Ca preşedinte ales al PSD, Ciolacu a început cu stângul: eşecul moţiunii

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 1 septembrie 2020

Ca preşedinte ales al PSD, Ciolacu a început cu stângul: eşecul moţiunii

Cabinetul Orban rămâne la Palatul Victoria. Plenul Parlamentului nu a mai dezbătut şi votat, ieri, moţiunea de cenzură, din lipsa cvorumului de şedinţă. Demersul social-democraţilor s-a stins, practic, aşa cum a început - în derizoriu. Dacă parlamentarii PSD au avut nevoie de mai bine de o lună de sesiune extraordinară pentru a strânge semnăturile necesare depunerii moţiunii de cenzură, după încă o lună de sesiune extraordinară nu au fost în stare să asigure cvorumul de şedinţă necesar dezbaterii şi votării acesteia.

După o suspendare de o oră a şedinţei de plen de ieri şi după încă 70 de minute de apel nominal, s-a constatat ceea ce se putea vedea cu ochiul liber în sala de plen a Parlamentului - lipsa cvorumului. 226 de parlamentari au fost prezenţi în sală, din 233 cât era necesar pentru desfăşurarea şedinţei plenului Parlamentului. Social-democraţii au avut absenţi atât în rândul senatorilor (doi parlamentari), cât şi al deputaţilor (trei parlamentari), la care s-au adăugat şi absenţele lui Marian Cucşa - ALDE şi Bota Marius de la Partidul Republican, formaţiuni politice care au susţinut prin liderii lor că vor vota moţiunea de cenzură. De la PSD au lipsit Cătălin Rădulescu, Carmen Dan, Adrian Todor, Dan Ciocan şi Roxana Paţurcă.

Imediat după eşecul asigurării cvorumului şedinţei de plen, liderul social-democrat Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor a spus că dezbaterea şi moţiunii nu pot fi amânate pentru că nu sunt pe ordinea de zi.

Preşedintele PSD a mai spus: "PSD nu are 233 de voturi. Am încercat să creăm o majoritate. Nu s-a făcut cvorumul. Nu s-a votat moţiunea. Categoric, vom lua o decizie politică şi o vom anunţa. În două zile vom avea o şedinţă a Consiliului Politic Naţional. Sunt discuţii pentru că s-a intrat într-o sesiune ordinară. Avem dreptul de a depune o moţiune sau de a vota această moţiune".

În legătură cu parlamentarii social-democraţi care au lipsit de la şedinţa de ieri, Marcel Ciolacu a declarat: "Care colegi? Cei trei îmbolnăviţi? Domnul Todor, domnul Rădulescu şi doamna Carmen Dan. Dacă tot forţăm aşa lucrurile am să propun Comitetului Politic Naţional excluderea celor trei. Nu e niciunul bolnav".

La rândul său, premierul Ludovic Orban a spus: "Repet ce am spus de la apariţia de nicăieri a acestei moţiuni de cenzură. Este o moţiune de cenzură în afara cadrului constituţional. În 30 de ani, nimeni nu a depus moţiune în vacanţa parlamentară. Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost depusă într-o sesiune extraordinară, citită în altă sesiune extraordinară, s-a încercat dezbatere şi votarea în sesiunea prelungită şi în momentul de faţă este consumată. Guvernul a sesizat Curtea Constituţională şi aşteptăm pronunţarea pe sesizarea noastră.

Ceea ce s-a întâmplat astăzi este extrem de benefic pentru România. Guvernul trebuie să facă faţă unor provocări pe termen mediu şi lung şi are nevoie de capacitate deplină de exerciţiu pentru a implementa măsurile aprobate. Şi dacă ar fi fost prezenţi toţi parlamentarii PSD, social-democraţii nu ar fi avut numărul necesar de voturi pentru a trece moţiunea de cenzură. Au fost prezenţi 226 de parlamentari şi au lipsit 5 de la PSD. Asta înseamnă 231, adică mai puţin decât voturile necesare (n.r. - 233) pentru adoptarea moţiunii şi căderea Guvernului".

Mesaj inedit al lui Klaus Iohannis

La eşecul demersului social-democrat a contribuit şi preşedintele Klaus Iohannis care, într-un comunicat de presă emis ieri la prânz, le-a cerut parlamentarilor să nu devină complici la actul iresponsabil al PSD, care nu doreşte decât suprapunerea unei crize politice peste actualele crize sanitare şi economice.

Klaus Iohannis a spus: "PSD se luptă nu pentru binele şi sănătatea cetăţenilor, ci pentru a pune mâna pe putere cu orice preţ. Cinismul cu care acest partid rupt total de interesele românilor îşi urmăreşte unicul scop de a ajunge din nou la resursele publice demonstrează clar că PSD este fundamental corupt de dorinţa de putere şi nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce".

Mesajul transmis de preşedintele ţării este inedit ţinând cont că, la moţiunea din 4 februarie 2020, în urma căreia a fost demis primul Cabinet Orban, Klaus Iohannis nu a avut o acţiune similară precum aceea de ieri.

În legătură cu lipsa celor cinci parlamentari PSD, Carmen Dan a anunţat, ieri dimineaţă, pe Facebook că va absenta de la şedinţa de plen în care era programat votul privind moţiunea de cenzură din cauză că se află în izolare, după ce mama sa a fost confirmată pozitiv cu coronavirus. Deputatul Adrian Todor se află în autoizolare, după ce a fost contact direct al unei persoane confirmate cu coronavirus, iar Cătălin Rădulescu este internat în spital.

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu a nuanţat declaraţia sa din urmă cu două zile şi a spus că toţi cei care au absentat nemotivat de la şedinţa de plen vor fi excluşi din partid, dar decizia se va lua în forul de conducere a formaţiunii politice, urmând ca fiecare caz să fie analizat în parte.

PSD renunţă la moţiunea nedezbătută

Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, a spus că prin absenţa unor colegi s-au separat apele şi că social-democraţii au descoperit care sunt trădătorii din partid.

"Până la urmă, astăzi s-a demonstrat faptul - ceea ce le spun eu de mult timp - că în Parlament nu este majoritar PSD, aşa cum susţin cei de la Guvern. Pe de o parte se consideră guvern minoritar, pe de altă parte azi au avut majoritate. Cred că a discuta despre o nouă moţiune de cenzură este mult prea devreme şi ceea ce se va întâmpla în perioada următoare va fi definitoriu pentru depunerea sau nu a altei moţiuni. Sesiunea ordinară va începe mâine (n.r. - astăzi) şi nu găsesc oportun ca această moţiune depusă în sesiune extraordinară să fie dezbătută şi votată în altă sesiune. Cred că în acest moment nu este oportună o discuţie pe tema continuării demersului iniţiat în sesiunea extraordinară", a declarat Alfred Simonis.

În afara celor cinci parlamentari PSD şi celor doi de la ALDE şi PR, moţiunea a fost boicotată de parlamentarii PNL, USR, PMP, UDMR, de cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale şi de parlamentarii neafiliaţi.

Victor Ponta, preşedintele Pro România şi liderul grupului parlamentar Pro Europa, a anunţat încă dinaintea şedinţei de plen că moţiunea de cenzură nu va fi adoptată.

"Noi am fost toţi aici, suntem toţi 24 aici prezenţi, am mai adus un vot pe care PSD nu putea să îl aducă şi noi vom vota pentru, dar la cum se îmbolnăvesc ei, câte unul la jumătate de oră, mi-e teamă. Noi nu am votat Guvernul ăsta. PSD şi-a mai dat jos guverne. Ăsta e un guvern pus de PSD. Să vină să şi-l dea jos", a afirmat Ponta înainte de începerea şedinţei de plen.

Întrebat despre calculul voturilor, Ponta a răspuns: "În mod normal erau 241 de voturi, dar pe fiecare oră mai dispare un pesedist. În ritmul ăsta, până diseară nu mai rămâne decât jumătate de Parlament".

