Campania electorală trece şi prin curtea şcolii

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 16 septembrie 2014

Campania electorală trece şi prin curtea şcolii

Începutul de an şcolar a reprezentat o oportunitate pentru politicieni să mai facă puţină campanie electorală. Problemele sistemului de învăţământ au fost speculate la maxim, toate declaraţiile din ultimele 48 de ore pe acest subiect având o puternică încărcătură politicianistă. Premierul inaugurează noi spaţii de învăţământ, ocolind unităţile aflate în paragină, liderul ACL, Klaus Iohannis, nu ratează un atac, la adresa puterii, pe marginea manualelor, Monica Macovei a luat la ţintă religia din şcoli, iar unii şefi de consilii judeţene oferă cadouri elevilor având grijă să-şi imprime numele şi funcţia pe ele. Tabloul este unul trist, cu oameni care vor să profite de orice ocazie, prea puţin interesaţi să rezolvele problemele de fond ale unui domeniu de activitate extrem de sensibil. Peste 3.200.000 de şcolari şi preşcolari sunt înscrişi în anul şcolar 2014-2015.

Premierul Victor Ponta a participat la deschiderea noului an şcolar, la Colegiul "Tudor Vladimirescu" din Târgu Jiu, unde a vorbit şi despre problema zilei, cea a manualelor digitale: "Trebuie să avem manuale noi, digitale, după mai bine de zece ani, astfel încât rezultatele pe care le aveţi la şcoală să poată după aceea să vă folosească în viaţa profesională. Sunt lucruri pe care trebuie să le facem, lucruri pe care le putem face doar împreună, profesori, părinţi, autorităţi locale, Guvern. Nu mai există niciun elev care să nu ştie să folosească o tabletă, un computer, cred că ideea unui manual digital este cu adevărat o reformă pe care trebuie să o facem". Primarul municipiului Cluj, Emil Boc, a avut, la rândul său, un discurs pro-educaţie: "Trebuie să înţelegem cu toţii următorul lucru: chiar dacă, la prima vedere, şi fără şcoală se poate face performanţă în viaţă, să ştiţi că acest lucru nu este adevărat pe deplin. Şi fără carte se poate reuşi, ici, colo, dar temporar. Dacă vreţi să reuşiţi în viaţă, cartea este singurul atu care vă poate ajuta, singurul lucru care va da certitudinea succesului. Orice investiţie pe care o facem, ca şi autorităţi locale şi părinţi, în educaţie, este una lipsită de grija falimentului. Investiţi în educaţia dumneavoastră, pentru că este singura cale certă de împlinire profesională a dumneavoastră şi a noastră, ca societate". În stilul său caracteristic, edilul Constanţei, Radu Mazăre a vorbit despre utilitatea procesului de învăţare: "Când mergeam să vă salut, acolo ţipa unul dintre voi, «eşti cel mai tare», «eşti cel mai tare». Şi aşa îmi ţipă multă lume. Dar ştiţi de ce sunt cel mai tare? Pentru că sunt băiat deştept. Dar ca să fii băiat deştept trebuie să înveţi, dacă nu înveţi nu eşti băiat deştept sau fată deşteaptă, nu mai eşti cel mai tare, eşti cel mai fraier. Voi cum vreţi să fiţi? Tari, nu? Atunci trebuie să învăţaţi". Nu toţi politicienii s-au limitat la vorbe, o parte au trecut şi la fapte. Spre exemplu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, a anunţat că 44.000 de elevi din mediul rural din acest judeţ vor primi "Ghiozdanul şcolarului", parte din programul de susţinere a învăţământului preşcolar şi şcolar din mediul rural, derulat de Consiliul Judeţean Bacău. Partea mai puţin plăcută este aceea că numele politicianului PSD s-a regăsit pe fiecare ghiozdan şi caiet, iar acesta nu este un caz izolat, astfel de practici fiind foarte răspândite în ţară.

Chiar dacă a prezentat soluţii pe termen foarte scurt în problema manualelor: "Elevii de clasa I, pentru o săptamână-două, vor face recapitularea noţiunilor pe care le-au învăţat la clasa pregătitoare, după care vor învăţa după fişe. Elevii de clasa a II-a vor folosi manualele vechi pentru a parcurge programa", ministrul Remus Pricopie a recunoscut că există şi o variantă foarte pesimistă: "Dacă în următoarele luni nu vom reuşi, ăsta e scenariul cel mai negru, sa găsim o formulă de echilibru, atunci nu exclud să reîncepem procedura de la zero, dar nu mai facem licitaţie, vom înfiinţa o structură sau poate un institut de ştiinţe ale educaţiei va primi responsabilitatea de a redacta manuale". De altfel, tema manualelor a fost dezbătută de ministru la majoritatea televiziunilor. Dacă în studiourile TV ministrul nu a avut mari probleme, deşi a transformat lupoaica romană în vulpoaică, în faţa elevilor de la Şcoala Gimnazială 311, a reuşit să ofere o perlă de zile mari: " Aveţi una dintre cea mai frumoasă şcoală din Bucureşti"! Mult mai bine s-a descurcat ministrul atunci când a lansat un atac direct la adresa preşedintelui PNL, Klaus Iohannis, pe care l-a acuzat că implică şcoala în lupta electorală, târîndu-i pe copii, părinţi şi profesori într-o bătălie care să-i aducă beneficii electorale. Şi această campanie electorală va trece, iar dincolo de promisiunile care se vor face pe această temă, marile probleme vor rămâne.

Alianţa Creştin Liberală va depune, astăzi, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă pe Educaţie "PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi". Anunţul a fost făcut de Raluca Turcan, vicepreşedinte al PDL, într-o conferinţă de presă: "ACL depune moţiunea simplă pe educaţie pentru a sancţiona delăsarea, clientelismul şi cinismul ministrului Educaţiei. Această moţiune este centrată pe Ordonanţa de Urgenţă 49/2014, care răstoarnă sistemul, şi aşa fragil, al valorilor de performanţă şi calitate în Educaţie. PSD vrea să transforme educaţia naţională după chipul şi asemănarea mediocrităţii educaţiei liderilor săi: «plagiatorul Ponta», «eruditul Şova» şi ceilalţi. În situaţia în care Victor Ponta va continua dictatura ordonanţelor de urgenţă, România secolului XXI va deveni prizoniera secolului XIX, iar tot mai mulţi români vor fi căpşunarii Europei". Prin această moţine simplă ACL cere demisia ministrului Educaţiei, abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 49/2014 şi renunţarea la a treia sesiune de Bacalaureat şi la doctoratul la fără frecvenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb