Ploi diluviene s-au abătut duminică asupra Californiei, afectată de furtuna tropicală Hilary, care ameninţă sud-vestul Statelor Unite prin riscuri sporite de viituri potenţial mortale, după trecerea sa prin Mexic, unde a ucis deja o persoană, relatează Agerpres.
De asemenea, un seism cu magnitudinea 5,1 s-a produs lângă oraşul Ojai din sudul Californiei, însă, pentru moment, nu au fost raportate victime şi nici pagube materiale.
Deşi a fost retrogradată din categoria uraganelor în cea a furtunilor tropicale, Hilary rămâne un fenomen periculos, cu vânturi de 95 de km/h care au fost înregistrate duminică după-amiază în Peninsula Baja California din Mexic, a anunţat Centrul naţional pentru uragane (NHC) din Statele Unite.
Furtuna, un fenomen foarte rar pentru sudul Californiei, se deplasează cu o viteză susţinută de 37 de km/h, potrivit NHC.
Duminică seară, NHC a emis o avertizare pentru "o cantitate potenţial istorică de precipitaţii", care ar putea "provoca pe plan local viituri catastrofale, susceptibile să ameninţe vieţi omeneşti" în anumite părţi ale Californiei până luni dimineaţă.
O filială locală a postului de televiziune ABC a difuzat o înregistrare video cu inundaţii violente în anumite zone din Palm Springs, lângă Los Angeles, în timp ce Departamentul Parcurilor Naţionale din Statele Unite a anunţat că parcul naţional Death Valley a fost închis din cauza "condiţiilor periculoase de inundaţii".
Agenţia federală americană pentru situaţii de criză (FEMA) a trimis mai multe echipe în regiunile traversate de furtuna Hilary.
Potrivit primarului din Los Angeles, Karen Bass, "este vorba despre un eveniment meteorologic fără precedent".
Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a decretat stare de urgenţă în cea mai mare parte a regiunilor sudice din acest stat american.
Cinci centre de găzduire au fost amenajate şi aproximativ 7.500 de agenţi au fost mobilizaţi în teritoriu, inclusiv echipe de salvare şi mai multe sute de soldaţi, potrivit biroului de presă al guvernatorului californian.
Oraşul San Diego se pregăteşte pentru inundaţii potenţial periculoase. Populaţia locală încearcă să le atenueze folosind saci de nisip, în timp ce Apărarea Civilă le-a cerut localnicilor să nu navigheze pe mare.
În acest mare port militar de pe coasta Oceanului Pacific, Marina americană a anunţat că navele şi submarinele sale au ieşit în larg înainte de sosirea furtunii Hilary.
Anumite regiuni din statele Oregon şi Idaho ar urma să se confrunte şi ele cu ploi abundente şi posibile viituri, a avertizat NHC.
Tornade ar putea să se formeze în sud-estul Californiei, vestul Arizonei, sudul Nevadei şi extremitatea sud-vestică a statului Utah, au adăugat specialiştii de la NHC.
Nancy Ward, directoarea biroului pentru servicii de urgenţă din guvernul Californiei, consideră că Hilary ar putea fi una dintre cele mai devastatoare furtuni care au lovit acest stat american în ultimul deceniu.
Preşedintele american Joe Biden monitorizează cu mare atenţie pregătirile făcute în aşteptarea furtunii, a anunţat biroul de presă de la Casa Albă.
De altfel, Joe Biden şi soţia lui, Jill Biden, se vor deplasa luni în Hawaii pentru a constata distrugerile provocate de incendiile de pădure de pe această insulă şi să fie informaţi despre operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori.
În Mexic, furtuna Hilary şi ploile sale diluviene au făcut o victimă şi au avariat mai multe infrastructuri în sudul peninsulei Baja California.
Persoana decedată, aflată în autoturismul personal, a fost luată de o viitură brutală, a anunţat agenţia mexicană pentru Protecţie Civilă, care a avertizat populaţia în legătură cu posibile alunecări de teren şi drumuri blocate în Baja California.
Hilary este prima furtună tropicală din actualul sezon al uraganelor care a atins uscatul pe coasta nord-americană de la Oceanul Pacific.
Guvernul din statul mexican Baja California, în care se află şi oraşul Tijuana, a deschis mai multe adăposturi temporare.
Guvernul mexican a trimis aproape 19.000 de soldaţi în statele cele mai afectate de furtună, în timp ce serviciul public federal de electricitate a trimis 800 de angajaţi şi mai multe vehicule pentru a remedia penele de curent electric.
Potrivit unor oameni de ştiinţă, furtunile devin tot mai puternice pe măsură ce clima de pe Terra se încălzeşte din cauza schimbărilor climatice.
"Trebuie să examinăm, de asemenea, ce legătură au schimbările climatice cu aceste evenimente meteorologice violente. Să vedem care va fi riscul pe viitor", a declarat pentru postul CNN directoarea FEMA, Deanne Criswell.