Mai mulţi procurori s-au înscris, ieri, în ultima zi alocată depunerii dosarelor, pentru a ocupa postul vacant de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Deşi anunţul privind organizarea acestui concurs a fost postat pe site-ul Ministerului Justiţiei încă din 9 iulie, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, procurorii nu s-au înghesuit să îşi depună dosarele de candidatură, până ieri.
Referitor la acest aspect, Tudorel Toader, ministrul justiţiei, a declarat: "Nu uitaţi că numirile precedente au fost realizate uneori pe baza unei înţelegeri politice, să nu zic un troc politic. Gândiţi-vă că, la ultima numire, nu a fost procedură, nu a fost concurenţă. Cu alt prilej, numirea s-a făcut în pofida unui aviz negativ al CSM. (...) Cred că unii dintre procurori au această părere că numirea se va face ca în precedentele ocazii, pe baza unor înţelegeri. Vă asigur că nu va fi aşa ceva. (...) Cine vrea să fie şef la DNA, ştie foarte bine realitatea de acolo, îşi dă seama de cât de multă muncă este necesară pentru a face DNA funcţională. Prin urmare, acestea sunt, după părerea mea, motivele rezervei în înscrierea candidaturilor".
Până la ora închiderii ediţiei, au fost depuse candidaturi din partea Florentinei Mirică, procuror DNA, Marius Iacob - procuror adjunct al DNA, Cristian Lazăr, adjunctul şefului Serviciului de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General şi Elena Grecu, şef serviciu în cadrul DNA..
Florentina Mirică este procurorul care a instrumentat dosarul în care fostul ministru Gabriel Oprea a fost cercetat pentru modul în care a abuzat de folosirea ilegală a coloanei oficiale. Mirică are în prezent în lucru dosarul în care sunt urmăriţi penal 90 de medici şi funcţionari din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care au fraudat bugetul public prin falsificarea reţetelor compensate.
Marius Iacob şi-a început cariera în 1994, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti. Dintre dosarele instrumentate de Iacob, amintim tragedia de la Maternitatea Giuleşti, tragedia de la clubul Colectiv, cazurile în care este implicat omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu şi dispariţia Elodiei Ghinescu.
Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a pus astfel în aplicare decizia 358 din 30 mai 2018 a Curţii Constituţionale. Fosta consilieră a lui Kovesi, Anca Jurma, a fost desemnată procuror-şef interimar pentru şase luni.
În perioada 25 - 27 iulie, candidaţii selectaţi ar urma să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.
Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 30 iulie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2018, 03:03)
si voi de la BURSA ce va intereseaza de acest subiect ? am imperesia ca o lOati razna.Vorbiti de cum poate sa faca poporul roman BANI ,despre business si alte idei ca sa dezvoltam ROMANIA sau prostanacul de MAKE se contreaza ca prostu sa apere institutii care nu aduc valoare adaugata sii consuma bani aiurea
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de zaza în data de 24.07.2018, 13:25)
....Ziarul Bursa are si alte capitole pe care le poti parcurge...treci peste acest articol si rasfoieste la alta pagina
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2018, 08:55)
da erai om de afaceri, ai fi vrut sa stii ca esti cercetat in mod corect de procurori dna si verificat onest de anaf, e numai treaba ta daca nu doresti sa fii informat, nu citi articolul
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2018, 11:45)
De asta se chinuie și ambasada seoua, vrea să se asigure că dosarele companiilor pe care le reprezintă stau în continuare sub calorifer.
E numai treaba ta daca doresti sa fii informat de bursa.
3. CANDIDATUL ???
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2018, 13:01)
Răspundere COSMICĂ : să frâneze ,, EVOLUȚIA " să devină un FNI, un CARITAS ,etc,etc ...