BVB Toţi indicii busieri, în scădere

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 iulie 2011

Toţi indicii busieri, în scădere

În timpul şedinţei BVB de ieri, toţi indicii bursieri au scăzut Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", este de părere că toţi indicii bursieri au scăzut pentru că şi evoluţiile pieţelor externe au fost negative. De altfel, domnia sa a remarcat că atunci când pieţele externe cresc, (n.r. după o scădere) piaţa bursieră românească nu are puterea de recuperare imediată.

Mihai Muresian, director de tranzacţionare la "Intercapital Invest", a adăugat că rezultatele tes-telor de stres la nivel internaţional au reprezentat un factor important în evoluţia negativă a indicilor. Domnia sa a mai spus că şi lichiditatea pe piaţa bursieră este scăzută, pentru că nu a existat un interes foarte mare al investitorilor în ultimul an de zile. Domnia sa a declarat: "În ultimul an, investitorii nu au fost foarte atraşi de piaţa de capital, s-au înregistrat volume scăzute, iar situaţia este, în continuare, aceeaşi, nu se vede o îmbunătăţire (un trend clar de creştere sau scădere) nici acum. Se mai adaugă şi contextul internaţional nefavorabil".

Astfel, indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii listate, a scăzut cu 1,75%, ajungând la circa 5.365 puncte. Indicele BET-C, care reflectă evoluţia preţurilor tuturor companiilor listate la BVB, s-a depreciat cu 1,47%, ajungând la 3.240 puncte. Indicele BET - FI, care indică evoluţia acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi ale "Fondului Proprietatea" (FP), a scăzut cu 1,85% la aproape 21.677 puncte. Indicele BET - NG, al companiilor din sectorul de energie şi utilităţi, s-a depreciat cel mai mult, cu 2,02%, la 756 puncte.

În timpul şedinţei bursiere de ieri, "BRD Groupe Societe-Generale" (simbol BRD) a ocupat primul loc în topul lichidităţilor, încheind şedinţa la 14 lei/titlu, pe fondul unui rulaj de 14,9 milioane de lei.

Mihai Mureşian a explicat prezenţa titlurilor BRD în topul lichidităţii prin înţelegerea (n.r. schimbul) de la finalul şedinţei BVB, de peste un milion de acţiuni.

Locul al doilea în topul lichidităţilor a fost ocupat de titlurile "Fondul Proprietatea" (FP), cu o scădere de 1,63%, la 0,5115 lei/titlu, faţă de şedinţa de vineri, pe fondul unui rulaj de 14,7 milioane lei. Cotaţia titlurilor a oscilat între 0,511 lei şi 0,5215 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au încheiat şedinţa bursieră de ieri la preţul de 1,164 lei/acţiune, cu 3% sub nivelul şedinţei de vineri, pe fondul unei lichidităţi de aproape 1,9 milioane lei.

Mihai Mureşian este de părere că, de la începutul anului, acţiunile BRD au avut o evoluţie mai bună decât titlurile TLV şi ca urmare, aces-tea din urmă au început să recupereze decalajul, înregistrând o evoluţie mult mai volatilă.

Schimburile înregistrate, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au totalizat 40,3 milioane de lei (9,45 milioane de euro), tranzacţiile cu acţiuni reprezentând 38,9 milioane lei (9,1 milioane de euro).

Cel mai mult s-au apreciat acţiunile "Electroaparataj" (ELJ), cu 14,29 % la 0,16 lei/titlu, cu un rulaj de circa 1.900 lei în nouă tranzacţii. Cel mai mult s-au ieftinit acţiunile "Petrolexportimport" (simbol PEI), cu 14,94%, la 20,5 lei/titlu.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb