BVB Zi de corecţii la bursa locală, după anunţul privind plasamentul privat accelerat al FP

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 septembrie 2020

Zi de corecţii la bursa locală, după anunţul privind plasamentul privat accelerat al FP

Corecţia OMV Petrom a tras în jos toată piaţa

Bursa locală s-a corectat puternic ieri după anunţul din ziua anterioară al Fondului Proprietatea (FP) privind scoaterea la vânzare a cel puţin 2,47% din compania OMV Petrom (SNP). Corecţia de 5,93% a cotaţiei producătorului de petrol şi gaze s-a extins la nivelul întregii pieţe, trăgând în jos cotaţiile la nivel general. Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au fost şi ele afectate, iar singurele companii care au înregistrat creşteri ale cotaţiei ieri au fost BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi TeraPlast (TRP). Titlurile FP au scăzut şi ele cu 1,15% la 1,29 de lei.

Astfel, toţi cei nouă indici au cunoscut ajustări importante, cea a indicelui principal BET fiind de 1,80%, la 9.232,90 de puncte, iar cea a indicelui energetic BET-NG de 2,43%. Rulajul a fost peste cel din ziua precedentă, situându-se la circa 10 milioane de euro, sprijinit de două transferuri negociate "deal" cu acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Oltenia (SIF5), singurele din şedinţa de ieri. Rulajul pieţei regular s-a situat la puţin peste 33 milioane de lei, din care Banca Transilvania (TLV) a asigurat mai mult de jumătate. Titlurile SNP au cumulat şi ele un rulaj de 6,69 milioane de lei ieri.

Deal-ul prin care s-au transferat 2,1 milioane de titluri SIF 1, sau 0,4% din societate, s-a realizat la preţul de 2,1 lei, cu 0,47% sub referinţă, valoarea transferului fiind de 4,41 milioane de lei. Totodată, prin deal-ul cu SIF 5 s-au transferat 0,69% din companie, sau puţin peste 3,6 milioane de acţiuni. Deal-ul s-a realizat la preţul de 1,975 lei, valoarea transferului fiind de 7,11 milioane de lei.

Amintim că bursa locală va fi upgradată efectiv în data de 21 septembrie la statutul de piaţă emergentă secundară de către FTSE Russell.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul Tradeville, ne-a transmis:

"Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, asemănătoare cu cea în scădere înregistrată pe principalele burse europene. Indicele BET a pierdut 1,8% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -2,43% în cazul BET-NG şi -0,19% pentru BET-FI. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de aproape zece milioane de euro, sub media zilnică de 12,4 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Electroputere (EPT), +11,11%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), +0,8%, pe fondul tranzacţionării unui volum redus.

Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile Electroaparataj (ELJ), cu -10%, având un volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o OMV Petrom (SNP), -5,93%, pe fondul unui volum de acţiuni peste cel tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

Acţiunile Banca Transilvania, una dintre cele două companii ale pieţei noastre ce vor fi incluse în indicii FTSE începând de săptămâna viitoare, au încheiat ziua bursieră în scădere cu 1,58%, pe fondul rulajului de 16,86 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în topul valorii tranzacţionate din piaţa "regular" s-a clasat titlurile SNP, al căror preţ a coborât până la 0,349 lei.

Titlurile BRD, cealaltă acţiune bancară de la BVB, ce are şanse să intre în indicii agenţiei de evaluare londoneză la următoare evaluare din martie, au urcat uşor cu 0,15% la 12,94 lei, în condiţiile unei valori tranzacţionate de 2,88 milioane de lei. De menţionat că BRD nu a recuperat foarte mult din scăderea din martie.

Pe poziţia a patra în topul lichidităţii s-au situat titlurile FP, al căror preţ a coborât cu 1,15% pe fondul unui rulaj de 1,67 milioane de lei.

Indicele BET-Plus a consemnat un minus de 1,74%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,95%.

 Topul celor mai mari creşteri 

1. "Electroputere" (EPT): +11,11%

2. "Impact Delevoper & Contractor" (IMP): +4,11%

3. "SIF Transilvania" (SIF3): +1,58%

4. "Electromagnetica" (ELMA): +1,50%

5. "Biofarm" (BIO): +1,46%

 Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroaparataj" (ELJ): -10,00%

2. "Conted" (CNTE): -8,53%

3. "OMV Petrom" (SNP): -5,93%

4. "Ropharma" (RPH): -4,13%

5. "Purcari Wineries" (WINE): -2,53%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb