BVB ŞI RASDAQ: SCĂDERI PE LINIE Mureşian, Intercapital: "Cotaţiile acţiunilor se corectează cu valoarea dividendelor"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 mai 2014

Mureşian, Intercapital: "Cotaţiile acţiunilor se corectează cu valoarea dividendelor"

Toţi indicii bursieri au încheiat şedinaţa de ieri în scădere, rulajul fiind de 24,3 milioane de lei (5,47 milioane de euro), pe fondul corecţiilor ex-dividend.

"Corectarea preţurilor acţiunilor cu valoarea dividendelor a făcut ca indicii bursieri să fie astăzi (n.r. ieri) pe tot parcursul şedinţei în teritoriul negativ", ne-a spus Mihai Mureşian, Director Tranzacţionare "Intercapital Invest". Domnia sa a continuat: "Acelaşi lucru se va întâmpla şi în şedinţa de mâine (n.r. astăzi) ţinând cont de faptul că sunt aşteptate datele ex dividend pentru alte societăţi «vedetă» ale bursei. Din punctul meu de vedere, perioada actuală este una agitată ţinând cont de aceste evenimente corporative care impactează atât preţurile din piaţă, cât şi sentimentul investitorilor. Însa, odată ce situaţia se va redresa, iar piaţa va intra într-o normalitate, ne putem aştepta ca şi preţurile companiilor să reintre într-o mişcare normală, corelată cu sentimentul generalizat al pieţelor bursiere. În altă ordine de idei, nu este exclus ca, în perioada următoare, să asistăm în piaţa locală la o migrare a fondurilor către companiile care până acum erau în disgraţie. Mai exact, odată ce investitorii sunt îndreptăţiţi să încaseze dividendele pentru deţinerile actuale, să-şi îndrepte investiţiile către companiile care nu acordă aceste sume de bani însă care se tranzacţionează la valori foarte scăzute, în discrepanţă cu mişcarea generalizată a pieţei".

Indicele general BET-C a închis în scădere cu 2,54%. La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, afişa o scădere de 1,9%.

Indicele BET-NG al acţiunilor din sectorul energiei a coborât cu 3,39%, iar BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a pierdut 0,34%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 1,6%, iar indicele extins BET-BK a pierdut 1,29% din valoare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Magda Sirghe, analist "Tradeville" ne-a precizat că pierderea cea mai însemnată, înregistrată pe indicele BET-NG, a fost cauzată de scăderile considerabile ale cotaţiilor titlurilor care au avut data ex-dividend: Nuclearelectrica (-12,71%), SNP Petrom (-5,18%) şi Romgaz (-5,15%). "De altfel, aceste trei companii împreună cu Transelectrica, Transgaz şi Fondul Proprietatea s-au aflat şi în topul celor mai tranzacţionaţi emitenţi, cu o valoare care a depăşit 1 milion de lei pentru fiecare în parte".

Ieri, a avut loc un transfer de tip deal cu acţiuni BRD, cu o valoare de 606.705 lei, la un preţ de 8,26 lei, apropiat de închiderea de marţi.

Cea mai lichidă acţiune în şedinţa de miercuri a fost Fondul Proprietatea (FP), cu un rulaj de 5,92 milioane lei. Titlurile FP au stagnat la 0,7980 lei.

Şi acţiunile Transgaz (TGN) au atras atenţia investitorilor miercuri pe bursă, înregistrându-se tranzacţii de peste 3,3 milioane lei. Transgaz a închis în scădere cu 0,32%, la 202,35 lei.

Transelectrica (TEL) a fost de asemenea printre cele mai lichide acţiuni, cu un rulaj de peste 3,2 milioane de lei. Acţiunile Transelectrica au avansat cu 3,02%, la 21,12 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb