BVB SI RASDAQ Simion Tihon: "De mâine, ne putem aştepta la o creştere a volatilităţii şi pe piaţa noastră"

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 iunie 2013

Simion Tihon: "De mâine, ne putem aştepta la o creştere a volatilităţii şi pe piaţa noastră"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut, ieri, o evoluţie mixtă, BET-C încheind cu o scădere de 0,15%, la 2.901,55 puncte.

În a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, au fost realizate patru Deal-uri cu acţiuni BRD, în valoare de 6,48 milioane lei, un Deal cu acţiuni OMV Petrom (simbol SNP), în valoare de 1,67 milioane lei, şi un Deal cu acţiuni SIF Oltenia (simbol SIF5), în valoare de 0,5 milioane lei. Toate cele şase Deal-uri au reprezentat aproximativ 40% din rulajul şedinţei de tranzacţionare de ieri, care s-a ridicat la 22,61 milioane lei (5,05 milioane euro), puţin peste cel de luni, când investitorii au tranzacţionat acţiuni de 21,2 milioane lei (4,76 milioane euro).

Lichiditatea redusă se încadrează în peisajul conturat în ultima perioadă, ne-a precizat Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Domnia sa ne-a declarat: "Şi şedinţa de azi (n.r. ieri) se încadrează bine în peisajul ultimelor zile: lichiditate slabă, în care tranzacţiile Deal au o pondere semnificativă, apatie şi volatilitate redusă. Investitorii se află, în continuare, în expectativă şi cred că abia începând de joi, după şedinţa FED (n.r. Banca Centrală a SUA) de miercuri seară (n.r. această seară), ne putem aştepta la o creştere a volatilităţii şi pe piaţa noastră".

Evoluţia din ultima perioadă este una laterală şi a fost marcată de un volum redus, un cuvânt important urmând să se pronunţe în urma şedinţei băncii centrale americane, ne-a explicat Georgiana Androne, analist Tradeville. Domnia sa ne-a declarat: "Piaţa de acţiuni de la Bucureşti şi-a continuat evoluţia laterală a ultimelor şedinţe de tranzacţionare, consolidându-se pe un volum redus. Investitorii au aşteptat decizia de politică monetară a Rezervei Federale, care va fi făcută publică miercuri seară (n.r. în această seară), precum şi conferinţa de presă a preşedintelui FED-ului, Ben Bernanke, pentru semnale privind ajustarea programului de relaxare cantitativă. Incertitudinea din piaţă s-a tradus într-o evoluţie mixtă a indicilor bursieri locali, cu scăderi uşoare pentru BET, BET-C şi BET-XT, respectiv creşteri modeste pentru indicii sectoriali BET-FI şi BET-NG. Cel mai probabil, investitorii vor rămâne şi astăzi în expectativă, urmând ca şedinţa de tranzacţionare de joi să aducă mişcări mai ample".

Lichiditatea pieţei interne rămâne redusă, în timp ce preţurile continuă evoluţia laterală, a reiterat şi brokerul Nicu Grigoraş, de la Intercapital Invest. Domnia sa ne-a explicat: "Acelaşi scenariu este urmat şi de pieţele externe. După comentariile guvernatorului FED de la finalul lunii mai, referitoare la o posibilă redimensionare a programului de cumpărare de bonduri - în condiţiile în care politica monetară laxă îşi va atinge scopul şi creşterea economică a economiei americane va fi sustenabilă - care au stopat trendul puternic ascendent al principalilor indici bursieri externi, cea mai aşteptată ştire a săptămânii va fi cu siguranţă discursul guvernatorului FED de mâine (n.r. azi). Comentariile guvernatorului băncii centrale americane pe acest subiect pot mişca pieţele într-o anumită direcţie şi pot induce o volatilitate mai ridicată şi o lichiditate pe măsură în şedinţele următoare".

Acţiunile SIF Moldova (simbol SIF2) au continuat şi ieri să scadă pe BVB, cu 0,4%, la 1,245 lei/unitate. SIF2 a cumpărat, luni, 50.000 de acţiuni Biofarm (simbol BIO), la preţul 0,25 lei/unitate, potrivit unui comunicat transmis BVB de către SSIF Estinvest. Valoarea titlurilor BIO a crescut, ieri, cu 0,2%, la 0,2505 lei/unitate.

Cu excepţia titlurilor SIF Muntenia (simbol SIF4), care au stagnat, ieri, la 0,7 lei/unitate, acţiunile celorlalte trei SIF-uri s-au apreciat, astfel: titlurile Banat Crişana (simbol SIF1) cu 0,49%, la 1,24 lei/unitate, ale SIF Transilvania (simbol SIF3) cu 1,27%, la 0,558 lei/unitate, iar ale SIF Oltenia (simbol SIF5) cu 0,14%, la 1,439 lei/unitate.

Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) s-au apreciat uşor, ieri, cu 0,15%, la 0,648 lei/unitate. Volumul tranzacţionat ieri a fost de 6,8 milioane de acţiuni, care s-a ridicat la 4,44 milioane lei.

Evoluţiile SIF-urilor şi cea a Fondului Proprietatea au dictat, ieri, o creştere de 0,24% pentru indicele BET-FI, care a ajuns la 25.246,47 puncte. Majorări au mai înregistrat şi indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), care a urcat cu 0,18%, la 1.062,40 puncte, şi BET-NG, indicele titlurilor companiilor din sectorul energetic, care a consemnat un avans de 0,26%, la 637,81 puncte.

Ceilalţi indici interni au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în coborâre. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,21%, la 5.382,55 puncte, iar BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), s-a diminuat uşor, cu 0,53%, la 494,01 puncte.

Teraplast (simbol TRP) a anunţat aseară numirea lui Traian Simion, în funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie, potrivit unui comunicat transmis BVB. Acţiunile TRP au scăzut, ieri, cu 1,71%, la 0,172 lei/unitate.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, acţiuni de 131.091,42 lei (29.260,82 euro), rulaj de două ori mai mic decât cel de luni, când investitorii au tranzacţionat acţiuni de 256.519,04 lei (57.539,99 euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb