BVB Tranzacţii cu 2,6% din capitalul "Rompetrol Rafinare"

Izabela SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 septembrie 2010

Tranzacţii cu 2,6% din capitalul "Rompetrol Rafinare"

Un pachet de 2,6% din acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa (simbol RRC) a fost transferat la BVB vineri, pentru suma de 33,6 milioane lei în cadrul unei tranzacţii de tip Deal. Tranzacţia vine cu câteva zile înainte de termenul la care datoriile Rompetrol Rafinare către stat ar urma să fie convertite în obligaţiuni şi în acelaşi timp după ce Fiscul a pus sechestru pe majoritatea activelor rafinăriei de teamă ca acestea să nu fie transferate către alte entităţi.

Pachetul de acţiuni tranzacţionat vineri coincide cel deţinut de "Rompetrol Downstream", companie care este deţinută chiar de Rompetrol Rafinare, cumpărătorul fiind cel mai probabil tot o companie din cadrul grupului.

Tot pe piaţa Deal a mai fost trans­ferat şi un pachet reprezentând 10,2% din acţiunile operatorului portuar "Socep" Constanţa, tranzacţie ce marchează exitul SIF "Oltenia" din acţionariatul societăţii. În total, au fost tranferate pes­te 41 de milioa­ne de acţiuni SOCP, la preţul de 16,2 milioane de lei.

De pe urma tranzacţiilor menţionate mai sus, lichiditatea Bursei a crescut până la 60,64 milioane de lei.

Restul acţiunilor cotate la BVB au înregistrat per total creşteri uşoare, indicele compozit al pieţei BET-C, apreciindu-se cu 0,48%, până la 3.024 puncte.

Cel mai mult s-a apreciat indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare, care a câştigat 1,07%, atingând pragul de 23.298 puncte.

În acelaşi timp, indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,24%, la 5.211 de puncte.

De pe piaţa Regular, cele mai lichide acţiuni au fost cele emise de "BRD - Groupe Societe Generale" - cu tranzacţii de 3,04 milioane de lei , "Bursa de Valori Bucureşti", cu tran­zacţii de 1,64 milioane de lei şi SIF5 "Oltenia" - 1,04 milioane de lei.

Pe sectorul energetic, preţul acţiunilor "Transgaz" Mediaş (simbol TGN) a crescut cu 1,60%, la 254 lei, în urma unor tranzacţii de 0,35 milioa­ne de lei, în timp ce titlurile "Oil Terminal" Constanţa (simbol OIL) au urcat cu 14,66%, la 0,266 lei, pe fondul unui rulaj de 0,12 milioane de lei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb