CA SĂ DEBLOCHEZE PORTURILE UCRAINENE Rusia cere să-i fie ridicate sancţiunile

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 mai 2022

Rusia cere să-i fie ridicate sancţiunile

Moscova a cerut ieri revizuirea sanc­ţiunilor împotriva Rusiei pentru a da curs unui apel al ONU de a debloca accesul în porturile ucrainene de la Marea Neagră astfel încât să poată fi reluate exporturile de cereale, relatează agenţia Interfax, citată de Reuters.

Ucraina, unul dintre principalii producători mondiali de cereale, îşi exporta cea mai mare parte a produselor prin porturile maritime, dar de când Rusia a atacat această ţară, pe 24 februarie, ea este nevoită să-şi expedieze exporturile pe cale feroviară sau prin mici porturi de la Dunăre.

Directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, i-a adresat miercuri un apel preşedintelui rus Vladimir Putin să deblocheze porturile ucrainene. "Dacă mai ai un pic de inimă, te rog deschide aceste porturi!", i-a transmis responsabilul ONU liderului de la Kremlin, potrivit Agerpres.

În replică, unul dintre viceminiştrii ruşi de externe, Andrei Rudenko, a declarat că pentru ca Rusia să redeschidă porturile ucrainene mai întâi trebuie ridicate sancţiunile ce i-au fost impuse de Occident. "Trebuie nu doar să faceţi apel la Federaţia Rusă, ci şi să priviţi în profunzime întregul complex de motive care au provocat actuala criză alimentară, primul fiind sancţiunile impuse împotriva Rusiei de SUA şi Uniunea Europeană care interferează cu comerţul liber normal - ce cuprinde şi comerţul cu produse alimentare - , inclusiv cu grâu, îngrăşăminte şi altele", a declarat oficialul rus.

Întrucât Ucraina nu mai poate folosi porturile de la Marea Neagră şi Marea Azov, exporturile sale de cereale au scăzut luna aceasta la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rusia şi Ucraina însumează circa o treime din exporturile mondiale de grâu. Ucraina este de asemenea un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea-soarelui şi ulei de rapiţă, în timp ce Rusia şi Belarus - ţară care a sprijinit agresiunea rusă contra Ucrainei şi este de asemenea vizată de sancţiunile occidentale - exportă împreună peste 40% din îngrăşămintele pe bază de potasiu la nivel mondial.

Premierul Sanna Marin: "În Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO, după aderare"

Finlanda nu doreşte ca NATO să desfăşoare arme nucleare sau să înfiinţeze baze militare pe teritoriul său chiar dacă va deveni membră a Alianţei, a afirmat prim-ministrul Sanna Marin, într-un interviu apărut ieri în cotidianul italian Corriere della Sera, transmite Reuters.

Finlanda şi Suedia au depus miercuri cererile oficiale de aderare la NATO, decizii impulsionate de invazia rusă în Ucraina, dar se confruntă cu obiecţii din partea Turciei faţă de un proces de aderare aşteptat iniţial să se desfăşoare relativ rapid.

Sanna Marin, aflată într-o vizită la Roma pentru discuţii cu şeful guvernului italian, Mario Draghi, a apreciat că problema poate fi rezolvată prin dialog, conform Agerpres.

"Cred că în acest stadiu este important să ne păstrăm calmul, să avem discuţii cu Turcia şi cu toate celelalte state membre, să răspundem întrebărilor care pot exista şi să corectăm neînţelegerile", a afirmat Sanna Marin.

Chestiunea desfăşurării de arme nucleare sau deschiderii de baze NATO în Finlanda nu face parte din negocierile de aderare ale acestei ţări cu Alianţa Nord-Atlantică, a explicat Sanna Marin, adăugând: "Nici nu cred că există vreun interes în desfăşurarea de arme nucleare sau deschiderea de baze NATO în Finlanda".

Premierul suedez Magdalena Andersson a spus, la rândul său, că Suedia nu doreşte baze NATO permanente sau arme nucleare pe teritoriul ţării.

Premierul italian Mario Draghi a anunţat ieri că urmează să efectueze o vizită în Turcia, în iulie, pentru a discuta despre războiul rus din Ucraina, în urma ameninţărilor repetate ale Ankarei de a bloca candidatura la aderarea la NATO ale Finlandei şi Suediei.

Volodimir Zelenski prelungeşte cu trei luni legea marţială şi perioada de mobilizare generală în Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat ieri un decret privind prelungirea cu trei luni a legii marţiale şi a perioadei de mobilizare în ţară în faţa posibilităţii ca războiul cu Rusia să se prelungească, relatează agenţiile de presă EFE şi Interfax-Ukraina.

Zelenski a declarat în mesajul său video zilnic: "Cât timp va dura aceasta (eliberarea teritoriilor ocupate)? Doar situaţia reală de pe câmpul de luptă poate da un răspuns la această întrebare. Încercăm să fie cât mai curând posibil. Asta e sigur. Suntem obligaţi să alungăm ocupanţii şi să garantăm o securitate reală pentru Ucraina. De aceea, am semnat decretele privind prelungirea regimului juridic vizând legea marţială şi termenul de mobilizare generală. Sper ca Rada Supremă (parlamentul unicameral) a Ucrainei să sprijine această decizie în viitorul apropiat. Armata noastră şi toţi cei care apără statul trebuie să aibă toate instrumentele legale pentru a acţiona cu perseverenţă".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. so o tara macinata de razboi ( campuri bombardate, minate, barbati mobilizati pt front so ioc fermieri) se lupta sa exporte productia de anul trecut. Pai si anul asta si la iarna ce mananca ?

    Se bazeaza pe o recolta record in timp de razboi ?? Ar fi prima in istoria omenirii  

    Care sanctiuni? Alea de care acum o luna spuneau ca vor face Rusia mai puternica?

    1. Pai Rusia spune va este foame ridicati sanctiunile, nu va este puteti sa le tineti in continuare. Sa vedem cine crapa pana la anul. Africa cu siguranta si pana sa crape Rusia vom crapa noi in curand.

      Adica Rusia vrea sa se autosaboteze si sa rateze sansa de a ajunge la noi culmi de dezvoltare? Rusia trebuie sa se tina tare, sa pastreze sanctiunile chiar si dupa ce occidentalii renunta la ele, doar asa se cerne rusul adevarat de cei molesiti de ispite occidentale, de cei ce trebuie scuipati ca niste musculite, vorba sefului pescar-calaret-judocan.

    Corect schimbul.. Acum urmeaza negocierile Foamete vs Sanctiuni... Ce credeti cine cedeaza??? Eu cred ca Foamea este mai puternica....

    1. Asa gandesc si rusii.

    Mie imi place aia cu "Ukraina sa plateasca curentul electric produs de centrala lor atomica aflata pe teritoriul lor altfel Maskva trage heblul "

    1. ????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb