Cinci dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mic decât marţi, de 34,58 milioane de lei (7,63 milioane euro).
Domnul Marian Lupu, director general adjunct în cadrul Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Piaţa nu a avut astăzi (ieri, n.r.) o mare variaţie, poate pentru că optimismul care se manifestă afară legat de nerealizarea Brexitului s-a transferat şi la noi.(...) Mâine (astăzi, n.r.) are loc referendumul privind Brexitul, iar rezultatul o să-l vedem, probabil, poimâine în piaţă, cel puţin la noi. Cred că lumea aşteaptă să nu se întâmple nimic rău şi nici pieţele să reacţioneze violent. Dacă Brexitul nu se realizează, nu sunt motive de scădere, dar nici de creştere prea mare, pentru că aşteptările sunt ca Marea Britanie să nu iasă din UE şi atunci preţurile vor evolua în direcţia pozitivă".
În ceea ce priveşte evoluţia bursei autohtone, domnul Lupu a precizat: "La noi, volumele nu sunt grozave, oricum astăzi (ieri, n.r.) nu au fost «deal»-uri ca în şedinţa anterioară (când tranzacţiile cu titluri «Banca Transilvania» au însumat mai mult de jumătate din lichiditatea totală, n.r.). Acţiunile «TLV» şi «Fondul Proprietatea» au fost cele mai tranzacţionate. Din păcate, tot pe câţiva emitenţi pe care îi numeri pe degete se bazează lichiditatea la noi, aşa cum se întâmplă de obicei".
Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul Tradeville, a detaliat: "Indicii Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua (de ieri, n.r.) cu scăderi uşoare, în ciuda evoluţiilor mai degrabă pozitive de pe pieţele vest-europene şi din prima parte a sesiunii nord-americane. Indicele BET a pierdut 0,11% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,19% (BET-NG) şi +0,68% (BET-FI). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost 7,3 milioane de euro, aproape de media înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Teraplast (TRP), cu +6,83%, pe fondul unui volum mai mult decât dublu faţă de media ultimei jumătăţi de an, în timp ce din cadrul indicelui BET cotaţia acţiunilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a avut cea mai bună evoluţie (+3,18%). Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile SIF Hoteluri (CAOR), cu -3,36%, pe fondul unui volum foarte mic, iar din cadrul indicelui BET cea mai mare scădere a zilei au marcat-o titlurile Transgaz S.A. (TGN, -1,12%), volumele pentru acest simbol fiind mult sub media ultimelor 6 luni".
Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 11,51 milioane de lei. Cotaţia TLV a coborât cu 0,45%, preţul de închidere fiind de 2,2 lei/unitate.
Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) au crescut cu 0,71%, la 0,705 lei/unitate, în urma unui rulaj de 11,02 milioane de lei.
Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 5,28 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 24,5 lei/unitate, în urcare cu 0,41%.
Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Electrica" (EL), cu un rulaj de 1,25 milioane de lei. Cotaţia EL s-a depreciat cu 0,31%, ultimul preţ fiind de 12,86 lei/unitate.
Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,05%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a stagnat, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,42%.