Camera Deputaţilor a adoptat pachetul de legi privind achiziţiile publice

Andrei Stan
Politică / 18 aprilie 2016

Actualizare 20:20

Camera Deputaţilor a adoptat astăzi, pe articole, cu amendamente, cele patru proiecte de lege care compun pachetul de acte normative privind achiziţiile publice, informează surse din media.

Votul final pentru acest pachet urmează să fie dat în şedinţa plenului de miercuri.

Au fost aprobate proiectul de lege privind achiziţiile sectoriale, proiectul de lege privind achiziţiile publice, proiectul de lege privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, precum şi proiectul de lege privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii.

Reprezentantul Guvernului a prezentat noutăţile introduse de proiectul de lege privind achiziţiile publice, menţionând "reducerea termenelor lipsă şi a termenelor limită în cadrul procedurilor de atribuire".

"În acelaşi timp, am introdus abordări mai flexibile în ceea ce priveşte cerinţele minime de calificare. (...) Există criterii în plus care vor ajuta comisiile de evaluare în atribuirea lucrărilor, criterii calitative şi criteriul care face referire la costul cel mai scăzut, nu preţul cel mai scăzut. În acelaşi timp, facilităm prezenţa IMM-urilor prin reguli de împărţire pe loturi, în aşa fel încât şi acestea să aibă acces la procedură. Totodată, schimbăm optica în ceea ce priveşte caietul de sarcini, promovăm criterii de performanţă", a afirmat reprezentantul Cabinetului condus de Dacian Cioloş la şedinţa de plen a Camerei.

Proiectul de lege privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii are ca obiect transpunerea în legislaţia naţională a Directivei europene 23/2014.

Pentru susţinerea pachetului legislativ s-au exprimat PSD, PNL, UNPR, ALDE.

Liberalul Ioan Cupşa a menţionat că PNL şi PSD au convenit susţinerea comună a pachetului de legi privind achiziţiile publice având în vedere importanţa adoptării unei noi legislaţii în materie.

"Astăzi ne aflăm într-o situaţie cu caracter special. Acest pachet legislativ trebuia adoptat până astăzi. Drept urmare, se justifică o astfel de procedură, o procedură de urgenţă. În ceea ce priveşte dezbaterea acestor legi ea a început în luna iulie a anului 2015. Este un model, cred eu, mai rar întâlnit, de dezbatere îndelungată, la care au luat parte toţi factorii interesaţi, indiferent că a fost vorba de persoane fizice, persoane juridice, asociaţii antreprenoriale, sindicale, autorităţi contractante. (...) Este inadmisibil să spui că nu ai putut să cunoşti conţinutul acestei iniţiative legislative", a declarat Cupşa.

Preşedintele de şedinţă, deputatul Florin Iordache, a anunţat că votul final pe cele patru legi privind achiziţiile publice va fi dat în şedinţa de miercuri a Camerei Deputaţilor.

(S.A.)

----------

Plenul Camerei Deputaţilor a început astăzi dezbaterile pe cele patru proiecte de lege privind achiziţiile sectoriale, care transpun prevederile obligatorii ale unei directive a Uniunii Europene, transmit surse din media.

"Proiectul de lege are ca obiect reglementarea achiziţiilor sectoriale din România, intervenţia legislativă fiind argumentată în expunerea de motive prin asigurarea transpunerii prevederilor obligatorii ale Directivei 2014/25 a Uniunii Europene, a Parlamentului European şi a Consiliului, din data de 26.02.2014 privind achiziţiile efectuate de entităţile care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor şi serviciilor poştale şi de abrogare a Directivei 2004/17 a Comisiei Europene", a afirmat vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, la dezbateri.

Acesta a menţionat că cele două comisii de specialitate - Juridică şi pentru Industrii - s-au reunit în 12 şedinţe, în perioada 21 martie - 14 aprilie, iar în urma dezbaterilor s-a hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului cu amendamente.

Senatul a adoptat deja acest proiect, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb