Canicula, duşmanul faunei din oceane

Ziarul BURSA #Miscellanea / 6 martie 2019

Canicula, duşmanul faunei din oceane

Natura se confruntă cu tot mai multe probleme, unele cauzate de om, altele nu.

Letale pentru vieţuitoarele din oceane, valurile de caniculă marină au afectat deja ecosistemele din întreaga lume şi ar urma să fie şi mai distructive, conform unui studiu publicat săptămâna aceasta în jurnalul Nature Climate Change. Începând de la mijlocul secolului XX, numărul zilelor caracterizate de caniculă marină a crescut cu peste 50%, au constatat autorii studiului. Mai exact, cu 54% în perioada 1987-2016 în comparaţie cu valorile consemnate în cele trei decenii anterioare, potrivit oamenilor de ştiinţă din Marea Britanie, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Japonia, Spania şi Statele Unite, informează Agerpres. Un val de caniculă marină este caracterizat de temperaturi ce se menţin timp de cinci zile apropiate de valorile record înregistrate într-o anumită zonă.

Dan Smale de la Asociaţia pentru Biologie Marină din Marea Britanie a explicat fenomenul: "Pe scară globală, valurile de caniculă marină devin din ce în ce mai frecvente şi din ce în ce mai lungi. În cursul ultimului deceniu, evenimente record au fost observate în majoritatea bazinelor oceanice. Aşa cum valurile de caniculă atmosferică pot fi fatale pentru culturi, păduri şi animale, cele marine pot fi devastatoare pentru ecosistemele oceanice". Însă, spre deosebire de valurile de caniculă atmosferică (responsabile de zeci de mii de victime de la începutul secolului), cele de caniculă marină au făcut obiectul unui număr relativ redus de studii ştiinţifice.

În zonele cu apă de mică adâncime, coralii sunt principalele victime ale aces-tor valuri de caniculă şi au în faţă un viitor sumbru. Chiar dacă omenirea reuşeşte să limiteze încălzirea planetei la 1,5 grade Celsius - misiune imposibilă, după părerea unor oameni de ştiinţă - între 70% şi 90% dintre corali sunt condamnaţi la dispariţie, potrivit unui raport al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) publicat în octombrie. Coralii nu sunt, însă, singurele victime. Valul de caniculă din 2011 a provocat distrugerea unor vaste "pajişti'' subacvative şi păduri de alge şi a condus la moartea peştilor şi a altor vieţuitoare marine care depind de acestea. În 2014, fenomenul "The Blob'' a încălzit cu 6 grade Celsius apele din largul Californiei timp de peste un an, augmentând dezvoltarea algelor toxice pentru crabi, lei de mare, balene şi păsări acvatice, aminteşte AFP. Totodată, intensificarea valurilor de caniculă marină - atât a numărului, cât şi a intensităţii acestora - are un impact direct asupra oamenilor. "Specii de peşti şi crustacee destinaţi consumului riscă să fie distruse la nivel local", a avertizat Dan Smale. Valurile de caniculă au de multe ori la origine cauze naturale însă, potrivit raportului, "există o probabilitate din ce în ce mai mare ca intensificarea observată să fie provocată de activităţile umane'', în frunte cu arderea combustibililor fosili.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb