Sportul autohton se poate mândri cu găzduirea unei noi competiţii de top. Între 8 şi 12 mai 2024, staţiunea Cheile Grădiştei, din judeţul Braşov, găzduieşte Campionatul European de Mountain Bike la trei discipline - Cross Country Olimpic (XCO), Cross Country Team Relay (XCR) şi Cross County Short Track (XCC) pentru categoriile Elite, U23 şi Juniori.
Evenimentul îi aduce la start pe cei mai puternici ciclişti de mountain bike din întreaga Europă, inclusiv pe Vlad Dascălu, care îşi va apăra titlul european la Cross Country Olimpic (XCO), dar şi Ede Molnar, campion european la Cross Country Eliminator (XCE). Înainte de Campionatelor Europene de MTB, pe traseul de la Cheile Grădiştei Fundata va fi organizat, pe 27-28 aprilie, un test oficial, etapa I din Cupa României la XCO.
La competiţia care se desfăşoară cu doar câteva zile înaintea închiderii calificărilor pentru Jocurile Olimpice de la Paris, şi-au confirmat deja participarea aproape 200 de rideri din 17 ţări, între care Franţa, Olanda, Belgia şi Danemarca, dar numărul acestora este aşteptat să crească la 400 de sportivi şi 200 de tehnicieni până la închiderea înscrierilor.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Agenţia Naţională pentru Sport, Cătălin Sprînceană - Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Tudor Oprea - Project Manager al Campionatului European şi Coordonator al Lotului naţional de Mountain Bike, alături de Daniel Jianu - Director Direcţia Generală pentru Sport şi Tiberiu Dăneţiu, Director Marketing Auchan România au oferit toate amănuntele despre această competiţie.
Potrivit acestora, cei peste 10.000 de spectatori care sunt aşteptaţi la Cheile Grădiştei în cele cinci zile de competiţie vor avea ocazia să vadă sportivi precum franţuzoaica Pauline Ferrand-Prevot, multiplă campioană mondială la mai multe discipline din Mountain Bike, neerlandeza Puck Pieterse, câştigătoare a Cupei Mondiale la MTB în 2023, atât la XCO, cât şi XCC, sau francezii Joshua Dubau (câştigător al mai multor etape de cupă mondială la XCO şi XCC) şi Victor Koretzky, multiplu campion mondial la Team Relay.
Potrivit Federaţiei Române de Ciclism, costurile de organizare a evenimentului se ridică la peste 350.000 de euro, sumă ce acoperă costuri efective de organizare, procesul de acreditare, cronometraj, precum şi transmisiunea live a evenimentului prin intermediul Eurosport şi Aplicaţiei Eurosport - către un număr de peste 8 milioane de potenţiali telespectatori.
Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Cătălin Sprinceană a declarat: "Miza este mare atât pentru ciclism şi sportul românesc în general, cât şi pentru imaginea ţării în lume, dar şi pentru turism. Din punct de vedere sportiv, avem şansa să inspirăm, să motivăm noua generaţie de rideri şi să ne apărăm acasă titlul de Campion European câştigat de Vlad Dascălu anul trecut. Pe de altă parte, se va vorbi despre România, iar imaginile superbe de aici se vor vedea în toată lumea, ceea ce va însemna un bun marketing de ţară şi o oportunitate de a atrage curiozitatea turiştilor, ca să ne viziteze locurile. România are un potenţial colosal pentru practicarea sporturilor outdoor, în special a ciclismului montan, iar Campionatul European va transmite direct acest mesaj publicului".
Ciclismul s-a bucurat de o creştere constantă în România, în ultimii 20 de ani, cu o explozie de evenimente de masă în ultimii 6-7 ani. Calendarul Federaţiei de Ciclism numără în acest an un număr record de peste 80 de evenimente.