Într-o fostă croitorie de pe strada Iuliu Maniu din Braşov, s-a deschis recent o cafenea. Numele este o combinaţie între ceea ce a fost spaţiul respectiv şi ceea ce a devenit - "Croitoria de cafea". Mugur Tureschi - un braşovean plecat în 2004 în Bucureşti, la facultate - a investit aici aproximativ 20.000 de euro, după ce i s-a născut fetiţa şi a luat decizia să se întoarcă în oraşul natal. "Am investit mai puţin decât s-ar putea crede, pentru că unele lucruri le-am făcut chiar eu".
A hotărât să îşi deschidă o cafenea pe care să o amenajeze cum crede el că i-ar plăcea un loc în care să revină. "Îmi place să gătesc, de exemplu. Probabil că în viitor mă voi gândi la un restaurant, dar acum mă pasionează ce fac aici". A deschis localul de aproape trei săptămâni şi a ajuns deja să aibă clienţi fideli. "Uite, domnul care tocmai a intrat este unul dintre clienţii permanenţi. Îi place cafeaua, fiului său de asemenea, şi vin regulat să cumpere de aici. E normal să îţi fidelizezi clienţii dacă le oferi calitate. Eu, de exemplu, dacă văd că o cafea nu îmi iese, o arunc şi fac alta - nu pot să îi ofer clientului un produs nereuşit", mărturiseşte Mugur.
• Apă şi îngheţată pentru copii - din partea casei
Mai noul cafegiu al Braşovului recunoaşte că a aplicat idei "împrumutate" vizitele prin Franţa sau Anglia: "Am fost, am văzut, am reţinut, iar mai apoi am aplicat". Ca să se apuce de treabă cu spor, a făcut un curs de barista (nr - specialist în prepararea şi servirea cafelei), a citit tot ce a găsit despre domeniu şi şi-a pus imaginaţia la lucru.
Localul său nu este pentru fumători. "Poţi fuma numai pe geam", mi-a spus, arătându-mi pervazele generoase, pe care îţi poţi întinde şi picioarele. A amenajat totul în aşa fel încât părinţii sau bunicii să poată veni aici cu copiii. "Locul ăsta parcă are un magnetism aparte... Vine lumea şi stă şi câte o oră".
Pentru copii, are pregătită o îngheţată din partea casei. Iar apa este, de asemenea din partea casei - neapărat filtrată, să nu aibă impurităţi.
• "Seara vreau să stau cu familia"
În fosta croitorie este acum o cafenea de zi, în care , momentan, proprietarul lucrează singur. "Am încercat să mai iau pe cineva, dar momentan nu am găsit omul potrivit. Îmi trebuie cineva isteţ, care să nu aibă cine ştie ce pretenţii academice, dar să ştie să lucreze cu oamenii, să se decurce cu clientul venit de oriunde. Dacă vine un englez, să vorbeşti cu el în engleză, dacă apare un italian să îi poţi spune ceva pe limba lui."
Închide la 19.00, chiar dacă seara pare că oraşul se mai animă şi lumea ar vrea să iasă la o cafea - vrea să o petreacă cu familia, cu fetiţa care abia s-a născut.
Este optimist că start-up-ul său va prinde. "Am deja în medie 40 de clienţi pe zi, dar am deschis abia la mijlocul lui august. Aşa că,sunt convins că va merge", susţine...croitorul de cafea.