BVB Zi de corecţii puternice la bursa locală

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 mai 2021

Zi de corecţii puternice la bursa locală

Rulaj de 62,6 milioane de lei

Toţi cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat corecţii puternice în penultima şedinţă a săptămânii bursieri, referinţa BET scăzând cu 2,6% la 11.304,51 de puncte pe fondul unor deprecieri de 3,27% pentru acţiunile Banca Transilvania (TLV), de 3,33% pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP) şi de 4,64% pentru acţiunile OMV Petrom (SNP). Acţiunile FP au corectat şi ca urmare a datei ex-dividend pentru distribuţia dividendului special de 0,072 lei/acţiune.

Scăderile ample de la bursa locală au venit de asemenea pe fondul unor rulaje destul de ridicate, rulajul total de ieri fiind de 62,61 milioane de lei, peste valoarea de miercuri de 42,9 milioane de lei. Aceasta a fost a treia zi consecutivă de scăderi la BVB, secvenţă ce a redus randamentul year-to-date al BET la 15,3%.

De menţionat că evoluţia pieţelor din regiune a fost una mixtă: WIG20, indicele bursei de la Varşovia a urcat ieri cu 1,97%, indicele BUX al Bursei de la Budapesta a coborât cu 1,24%, în timp ce indicele PX al Bursei din Praga a urcat cu 0,54%. Pieţele dezvoltate din Europa au avut de asemenea evoluţii mixte ieri, în timp ce indicii bursieri din Statele Unite continuat procesul de digestie şi corecţie în timp după ce corecţia în preţuri ce părea să se concretizeze săptămâna precedentă nu s-a mai materializat. Săptămâna viitoare va fi una scurtă pentru pieţele americane în condiţiile unui weekend prelungit vacanţei ocazionat de Memorial Day.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul lor zilnic: "Indicii BVB au înregistrat scăderi semnificative în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Indicele BET a avut cea mai mare corecţie dintre indici cu o evoluţie de 2,60%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 12,7 milioane euro, în creştere comparativ cu sedinţa anterioară. Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent asigurând peste 30% din rulajul de astăzi (n.r. ieri). Din indicele BET, doar doi emitenţi au închis şedinţa în creştere: Digi Communications (DIGI) +0,83% şi Nuclearelectrica (SNN) +0,70%. La polul opus, notăm corecţiile societăţilor: OMV Petrom (SNP) -4,64%, Fondul Proprietatea (FP) -3,33%, Banca Transilvania (TLV) -3,27% şi Romgaz (SNG) -3,19%".

După titlurile Banca Transilvania, pe următoarea poziţie în topul lichidităţii din piaţa"regular" s-au situat titlurile Electrica (EL), ce au cumulat schimburi de 9,53 milioane lei, acţiunile furnizorului şi distribuitorului de energie terminând ziua la preţul de 12,3 lei, în scădere cu 0,32%.

Titlurile SNP au coborât cu 4,64% la 0,4005 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de aproape 7,3 milioane de lei. Aceasta a fost a şaptea zi consecutivă de scăderi pentru acţiunile Petrom. Compania a avut la mijlocul lunii mai corecţia ex-dividend şi de atunci a intrat într-o tendinţă descendentă pronunţată pe termen scurt, ieri fiind însă înregistrat cel mai mare volum după respectiva corecţie ex-dividend, ceea ce este posibil să indice o epuizare a vânzătorilor.

Pe poziţia a patra a acestui clasament s-au situat acţiunile Romgaz, a căror transferuri s-au ridicat la 3,65 milioane lei, titlurile producătorului de gaze încheind şedinţa bursieră la preţul de 31,9 lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,15%, la 48.905,70 puncte, în timp ce indicele compozit BETPlus a avut un declin de 2,54%, la 1.692,46 puncte.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Volume foarte mari incepand cu ora 17:45. Oare cine si ce stie?

    1. Evident ca nu stie nimeni nimic, au fost flash crash-uri si la case mai mari si nu s'a aflat mare lucru.

      Eu am doar niste presupuneri intuitive: fie a intrat o maimutza in camera cu butoane, fie a facut o indigestie robotul, fie Dorel de la fondurile pensionarilor a dat cu bata ca sa vada cat de adanca e balta. 

      Din cauza faptului ca Islanda a intrat in MSCI FM 100 . A scazut ponderea companiilor romanesti in indice. Electrica a fost eliminata din MSCI FM 100 si transferata in MSCI FM small caps. Asa ca fondurile ce aveau expunere pe indice au fost nevoite sa vinda.

      Protarule, in fiecare zi demonstrezi ca esti tot departe de subiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb