BVB Tranzacţii de numai 22 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului trecut

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 februarie 2023

Tranzacţii de numai 22 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului trecut

Scăderi pentru indici

Valoarea tranzacţiilor derulate vineri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la numai 22,2 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului trecut, de 95 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a avut loc niciun schimb.

Indicii au avut scăderi, în ton cu declinul pieţelor europene. Indicele BET, ce grupează cele mai trazacţionate 20 de titluri de la BVB, a coborât cu 0,38%, până la 12.317 de puncte, în timp ce indicele compozit BETPlus s-a depreciat cu 0,36%, la 1.842 de puncte.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Indicii BVB au închis ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii cu evoluţii negative. Indicii au înregistrat scăderi cuprinse între -0,52% pentru BET-NG şi -0,15% în cazul BET-BK. BETAeRO s-a apreciat cu 0,82%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 4,53 milioane euro, cea mai mică lichiditate din această săptămână (...). Din indicele BET, acţiunile a două societăţi s-au apreciat cu peste un procent: One United Properties (ONE), 1,21% şi Aquila (AQ), 1,17%. Titlurile Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat cea mai mare corecţie, -1,46%".

În piaţa "regular", clasamentul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au cumulat un rulaj de 3,2 milioane de lei, titlurile SNP încheind ziua în scădere cu 0,73%, la preţul de 0,4745 lei.

Acţiunile Aages (AG) au crescut cu 2,15%, până la preţul de 3,8 lei, pe fondul unor tranzacţii de 1,9 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), ce s-au depreciat cu 1,34%, la preţul de 13,26 lei, în condiţiile unui rulaj de 1,7 milioane de lei.

Acţiunile Electrica (EL) au urcat cu 0,22%, la preţul de 9,12 lei, pe fondul unor schimburi de 1,3 milioane de lei.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,16%, la 50.235 de puncte, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de titluri ale pieţei noastre, s-a depreciat cu 0,37%, la 1.071 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): +14,08%

2. "SIF Hoteluri" (CAOR): +13,33%

3. "Romcab" (MCAB): +4,53%

4. "Aages" (AAG): +2,15%

5. "Artego" (ARTE): +1,55%

Topul celor mai mari scăderi

1. "UAMT" (UAM): -7,77%

2. "Carbochim" (CBC): -2,86%

3. "Electromagnetica" (ELMA): -2,11%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -1,89%

5. "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB): -1,46%

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Piata nu merge, tranzactiile financiare nu se misca, mereu sub media nivelului X, raportat la ceva din anul trecut, acest lucru pentru economie inseamna CA NU MERGE ECONOMIA, este SARACIE! BVB este un etalon al economiei care arata ca economia nu merge, acest aspect se reflecta in tranzactii.

    1. Saracia este mare, dar valoarea tranzactiilor reflecta o saracie chiar mai mare decat cea reala.

      Masa monetara s-a dublat in ultimii ani, dar valoarea tranzactiilor este cel mult constanta, deci banii se duc in alta parte. 

      Romanul are un profit psihologic conservator-taranesc-boieresc, nu e un aventurier-capitalist, prefera plasamentele "mai sigure", asta in cazul in care are ce plasa.

      Bvb este imaginea unei economii stagnante. 

      problema pietei de capital din ro este: SIFONAREA de BANI si nimeni nu face puscarie!

      Sunt diverse forme contabile de jaf pe carca investitorilor! 

      Avem o piata buna pe BVB dar nu avem agentie corecta de control; avem firme bune dar directori si cnducatori cu metehne conuniste de furturi si ascunderi de profituri in etc forme de achizitii si facturi in pierderi artificiale; ai avem si pe aia ce umfla artificial incasarile de facturi ca sa umfle artificial valoarea capitalului cand sunt dobanz joase in piata si pot accesa credit ieftin! 

      Multe forme de furtisag pe meleagurile romaniei! 

      Avem deja multe actiuni ieftine; multe firme stabile si de durata; multe firme ciclice si anticiclice pe diferite categorii... deci avem o piata buna de capital in raport cu numarul de investitori reali! 

      Stam prost la capitolol jaf periodi prin diferite forme mai mare decat capitalul intrat periodic! 

      Sa nu uitam ca 2020 prezent GOVul este de "vine" pentru mentinerea relativa echilibrata a pietei de capital! Fara infuziile lui se duceau pravale unele sectoare! 

      Este posibil ca BVBul sa o ia cv ani in lateral dar ma astept la o explozie pe grafic in unele sectoare! 

      Nu va lasati pacaliti de furtisagul marunt al fosilelor actuale! 

      Bate in fata un vand al schimbarilor pentru ei! 

      Miroase sigur a televizari si mediatizari de bagat la parnaie mult hoti din piata de capital, de credit si imobiliare.... 

      De fel cam cand se inchide ciclul de credit! 

      s c cret 

      Bine punctat!

    DA,asa este, bine punctat d-ule ''PROTARU'', insa parerea mea este ca sunt bani pe piata, investitorii stau, asteapta, nu au curaj sau nebunia necesara sa investeasca, dar sa zicem ca ar fi curaj sau nebunie, in ce sa investeasca si unde. Toti brokerii, agentii de piata, fac tot felul de calcule, strategii, dar si ei vad ca nu merge piata, dar este jobul lor. Trebuie sa fie mai corecti si mai realisti.

    Sunt multe societati comerciale cu viitor, viitor inseamna ca au contracte comerciale de onorat pentru 3, 5, 10 ani si nu au fondurile si resursele necesare sa onoreze contractele. Aici este problema fundamentala! 

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb