BVB Titlurile "Fondul Proprietatea" şi "Banca Transilvania" au condus în topul lichidităţii

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 mai 2016

Titlurile "Fondul Proprietatea" şi "Banca Transilvania" au condus în topul lichidităţii

Cinci dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în apreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mare decât luni, de 75,8 milioane de lei (16,89 milioane de euro).

Raportul zilnic realizat de compania de brokeraj Prime Transaction subliniază faptul că acţiunile "Fondul Proprietatea" şi "Banca Transilvania" au fost cele mai lichide de pe piaţă: "Şedinţa de astăzi (ieri, n.r.) a fost caracterizată de o volatilitate redusă a preţurilor acţiunilor, cea mai mare volatilitate la nivel de indici fiind cea a BET-NG, -0,19%. Singurele acţiuni Blue Chip cu variaţii mai mari de 1% au fost cele ale SIF Transilvania (SIF3), -1,84% şi SIF Oltenia (SIF5), -1,13%. Dintre acţiunile cu lichiditate mai mică, Rompetrol Rafinare (RRC) a avut o scădere de preţ spectaculoasă, -11,91%, ca urmare a anunţului referitor la deschiderea de către DIICOT a unui dosar care priveşte compania. Valoarea tranzacţiilor a crescut până la 16,6 milioane de euro pe piaţa de acţiuni, în principal pe seama tranzacţiilor cu acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP), circa 50% din valoarea tranzacţionată, şi ale Băncii Transilvania (TLV), 40% din rulajul total".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile FP, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 36,72 milioane de lei. Cotaţia FP a urcat cu 0,41%, preţul de închidere fiind de 0,727 lei/unitate.

Titlurile TLV au stagnat, la 2,74 lei/unitate, în urma unui rulaj de 7,62 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 2,23 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 23,25 lei/unitate, în scădere cu 0,43%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Electrica" (EL), cu un rulaj de 0,8 milioane de lei. Cotaţia EL a coborât cu 0,16%, ultimul preţ fiind de 12,16 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate, în total, cinci tranzacţii.

Cele mai importante dintre aces-tea, însumând 22,18 milioane lei, au fost realizate cu titluri TLV. Pachetul de 8,1 milioane de acţiuni tranzacţionat ieri reprezintă 0,26% din societate.

De asemenea, au fost consemnate două transferuri cu titluri "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), totalizând 1,66 milioane de lei, în urcare cu 0,21%, la preţul unitar 9,7 lei.

A mai fost încheiată o tranzacţie "deal", de 0,6 milioane de lei, cu titluri EL, la preţul de 12,18 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,16%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,17%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,15%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,1%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de inves-tiţii, a coborât cu 0,09%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb