BVB Titlurile bancare înregistrează cele mai mari scăderi din BET

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 martie 2019

Titlurile bancare înregistrează cele mai mari scăderi din BET

Rulajul se menţine sub media zilnică anuală

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, doar BET-FI marcând o creştere marginală, de 0,04%, în contextul în care rulajul, de 28,03 milioane de lei, s-a menţinut sub valoarea medie zilnică înregistrată în acest an, de 45,38 milioane de lei.

Societăţile bancare au continuat să domine şedinţa bursieră, tranzacţiile cu titlurile Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) asigurând cumulat circa 62% din rulajul zilei, în condiţiile în care acestea au afişat, la sfârşitul zilei, şi cele mai accentuate deprecieri din cadrul componentelor indicelui BET.

Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct Tradeville ne a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie mai degrabă negativă, în ciuda unei zile de creşteri pe principalele burse vest -europene (excepţia notabilă fiind Marea Britanie). Indicele BET a pierdut 0,61% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,66% pentru ROTX şi + 0,04% pentru BET-FI. Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni din piaţa reglementată a fost de 5,62 milioane de euro, cu mult sub media zilnică de 9,52 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afară indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Prebet (PREB), cu +7,21%, pe fondul tranzacţionării unui volum de acţiuni ce a depăşit media ultimului semestru. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor MedLife (M) a avut cea mai bună evoluţie, +1,1%, în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat mult sub media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere din afară indicelui principal al pieţei reglementate au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Condmag (COMI), cu -9,38%, volumul de acţiuni tranzacţionate fiind foarte mic, în valoare absolută, şi mult sub media ultimelor şase luni pentru acest emitent. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), -1,57%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

La rândul lor, brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Valoarea tranzacţiilor a scăzut astăzi (n.r. ieri) la 28 milioane de lei, lichiditatea menţinându-se la un nivel redus. Acţiunile TLV au asigurat peste o treime din rulajul de astăzi (n.r. ieri). Din cadrul indicelui BET, un singur emitent a avut o creştere de peste un procent, fiind vorba de Medlife (M), care s-a apreciat 1,1%. La polul opus, cele două banci importante de la BVB au înregistrat cele mai mai scăderi: BRD cu o depreciere de 1,57% şi TLV cu o retragere de 1,44%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de TLV, ultima cotaţie a emitentului fiind de 2,05 lei/acţiune, rulajul cu titlurile emitentului însumând 10,21 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 7,31 lei, în contextul unor transferuri în sumă de 7,31 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 0,888 lei, într-o retragere de 0,34%, pe fondul unei valori transferate de 3,55 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile OMV Petrom (SNP), care au încheiat ziua la preţul de 0,349 lei/titlu, în scădere cu 0,29%, rulajul pe acest simbol fiind de 1,48 milioane de lei. 

Prin piaţa "deal" a avut loc un singur transfer, realizat cu titlurile FP, în sumă de 1,68 milioane de lei, încheiat la preţul unitar de 0,89 lei, cu 0,11% sub referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, a înregistrat cea mai mare scădere din rândul coşurilor de acţiuni de la BVB, respectiv 0,61%, iar indicele energetic BET-NG a încheiat ziua de miercuri cu o scădere uşoară, de 0,07%.

        Topul celor mai mari creşteri

     1. "Prebet" (PREB): +7,21%

     2. "Ves Sighişoara" (VESY): +6,4%

     3. "Electrocontact" (ECT): +2,86%

     4. "Rompetrol Rafinare" (RRc): +2,04%

     5. "Antibiotice Iaşi" (ATB): +1,85%

           

        Topul celor mai mari scăderi

     1. "Condmag" (COMI): -9,38%

     2. "Altur" (ALT): -6,76%

     3. "Transilvania Construcţii" (COTR): -6,67%ght3

     4. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): -4,11%

     5. "Electromagnetica" (ELMA): -3,62%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb