Bursa de Valori Bucureşti (BVB) rămâne la stadiul de piaţă de frontieră, încă cel puţin un an, după ce, vineri seară, agenţia FTSE Russell nu i-a acordat o promovare. Intrarea în monitorizarea pentru evaluarea FTSE a fost sărbătorită cu fast, anul trecut, comunicatele de presă de la diverşi actori din piaţă au curs, iar Ludwik Sobolewski, directorul de atunci al BVB, a spus că "este o zi istorică".
Acum, linişte.
De altfel, Lucian Anghel, preşedintele BVB, a transmis, încă de joi, că nu trebuie să ne facem speranţe prea mari pentru un upgrade, căci FTSE ne-ar ţine în monitorizare minim doi ani. Anterior, Anghel avansase termenul de 2020 pentru promovare, deşi, anul trecut, Sobolewski spera la un upgrade rapid.
Raportul FTSE de vineri arată că România a făcut progrese numai în privinţa împrumutului de acţiuni, în dreptul căruia a schimbat evaluarea de la "criteriu neîndeplinit", la "restricţionat". Condiţia de lichiditate impusă de FTSE pentru a ne considera piaţă emergentă nu a fost îndeplinit.
În urma evaluării de vineri, Polonia a trecut la statutul de piaţă dezvoltată, iar Kuwaitul, la cel de piaţă emergentă, în timp ce Mongolia şi Nigeria au fost scoase din monitorizare.
Retragerea celor două ţări din monitorizare trebuie luată ca un avertisment de către piaţa noastră.
Unele voci spun că, dacă cealaltă agenţie de rating - MSCI - nu ne pune pe lista de monitorizare în iunie 2018, atunci sunt şanse mari ca FTSE să ne excludă din listă în septembrie 2018.
Când, în luna martie, FTSE Russell a constatat că BVB nu a făcut progrese faţă de septembrie 2016, Bursa a început să dea comunicate cum că aşteaptă o promovare din partea agenţiei MSCI.
Raportul FTSE de vineri arată că BVB mai are de îndeplinit patru condiţii pentru ca să poată primi calificativul de piaţă emergentă. Potrivit FTSE Russell, încă nu avem o piaţă a acţiunilor liberă şi bine dezvoltată, nu îndeplinim condiţiile privind operaţiunile de custodie, cele privind lichiditatea şi tranzacţiile în afara pieţei.
În special după expirarea mandatului fostului director general Ludwik Sobolewski, BVB s-a lansat într-o campanie de autopromovare, transmiţând mai multe comunicate prin care îşi lăuda performanţele, alegând criteriile analizate după bunul plac, în loc să se refere la obiectivele din contractul directorului general sau măcar la criteriile cerute de agenţiile de rating. În special prin vocea preşedintelui Lucian Anghel, BVB a arătat că este mai preocupată de imagine, decât să facă o evaluare "la rece" a situaţiei. Anghel s-a dat peste cap, în ultima vreme, să îi mai ofere un mandat lui Sobolewski, în ciuda neîndeplinirii mandatului şi a delictelor comise de acesta.
În schimb, FTSE Russell ne-a oferit, fără menajamente, tabloul pieţei noastre şi a curmat şirul de exagerări al BVB. Pe scurt, împăratul este gol.
FTSE Russell este o companie parte a London Stock Exchange Group, specializată în furnizarea de calcul de indici, care realizează începând cu anul 1985 un model de evaluare a pieţelor de frontieră, emergente şi dezvoltate, model extins în prezent la nivelul a 72 de ţări.
1. Oare ce au mincat astia bre ?
(mesaj trimis de De la mine numai ceva moale catre BVB în data de 02.10.2017, 05:46)
BVB e condusa de securistii vechi la vremuri noi....Oare cum merge iaurt cu usturoi pe stomacul gol ?
Sa intrebam pe romaneste pe Lucian si apoi pe limba avansata a pretenului lui Sobo....le..ia .cineva piuiala ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2017, 12:46)
Daca era clar cine e director general la BVB calificativul de emergent era acordat!
Situatia de incertitudine nu aduce nimik bun pt renumele pietii de capital!
BVB scade cu 1,6%!
Meritul lui Lucian Anghel!