Imediat după constatarea lipsei cvorumului de şedinţă, Victor Ponta a reacţionat pe pagina oficială de Facebook: "Cei 24 de senatori şi deputaţi Pro România au fost prezenţi toţi în Parlament. Din păcate, ceilalţi parlamentari şi-au bătut joc de obligaţia legală de a fi prezenţi la muncă şi de a-şi exprima optiunea prin vot, ceea ce este o sfidare la adresa celor care votează. Sunt mândru de colegii mei de la Pro România care nu s-au lăsat cumpăraţi şi nu au participat la acest blat politic ruşinos".

Celălalt aliat al PSD în demersul privind moţiunea de cenzură, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, a spus: "Cel mai ridicol Guvern pe care l-am avut vreodată rămâne la Palatul Victoria prin fraudă şi minciună. În aceste ultime zile, PNL a pus la bătaie toate resursele materiale ale guvernării pentru a cumpăra parlamentari în scopul rămânerii la putere. Au reuşit să păcălească suficient de mulţi ca să mai amâne plecarea de la guvernare. (...) Ziua de astăzi nu este o victorie pentru PNL şi Klaus Iohannis, ci este o înfrângere pentru românii care meritau să scape de un Guvern incompetent şi care, pentru ce a făcut zilele astea, nu ar trebui să se afle la Palatul Victoria, ci pe holurile Parchetelor".

Dan Barna: "Am evitat o criză politică"

Liderul USR, deputatul Dan Barna susţine că ieri s-a evitat o criză politică. Domnia sa a afirmat: "Parlamentul României a pierdut o zi întreagă pentru ca un PSD iresponsabil să se convingă că moţiunea sa de cenzură e ridicolă şi nu poate fi votată. Am fi putut să petrecem mai bine ziua discutând despre lucruri utile pentru cetăţenii acestei ţări: reducerea taxelor pe muncă, majorarea pedepselor pentru corupţie în perioada stării de urgenţă şi alertă, creşterea finanţării medicinei de familie, organizarea alegerilor locale de anul acesta în două zile. Nu în ultimul rând, am fi putut discuta despre eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Aceşti bani trebuie să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie de ei. Azi în Parlament am evitat o criză politică. Toate celelalte probleme ale ţării rămân".

În urma eşecului de a strânge cvorumul necesar, moţiunea de cenzură iniţiată de PSD nu mai poate fi votată într-o altă şedinţă, deoarece sesiunea extraordinară a Parlamentului s-a încheiat ieri, iar pe sesiune poate fi depusă o singură moţiune.

În PSD, se ascut săbiile. În afara şedinţei furtunoase a Consiliului Politic Naţional care va avea loc mâine, există lideri în teritoriu care se bucură de pasul greşit al lui Marcel Ciolacu. Ei aşteaptă încă un pas asemănător - pierderea alegerilor locale de către PSD - pentru a-i cere socoteală noului preşedinte şi a-l debarca din fruntea partidului, dacă nu înaintea alegerilor parlamentare, imediat după scrutinul ce ar trebui organizat la începutul lunii decembrie. Printre aceştia se numără Dumitru Buzatu, liderul organizaţiei judeţene PSD Vaslui care, la Congresul extraordinar din 22 august al social-democraţilor, l-a avertizat pe Marcel Ciolacu că este necesar să câştige alegerile locale şi parlamentare.

"Dacă veţi reuşi să faceţi lucrul acesta, vom fi în continuare alături de dumneavoastră, sper pentru o vreme, dacă nu, noi aşteptăm şi vă ducem", a spus Dumitru Buzatu.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Scaunul din rumeguș made At. șubred al lui Orban mai rezistă dacă a fost înscăunat de ex-USL după Ponta?

    Ciolacu azi tre' să pleci?

    Întâiul ex-liberal câte zile aveți la privat?  

    Eșecul moțiunii = eșecul democrației în România. Toți sunt sclavii lu Werner și țin cu dinții de scaune pentru 2-3 luni care le-au mai rămas până vor ajunge la lada de gunoi a istoriei.

    Cea mai sinistra clasa politică, niste blatiști autentici, învârtitori de sfori după cum li se cere de la Cotroceni.

    Cea mai corupta și mai slugarnică Presa din istorie - vândută pe un pumn de dolari conducerii ticăloase a statului. 

    1. Te referi la presa lui Make? aici postezi.

    asta se intampla intr-o tara condusa in totalitate de institutii de forta , platite cu bani grei , dar straine intereselor Romaniei .eu refuz sa cred ca indivizii din parlament sint ce are mai bun Romania . dimpotriva sint permisi doar cei cu bube-n cap si santajabili care sa poata fi manipulati de catre cei care sint la remorca serviciilor straine care in mod normal servesc tarile lor .de ce nu ajung premieri oameni ca , Grapini sau Daea ? simplu , pentru ca nu ar face compromisuri in defavoarea tarii lor ! in schimb cu orban , ciolos , ponta se poate orice .

    1. Asta este o ironie? Cum să ajungă Daea sau Grădini PM? Eu nu as avea încredere să le dau pe mana nici banii de la asociația de locatari a părinților mei.

      De ce nu ajunge premier Daea? deaia!.

      fiindca ori esti prost ori postac de baneasa . te-ai intrebat vreo data de ce nu au fost pomeniti NICIODATA in vreo magarie sau dosar ? pai de ce sa te intrebi , daca esti prost ?

      Posta și prostănac ești tu, ți se vede pe maieu ăla cu găurele că îți curge sânge de psdist in vene.

      Dacă nu au fost citați la DNA nu înseamnă că nu au probleme cu legea sau cu moralitatea. Dar tu, in prostia ta crasă, ce îți spun aia de la Antena 3, tu aia crezi.  

      ... ca Grapini sau Daea nu ajung premieri (sau mai sus) pentru ca propriul lor partid nu-i lasa sa evolueze pe masura splendidelor lor capacitati. Asa ca plangerea dvs. trebuie inaintata in Kiseleff 10, nu la Cotroceni.

      Totusi, ca sa recunoastem si meritele PSD, e locul sa amintim ca acest partid, sub inteleapta si blajina conducere a d-lui Dragnea, a dat cel mai competent premier din istoria Romaniei, pe d-na Viorica Vasilica (sau invers). Din punct de vedere politic si administrativ, d-na Viorica Vasilica (sau invers) a fost precum Everestul - cea mai inalta culme pe care o poate atinge cineva.

      Inevitabil si trist, dupa atingerea unor asemenea inaltimi ametitoare PSD nu va mai putea tanji la o performanta chiar mai buna. In d-na Viorica Vasilica (sau invers) s-a intrupat tot ce-a avut mai bun PSD-ul de oferit Romaniei, mai mult de-atata e de neconceput ca s-ar putea obtine de la acest partid. 

      da , si ce daca curge sange de pesedist ? care-i problema ? decat sange de sclav securist , mai bine pesedist patriot ! iar tu in prostia ta crasa ce-ti spun aia de labe 1 , tu aia crezi !

      despre inaltimea ametitoare a lui anisie , nu vrei sa vorbesti , filozoful satului , ca prost te faci singur ?!

      Chiar credeți ca România are guvern propriu? Guvernul este în afara tarii asa ca nu va mai supărați. Ca e PNL sau PSD, România tot din afara este condusa. Asa ca schimbarea trebuie făcută din exterior.

      Mesajul meu a fost un raspuns pentru comentatorul de la #3.

      Cand o sa vina cineva s-o propuna si pe d-na Anisie premier, o sa comentez atunci. 

    daca ciolacu a inceput cu stangul, orban merge cu dreptul...si numai cu dreptul, neavand voie sa il faca pe stangul/stanga, trebuie sa tzopaie altfel il faulteaza iohannis. nasol.

    Esecul PSD nu este că nu a trecut moțiunea ci că Ciolacu și multi alții au ajuns slugile lu Iohannis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb