BVB Tranzacţiile cu titlurile SIF au depăşit 75% din rulajul de vineri

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 august 2005

La finalul săptămînii trecute, la Bursă au fost tranzacţionate peste 45 milioane acţiuni, în valoare totală de peste 35,34 milioane de RON. Peste 75% din rulajul bursiere - au reprezentat transferurile perfectate cu acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare. Interesul pentru titlurile SIF a condus la aprecieri importante ale cotaţiilor acestora, pînă la maxime istorice înregistrate în ultima perioadă. De marţi, va intra în vigoare ordonanţa prin care s-a majorat pragul de deţinere de la 0,1% la 1% din capitalul social. Această veste mult aşteptată de investitori a apărut în cursul şedinţei de vineri, fapt care a condus la creşteri susţinute ale preţurilor acţiunilor SIF, datorită ordinelor de cumpărare lansate în piaţă de investitori.

Ca urmare a mişcărilor de titluri care au avut loc în piaţă, nivelul indicelui BET - FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor acţiunilor SIF, a crescut cu 8,05% comparativ cu nivelul din ziua anterioară.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a înregistrat o creştere cu 1,07%, ajungînd la nivelul de 5.492,60 puncte.

Nu au lipsit din piaţă nici trans-ferurile perfectate cu obligaţiuni. Astfel, au fost tranzacţionate 6.111 obligaţiuni "Raiffeisen Bank", la un preţ cu 1% mai mare decît principalul, în valoare de peste 3 milioane de RON.

Cele mai lichide titluri tranzacţionate pe Bursă vineri au fost cele ale societăţilor de investiţii financiare.

Cele peste 5,4 milioane de acţiuni SIF5 "Oltenia" au fost tranzacţionate la o valoare totală de apoximativ 8 milioane de RON. Preţul de închidere a fost de 1,490 RON/acţiune, în creştere cu 8% faţă de cel din ziua anterioară. Tranzacţiile cu titluri SIF2 "Moldova", într-un volum de 5,75 milioane de acţiuni, s-au ridicat la o valoare totală de 7,27 milioane de RON, iar preţul de închidere a fost de 1,290 RON/acţiune, în creştere cu 8,40% faţă de cel precedent. SIF1 "Banat Crişana" s-a tranzacţionat într-un volum de circa 2,74 milioane de acţiuni, în valoare totală de peste 4 milioane de RON. Preţul de închidere s-a situat la nivelul de 1,50 RON/acţiune, în creştere cu 7,14%.

La prima categorie, cele mai lichide acţiuni au fost cele ale "Petrom". Cotaţia acţiunilor a crescut vineri, pe fondul unor ordine de cumpărare lansate în piaţă, fapt care a condus preţul la nivelul maxim al zilei de 0,4710 RON/acţiune. Brokerii susţin că aprecierea rapidă a preţului s-a datorat unor ordine mari dintre care unul a depăşit 400.000 acţiuni. Spre final, cotaţia s-a stabilizat, preţul de închidere fiind de 0,4700 RON/acţiune, în creştere cu 1,1% faţă de cel precedent.

La categoria a II-a, cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele ale "Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC). Acţiunile RRC s-au tranzacţionat într-un volum de peste 15,5 milioane de acţiuni, cu o valoare totală de aproximativ 1,5 milioane de RON. Preţul de închidere a fost de 0,0956 RON/acţiune, în creştere cu 0,31% faţă de cel anterior.

"Banca Transilvania" Cluj

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost, vineri, "Banca Transilvania". Cu un rulaj de peste 1,69 milioane de titluri şi un volum tranzacţionat de aproximativ 2 milioane de acţiuni, titlurile băncii au avut o lichiditate crescută. Preţul de închidere a fost cel maxim al zilei de 0,8650 RON/acţiune, în creştere cu 2,4% faţă de cel anterior. Banca va anunţa, în cursul zilei de mîine, rezultatele financiare pentru primele şase luni ale anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb