Bursa de la Bucureşti a crescut ieri cu 0,28%, într-o piaţă apatică şi în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea pe segmentul de acţiuni abia a ajuns la 4,5 milioane lei (1 milion de euro), atingând cel mai redus nivel din ultimele trei luni.
Piaţa a evoluat incert, înregistrând fluctuaţii reduse încă din primele minute. Astfel, cotaţiile s-au mişcat în funcţie de orice ordin plasat, iar pe parcursul şedinţei, au fost perioade în care nu se realiza nicio tranzacţie.
Un rulaj mai redus decât cel de luni a fost înregistrat la 28 mai, când operaţiunile au cumulat numai 4,3 milioane lei (961.000 de euro) şi au atins cel mai redus nivel din 22 aprilie 2011.
Lichiditatea de marţi a fost cu 42% mai redusă decât valoarea înregistrată luni, de doar 7,8 milioane lei (1,7 milioane euro).
Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction, a declarat: "Din câte am observat, această problemă a rulajelor scăzute nu este prezentă doar pe bursa românească, ci şi pe burse mai mature. Pe lângă perioada clasică a concediilor, cred că alt motiv al rulajelor reduse este dat şi de faptul că se aşteaptă nişte măsuri concrete în ceea ce priveşte criza datoriilor din zona euro. Până acum câteva săptămâni investitorilor li s-a aruncat un «os» sub forma declaraţiilor făcute de şeful BCE (Băncii Centrale Europene - n.r.), dar care nu au fost completate de un program clar şi pragmatic".
El spune că în această situaţie investitorii mari nu îşi indreaptă atenţia către pieţele emergente şi către cele de dimensiuni reduse, lasându-le în seama jucătorilor locali.
"Astfel, bursa noastră trebuie să se descurce cu un număr restrâns de investitori, cu resurse reduse. S-a intrat într-o buclă de aşteptare a unui eveniment care să provoace o resuscitare bruscă, iar din păcate acesta nu se arată încă la orizont", a adăugat brokerul, citat de Mediafax.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,13%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în stagnare. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu doar 0,14%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 1,64% şedinţa precedentă. Indicele a fost vizibil influenţat de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 8,33%, în cadrul unor transferuri foarte reduse.
Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,15%.
Acţiunile Fondul Proprietatea şi SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 2,1 milioane lei şi, respectiv, 506.000 de lei. Aceste titluri au asigurat 59% jumătate din rulajul bursei. Cotaţia acţiunilor Fondului Proprietatea a scăzut cu 0,19%, la 0,52 lei, iar titlurile SIF Transilvania au stagnat la 0,538 lei.
Pe piaţa destinată obligaţiunilor au fost transferate opt pachete de titluri de stat în valoare cumulată de 17,2 milioane lei (3,8 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de doar 275.000 de lei, valoare aproape dublă faţă de lichiditatea de luni, de 143.000 de lei.
Titlurile firmei Construcţii Bihor (COBJ) au consemnat primul rulaj din piaţă, de aproape 161.000 de lei. Cu aceste acţiuni a fost realizată doar o tranzacţie la preţul de 29,5 lei, similar cotaţiei precedente.