Campania Atlas Gripal continuă şi în sezonul 2022-2023

V.G.
Internaţional / 19 septembrie 2022

Campania Atlas Gripal continuă şi în sezonul 2022-2023

Vaccinarea antigripală anuală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenţie

Împreună cu susţinerea Ministerului Sănătăţii şi a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), campania educaţională Atlas Gripal: Totul despre gripă şi Vaccinare Antigripală continuă şi în sezonul 2022-2023, arat[ un comunicat transmis redacţiei.

Potrivit sursei citate, rolul platformei www.atlasgripal.ro este, încă de la lansarea acesteia, acela de a informa populaţia şi părinţii despre importanţa prevenţiei prin imunizarea

antigripală în rândul copiilor şi adolescenţilor, despre complicaţiile bolii asupra organismului, precum şi despre opţiunile de vaccin disponibile pe piaţa din România.

"În sezonul 2022-2023, imunizarea antigripală rămâne, extrem de importantă şi eficientă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal şi SARS CoV-2). De asemenea, în acest mod putem preveni posibile complicaţii determinate de virusul gripal în rândul copiilor, dar şi al grupurilor de persoane vulnerabile, precum gravidele sau persoanele peste 65 de ani. Vaccinarea antigripală a copiilor şi adolescenţilor este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă, mai ales că sezonul gripal începe în luna octombrie şi poate dura până în luna mai", a declarat Dr. Dina Mergeani, Medic Primar Medicină de Familie, Preşedintele SNMF.

"Proiectul Atlas Gripal îşi continuă misiunea de a încuraja publicul larg şi părinţii să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor şi adolescenţilor, informându-se din surse sigure. Recomandarea noastră este să începem vaccinarea cât mai devreme pentru copiii care trebuie să primească două doze, copii care sunt vaccinaţi gripal pentru prima dată pentru ca la sfârşitul lunii octombrie să putem finaliza schema de vaccinare. Este de dorit să administrăm acest vaccin începând cu a doua jumătate a lunii octombrie pentru gravide, persoane cu boli cronice şi vârstnici astfel încât să avem o protecţie asigurată pe întreaga perioadă în care poate să circule virusul în ţara noastră.", a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

Evoluţia infecţiilor respiratorii acute, a gripei şi a infecţiilor respiratorii acute severe în sezonul 2021- 2022, potrivit statisticilor publicate de INSP: în primele trei luni ale anului 2022, până la data de 13.03.2022, au fost vaccinate antigripal, 1.469.523 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, iar la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 509.488 o creştere de aproximativ 35%, comparativ cu numărul de cazuri înregistrat în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, 377.879. În contextul prelungit al pandemiei COVID-19, vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenţie recomandată de medici, reducând riscul coinfecţiei cu ambele virusuri.

"Gripa debutează de obicei brusc cu febră, frisoane, dureri musculare, durere de cap, lipsa poftei de mâncare si ulterior tuse, nas înfundat, vărsături sau diaree.Complicaţiile grave ale gripei pot apărea la orice vârstă, însă, unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta complicaţii în gripă. În această categorie de populatie la risc sunt incluşi copiii mai mici de cinci ani, precum şi persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă (astm bronsic, diabet zaharat, bolile de inimă, ciroza hepatică), femeile însărcinate şi persoanele de peste 65 de ani. Eficienţa vaccinului este una cât se poate de bună, fiind estimată între 70- 90%, în funcţie de vârsta persoanei pe care o vaccinăm.", a declarat Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.

Odată cu migraţia sezonului gripal din Emisfera Sudică, a decalării sezonalităţii acestuia pe fondul renunţării la măsurile de prevenţie COVID-19, precum şi a reînceperii anului şcolar, obiectivele campaniei de informare asupra vaccinării antigripale rămân prevenţia şi reducerea severităţii bolii gripale, precum şi posibilitatea reducerii vizitelor în ambulatoriu, a spitalizărilor şi a internărilor la unităţile de terapie intensivă, reducând astfel presiunea asupra sistemului de sănătate din România, care rămâne în continuare, conform datelor, una dintre ţările membre UE cu cele mai scăzute rate de vaccinare.

"Conform statisticilor, sezonul gripal 2022 - 2023, pare că o să aibă un impact mai mare asupra populaţiei şi asupra persoanelor la risc, impact care generează o presiune suplimentară asupra sistemului de sănătate

românesc. Platforma şi campania educaţională Atlas Gripal îşi continuă obiectivul de a informa corect şi transparent populaţia, împreună cu sprijinul profesioniştilor din domeniul sănătăţii. Este important ca populaţia să aibă acces la informaţii corecte şi sigure cu privire la ce este gripa, tipurile de gripă şi opţiunile de vaccinare antigripală disponibile la noi.", a declarat Radu Răşinar, Director General AstraZeneca România.

Anul acesta, pe platforma www.atlasgripal.ro a fost adăugat un nou conţinut interactiv, reprezentat de animaţii, care explică pe întelesul tuturor, informaţii despre prevenirea gripei, precum şi despre importanţa imunizării prin vaccinarea antigripală. Platforma rămâne în continuare unul dintre cele mai relevante instrumente în procesul de informare, un spaţiu digital ce oferă acces la informaţii sigure şi esenţiale în legătură cu gripa şi prevenţia acesteia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb