2% sub nivelul de luni.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a spus: "Piaţa a fost dominată azi (n.r. ieri) de o serie de vânzări, în special pe acţiunile SIF-urilor. Scăderea a avut loc pe o lichiditate slabă şi în contextul în care piaţa din Statele Unite a avut două şedinţe de scădere înainte de startul sezonului de raportări financiare".

Minus de 3,99% pentru "Erste"

În sfera negativă, Andrei Rădulescu notează corecţiile din sectorul bancar, în principal a acţiunilor "Erste Bank" (-4%), în ton cu sectorul bancar din Europa, care, per ansamblu, a scăzut cu 1,5%.

Titlurile EBS au închis ziua la 109,45 lei (24,54 euro). Pe bursa din Austria, preţul acestor acţiuni a coborât cu 3,5%, la 24,4 euro.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au consemnat primele două rulaje din piaţa principală, de 4,3 milioane lei şi, respectiv, de 2,1 milioane lei. Titlurile FP au scăzut cu 0,37%, la 0,817 lei.

Tranzacţii de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile Romgaz (1,9 milioane lei), SIF Transilvania (aproape 1,7 milioane lei), Transgaz (aproape 1,6 milioane lei), SIF Moldova (aproape 1,6 milioane lei), Nuclearelectrica (1,5 milioane lei), OMV Petrom (1,2 milioane lei) şi Erste (1,2 milioane lei). Celelalte acţiuni au consemnat tranzacţii de sub 800.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat marţi acţiuni de 467.000 de lei, faţă de 260.000 de lei în şedinţa precedentă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. nu cumva or fost scaderi generalizate in PIRAMIDA sifurilor?

    De ce in SFERA????? 

    Momentul in care baronii sifurilor au schimbat radical politica de dividend a fost prost aleasa deoarece coincide cu criza din Ucraina. Investitorii fug de mama focului. Ne putem astepta la scaderi in continuare pe masura ce mase de mici investitori vor percepe implicatiile schimbarile politiciii de dividend.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb