Cu mai puţin de trei luni înainte de data la care este de aşteptat să aibă loc alegerile anticipate din Germania, cancelarul Olaf Scholz s-a angajat, sâmbătă, să facă din formaţiunea sa SPD (Partidul Social-Democrat) cea mai puternică forţă din parlament, în pofida problemelor cu care se confruntă partidul, relatează dpa.
"Acum este vorba de imaginea de ansamblu. Dacă o luăm pe un drum greşit în Germania, acum, în această situaţie, acest lucru va avea consecinţe grave", a atenţionat Scholz într-o conferinţă de lansare a campaniei electorale, la sediul SPD din Berlin.
"Să ne amintim de puterea noastră: nu te plânge, fă-o. Luptăm împreună", a spus Scholz la sfârşitul discursului său de o oră, primit cu îndelungate aplauze. "Dacă luptăm, vom câştiga".
În ciuda poziţiei sale optimiste, SPD este în prezent în urmă în sondaje cu între 16 şi 22 de puncte procentuale faţă de alianţa de opoziţie de centru-dreapta, CDU/CSU (Uniunea Creştin Democrată şi "aripa" sa din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială).
SPD continuă de asemenea să sufere de pe urma umilinţei suferite la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, la care SPD a obţinut cel mai prost rezultat la un scrutin la nivel naţional în mai bine de 130 de ani - 13,9%.
Reconstrucţie după prăbuşirea coaliţiei
Coaliţia guvernamentală a lui Scholz s-a prăbuşit după ce acesta l-a demis pe ministrul finanţelor Christian Lindner, din Partidul Liberal Democrat (FDP), pe 6 noiembrie, după mai multe luni de dispute legat de proiectul de buget pentru 2025.
FDP s-a retras din coaliţie, ceea ce a împins SPD în situaţia de a conduce un guvern minoritar alături de Verzi. Scholz a anunţat un vot de încredere în decembrie, care este de aşteptat să deschidă calea către alegeri anticipate, prevăzute pe 23 februarie 2025, aminteşte dpa.
Sâmbătă, în faţa a 500 de reprezentanţi ai SPD, Scholz a subliniat că sunt în joc securitatea, coeziunea, prosperitatea şi locurile de muncă şi că "acum este momentul să continuăm cu hotărâre reînnoirea Germaniei".
SPD luptă pentru pensii sustenabile, chirii accesibile, îngrijire medicală la preţuri accesibile, a mai spus Scholz, care luni a fost nominalizat în unanimitate de partid drept candidat pentru un nou mandat de cancelar, după o dezbatere de două săptămâni privind eventuala candidatură a foarte popularului ministrul al apărării Boris Pistorius.
Candidatura lui Scholz mai trebuie confirmată la congresul partidului, pe 11 ianuarie, deşi aceasta este considerată o formalitate.
"Ştiu cum să fac campanie. Deci unii vor fi destul de surprinşi", a asigurat Scholz.
Acesta a evidenţiat între priorităţi necesitatea de a asigura locuri de muncă în industrie, în special în industria auto, care se confruntă cu mari dificultăţi, necesitatea de a dispune de energie ieftină pentru economie, precum şi nevoia de investiţii sporite în infrastructură şi de a lua măsuri în faţa lipsei de mână de lucru calificată.
Fără viraje în politica imigraţiei
Totodată, Scholz a acuzat opoziţia de centru-dreapta că a adoptat o politică regresivă în ce priveşte imigraţia, o problemă "fierbinte" care ar putea influenţa puternic rezultatul alegerilor.
Blocul CDU/CSU ameninţă că va inversa politica actuală deoarece nu vrea să accepte realitatea, a afirmat el.
Cancelarul a amintit că Germania este mult timp o ţară de imigraţie, menţionând că 25 de milioane de cetăţeni germani provin din imigraţie.
"Şi vreau să vă spun astăzi tuturor, din suflet, că suntem făcuţi unul pentru celălalt, vecini şi colegi, colegi de şcoală şi prieteni de la clubul sportiv. Cu toţii facem parte din Germania", a conchis Scholz.
Totuşi, notează dpa, sondajele sugerează că bună parte din sprijinul pentru CDU/CSU ar putea veni de la alegători care, deşi se opun nivelurilor actuale de imigraţie, nu sunt dispuşi să voteze pentru Alternativa de extremă dreapta pentru Germania (AfD).
Sunt aşteptate eforturi de dezinformare, spun agenţiile de securitate
Înaintea alegerilor, Oficiul federal pentru securitatea informaţiilor (BSI) din Germania a indicat că se aşteaptă ca diverşi actori să încerce să se influenţeze rezultatul prin răspândirea dezinformării.
"Cu siguranţă, pornim de la premisa că există grupuri care sunt interesate în influenţarea în mod ilegitim a alegerilor", a declarat sâmbătă pe postul de radio Deutschlandfunk preşedinta BSI, Claudia Plattner.
Vineri, serviciul de informaţii interne al Germaniei, cunoscut oficial ca Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV), a avertizat asupra unor posibile "acţiuni de dezinformare şi discreditare, atacuri cibernetice, precum şi acte de spionaj şi sabotaj" din partea altor state în perioada premergătoare votului.
Pe fundalul războiului său din Ucraina, Rusia este văzută pe scară largă ca având cel mai mare şi mai evident interes în influenţarea alegerilor în favoarea ei, mai scrie dpa.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.11.2024, 18:37)
Stai sa vezi ca o sa descopere Zelebinsky ca Rusia manipuleaza si alegerile din Germania si o sa i bata la poponet pe toti
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.12.2024, 08:43)
O sa fie și Germanica KAPUT politic.